Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Από την σταφίδα στο… λάδι και την ελιά

- Advertisement -

Η εταιρεία “Μπουλουγουράς Νικόλαος και Σια Ε.Ε.” δραστηριοποιείται στο χώρο της ξηρής σταφίδας από το 2002, με 1.500 παραγωγούς όπου σε συνεργασία με εργοστάσιο παραγωγής και υλοποιώντας την επεξεργασία σε ιδιόκτητο βιομηχανικό κτήριο, διακινούσε ετησίως 5.000 τόνους σταφίδας…..

Επιλεγμένοι 157 παραγωγοί της Οργάνωσης Σταφίδας που καλλιεργούν και παράγουν ελαιόλαδο και επιτραπέζια ελιά αποφάσισαν να δημιουργήσουν Οργάνωση Παραγωγών στο ελαιόλαδο και στην επιτραπέζια ελιά τον Φεβρουάριο του 2015 για την καλύτερη διαχείριση της παραγωγής και εμπορίας, τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής και ιχνηλασιμότητας.

Η Οργάνωση Παραγωγών, πουαποτελείται από 157 ελαιοπαραγωγούς που προέρχονται από το Ξυλόκαστρο, το Κιάτο, την Κόρινθο, τη Νεμέα και το Άργος, έχει σαν στόχους την παραγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, καθώς και επιτραπέζιας ελιάς. Το παραγόμενο ελαιόλαδο της Οργάνωσης προέρχεται από τις περίφημες ποικιλίες ελιών, πατρινιά, κορωνέικη και μανάκι ενώ η επιτραπέζια ελιά προέρχεται από την ποικιλία μεγαρίτικη.

«Ο πρωτογενής τομέας θα μας βγάλει από την κρίση»

Το πρόγραμμα των Ο.Ε.Φ. εφοδιάζει τους παραγωγούς με τα κατάλληλα εργαλεία και την εκπαίδευση, ώστε να κάνουν το προϊόν τους πιο ελκυστικό για τις διεθνείς αγορές, αλλά και να καταπολεμηθούν οι παθογένειες του παρελθόντος.

«Ο πρωτογενής τομέας είναι σίγουρα η διέξοδος από την κρίση, αλλά λόγω του ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλούς παραγωγούς με μικρές – σε σχέση με το εξωτερικό – εκτάσεις είναι απαραίτητο να γίνει ένωση των παραγωγών αυτών σε Οργανώσεις Παραγωγών, ώστε να πετύχουμε μεγάλες και σταθερές παραγωγές. Για αυτό υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να βοηθήσουν, όπως το συγκεκριμένο, το οποίο δίνει διασφαλίσεις στους παραγωγούς και με κάνει αισιόδοξο για το μέλλον», δηλώνει ο κ. Βασίλης Παπαβασιλείου, ο οποίος εξηγεί το πώς μπορεί το πρόγραμμα των Ο.Ε.Φ. να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Εμείς φτιάχνουμε σταδιακά τις υποδομές μας έχοντας στόχο την αγορά ελαιοτριβείου και τυποποιητηρίου προκειμένου να βγει στο ράφι το ελαιόλαδο των παραγωγών μας. Μέσω του προγράμματος δίνουμε στους παραγωγούς σύγχρονο εξοπλισμό ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου μας. Κάθε παραγωγός έχει το “τετράδιο παραγωγού”, όπου καταγράφονται όλες οι καλλιεργητικές επεμβάσεις στα χωράφια πάντα με την καθοδήγηση του υπεύθυνου γεωπόνου της εταιρείας foodstandard. Σημαντικό κομμάτι του προγράμματος αποτελεί η εκπαίδευση των παραγωγών της Οργάνωσης με βάσει αρχές αειφόρων προτύπων στην ελαιοκαλλιέργεια, στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των υποπροϊόντων του αγροκτήματος και στη χρήση εναλλακτικών μεθόδων σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Με την επιμόρφωση, μέσω των προγραμμάτων, είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουμε πολλά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με γνώμονα την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, τα μέλη της Οργάνωσης, ήδη εφαρμόζουν καλές πρακτικές στην καλλιέργεια, τη συγκομιδή και τη διαχείριση του ελαιοκάρπου, πριν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελαιοποίησης με αποτέλεσμα την πιστοποίηση τους σύμφωνα με το πρότυπο AGRO για την ελιά.

«Φέτος αποφάσισα να βγάλω άγουρο λάδι. Προχώρησα σε ψυχρή έκθλιψη και κατάφερα να βγάλω ποιοτικό λάδι το οποίο πουλήθηκε στην Γερμανία σε πολύ καλή τιμή. Όλοι στην Οργάνωση είμαστε παραγωγοί σταφίδας, όμως έχουμε και λάδι και μπήκαμε στο πρόγραμμα των Ο.Ε.Φ., προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει», σημείωσε ο κ. Παπαβασιλείου.

Στόχοι της Οργάνωσης Παραγωγών στο πλαίσιο του Προγράμματος

Η Οργάνωση Παραγωγών αναζητώντας τρόπους να καλύψει τις απαιτήσεις της αγοράς για ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα μέσα από φιλοπεριβαλλοντικές δραστηριότητες, αλλά και την επιμόρφωση των ελαιοπαραγωγών της πάνω σε θέματα ορθής γεωργικής πρακτικής και προστασίας του περιβάλλοντος εφαρμόζει Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΣΟΔ) στους ελαιοπαραγωγούς της ώστε να διαθέτει μία ικανοποιητική πιστοποιημένη ποσότητα ελαιολάδου.

Εστιάζοντας στον ελαιοκομικό τομέα όπου τα οργανοληπτικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού ελαιολάδου οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ποιότητα του καρπού η Οργάνωση Παραγωγών ενισχύει την πρακτική εμπειρία των παραγωγών με άμεσα εφαρμόσιμη επιστημονική γνώση.

Στο πλαίσιο της βελτίωσης της παραγωγής ελαιολάδου και τη διαχείριση του κόστους της ελαιοκαλλιέργειας η Οργάνωση προχωρά σταδιακά στην προμήθεια και τη διανομή πάγιου εξοπλισμού στους παραγωγούς της ανάλογα με τις ανάγκες τους αλλά και στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Χαρακτηριστικά στο σχεδιασμό είναι η προμήθεια διχτυών ελαιοσυλλογής, πλαστικών κιβωτίων μεταφοράς ελαιοκάρπου, ελαιοραβδιστικών, σύγχρονων κλαδευτικών, διαχωριστήρα φύλλων ελιάς, δεξαμενών επιτραπέζιας ελιάς, περονοφόρου, δεξαμενών ελαιολάδου.

korinthostv.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog