Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Να πώς θα διατηρήσεις ζεστό το σπίτι σου, χωρίς πολλά έξοδα

- Advertisement -

7 χρήσιμα tips που θα κρατήσουν το σπίτι (και το σώμα σου) ζεστό αυτό το χειμώνα…..

Καλός ο χειμώνας, οι στιγμές χουχουλιάσματος στον καναπέ με την κουβέρτα και την αγαπημένη σου σειρά, τα ζεστά ροφήματα και οι αγκαλιές με τον φίλο σου αλλά αν δεν είναι ζεστό το σπίτι… άστα να πάνε! Ούτε η ζεστή σοκολάτα με τα marshmallows μας σώζει, ούτε η κουβέρτα και οι αγκαλιές του φίλου μας (εντάξει, κάτι κάνουν αλλά δεν μπορείς να έχεις κρεμασμένο πάνω σου τον Παναγιώτη όλη μέρα, νισάφι).

Τι να κάνεις λοιπόν για να διατηρήσεις ζεστό το σπίτι σου, χωρίς να πουλήσεις την ψυχή σου στο διάβολο για να ξεχρεώσεις τη ΔΕΗ;

1. Χρησιμοποίησε τις κουρτίνες

Δεν εννοούμε να τυλιχτείς με αυτές όταν έχει κρύο αλλά να τις ανοίγεις το πρωί όταν έχει ήλιο ώστε να μπει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως και ζέστη. Επίσης οι χοντρές υφασμάτινες κουρτίνες (και όχι οι αραχνοΰφαντες και διάφανες) περιορίζουν σημαντικά το κρύο που μπαίνει από τα παράθυρα για αυτό και όταν νυχτώνει πρέπει να τις κλείνεις αμέσως.

2. Μην σβήνεις ποτέ τελείως το καλοριφέρ

Αυτό φυσικά αφορά όσα σπίτια έχουν αυτόνομη θέρμανση (και όσους έχουν την οικονομική άνεση να βάλουν πετρέλαιο) και όχι όσα σπίτια έχουν κεντρική θέρμανση. Όταν λοιπόν έχεις όλη μέρα το θερμοστάτη στο 0 και το βράδυ το βάζεις στο 20 προφανώς θα κάψεις πολύ περισσότερο πετρέλαιο για να ζεστάνεις (όχι πολύ καλά) το σπίτι. Καλό είναι να τον αφήνεις στο 15-16 ώστε μόλις πέφτει κάτω από εκεί να ανάβει και να διατηρείται μια θερμοκρασία 17-18 βαθμών στο σπίτι. Έτσι και λιγότερος χρόνος θα χρειαστεί για να ζεστάνει το σπίτι και λιγότερο πετρέλαιο θα κάψεις.

3. Βγάλε ό,τι έχεις μπροστά στα καλοριφέρ

Μπορεί ο καναπές ή το τραπεζάκι να πηγαίνει στη μεριά του σαλονιού που είναι το καλοριφέρ αλλά απορροφάνε όλη τη ζέστη από τα σώματα. Μετακίνησε τα έπιπλα και φρόντισε να μην εμποδίζει τίποτα τις πηγές θερμότητας του σπιτιού.

4. Τοποθέτησε αλουμινόχαρτο πίσω από το καλοριφέρ

Ο τοίχος πίσω από τα καλοριφέρ είναι από τα πιο ζεστά σημεία του σπιτιού, κρίμα δεν είναι να πηγαίνει τζάμπα τόση ζέστη; Για αυτό κόψε μεγάλα φύλλα αλουμινόχαρτου και κόλλησέ τα πίσω από τα σώματα, ώστε να αντανακλάται η ζέστη στο χώρο και να μην απορροφάται από τον τοίχο.

5. Ασφάλισε τα κουφώματα και τις πόρτες

Τα περισσότερα σπίτια έχουν παλιά κουφώματα, που δεν κλείνουν αεροστάγως με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη απώλεια θερμοκρασίας. Εξοπλίσου με ειδικά σφουγγαράκια- αυτοκόλλητο και ενίσχυσε τα κουφώματα και τις πόρτες για να κρατήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο έξω το κρύο. Επίσης μην ξεχνάς να κλείνεις τα παντζούρια αμέσως μόλις νυχτώσει, ώστε να μην παγώσουν τα τζάμια και μεταφέρουν μέσα το κρύο.

6. Στρώσε χαλιά

Κάτι ήξερε η μαμά σου που έστρωνε χαλιά, πατάκια και φλοκάτες σε κάθε πιθανή γωνιά του σπιτιού. Μπορεί το κεντρικό χαλί, που ταιριάζει τέλεια με το τραπέζι και το ύφασμα του καναπέ, να είναι πανέμορφο ΑΛΛΑ δεν πειράζει να ρίξεις και τη φλοκάτη που σου έχει δώσει η μαμά σου.

7. Επένδυσε σε έναν αφυγραντήρα

Η υγρασία είναι ύπουλη για αυτό και ένας αφυγραντήρας είναι απαραίτητος- ειδικά αν μένεις π.χ στη Θεσσαλονίκη, όπου μπορεί να φτάσει και το 80- 90%. Η χρήση αφυγραντήρα μπορεί να αυξήσει μέχρι 3-4 βαθμούς τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι, ωστόσο επειδή είναι λίγο ακριβοί μπορείς να αγοράσεις απορροφητικά κουτιά υγρασίας από πολυκαταστήματα

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog