Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

- Advertisement -

Ύστερα από περίπου δύο ώρες, λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση για την Ελλάδα, που αναφέρεται με ανησυχία στο ελληνικό χρέος….

Η έκθεση έχει συνταχθεί από την ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου, ενώ έχει την έγκριση του Πολ Τόμσεν. Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεδρίαση του ΔΝΤ, ήταν η πρώτη επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, που δεν μοιάζει -ούτε ο ίδιος, ούτε οι συνεργάτες του- να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένης μάλιστα της κόντρας ΗΠΑ και Γερμανίας.

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για τις 21.00 (ώρα Ελλάδος) και τελικά άρχισε λίγο πριν από τις 23.00.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι το αίτημα του ΔΝΤ για προνομοθέτηση μέτρων βασίζεται επί της ουσίας σε λανθασμένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, ωστόσο μια συμφωνία για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη για πολιτικούς λόγους πριν από τις 20 Φεβρουαρίου.

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ, κύκλοι των Βρυξελλών σημειώνουν πως τα στοιχεία του ΔΝΤ είναι λανθασμένα και πως το αίτημά του για προνομοθέτηση μέτρων αντικατοπτρίζει το πολιτικό δίλημμα του Ταμείου σχετικά με το ποιος θα είναι ο ρόλος του στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως η εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση είναι απαραίτητη στην Ευρώπη για πολιτικούς λόγους. Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες σημειώνουν πως αφενός η ελληνική πλευρά πρέπει να δεχθεί την προνομοθέτηση μέτρων ως ένα βαθμό και αφετέρου το ΔΝΤ να δείξει κάποια σημάδια καλής θέλησης σε ό,τι αφορά το ύψος αυτών των μέτρων.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι, τονίζουν πως η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί απαραιτήτως πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και επομένως αυτή είναι η «κρίσιμη» εβδομάδα προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος που θα οδηγήσει στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα πριν από την Παρασκευή. Μάλιστα, άλλες ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν πως αναμένονται πολιτικές διεργασίες τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό, τονίζοντας ωστόσο ότι οι τέσσερις εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές είναι διατεθειμένες να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη ενός συμβιβασμού.

Πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ για να κλείσει η αξιολόγηση και τελεσίγραφο Ντράγκι

Το απόγευμα της Δευτέρας, επιβεβαιώθηκαν από την Αθήνα, οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν και ήθελαν τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να αναλαμβάνει δράση, για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών φέρεται να έχει καλέσει τους εκπροσώπους των θεσμών, Έλληνες και Γερμανούς να συναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες ώστε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις.

Ο χρόνος άλλωστε πιέζει εκτός και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν την αποδοκιμασία των πολιτών τους για τη βοήθεια που παρέχουν στην Ελλάδα, μπροστά στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών πάντως έθεταν χαμηλά των πήχυ των προσδοκιών για την πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας πως “πολλοί παράγοντες σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας στη Β αξιολόγηση. Είναι νωρίς ακόμα να πούμε αν θα καρποφορήσουν”.

Την ίδια ώρα, ο Μάριο Ντράγκι έστελνε τελεσίγραφο στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενταχθεί η χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, εξήγησε ότι για να αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικό χρέος, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε, ότι για να γίνει μια αξιόπιστη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, θα πρέπει να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα μέτρα (τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή), αλλά και μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ευρωζώνης. Επομένως, ο Μ. Ντράγκι επεσήμανε, ότι για να είναι αξιόπιστη η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Όταν συμβεί αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, με απόλυτη ανεξαρτησία θα εκπονήσει τη δική του αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Κατέληξε λέγοντας ότι μπορούμε να είμαστε κοντά στο στόχο αγοράς ελληνικού χρέους, αν ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, αλλιώς μπορούμε να περιμένουμε. 

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog