Το «τσουνάμι» των ληξιπρόθεσμων χρεών συνεχίζει να πλήττει την ελληνική οικονομία, δημιουργώντας ουσιαστικά μια «ωρολογιακή βόμβα» που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιώτες αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο…..

Ειδικότερα, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο έφτασαν στα τέλη Μαρτίου μία ανάσα από τα 3,3 δισ, ενώ την ίδια στιγμή ο εισπρακτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχώρησε σε περισσότερες από 16.000 νέες κατασχέσεις.

Μπαράζ κατασχέσεων: 600 κάθε εργάσιμη ημέρα

Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι στο τέλος Μαρτίου η ΑΑΔΕ έχει επιβάλει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε 889.455 φορολογούμενους, με τον αριθμό αυτό να είναι 16.000 υψηλότερος έναντι του Φεβρουαρίου. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον ότι σε κάθε εργάσιμη μέρα επιβάλλονται περίπου 600 κατασχέσεις.

Το μνημόνιο ορίζει ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν γίνει τουλάχιστον 925.000 κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Αύξηση και στα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα

Την ίδια στιγμή, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη μπορεί να παρουσίασαν σαφώς μικρότερη αύξηση σε σχέση με τον Φεβρουάριο ωστόσο συνολικά έφτασαν τα 3,277 δισ. ευρώ.
Οι εισπράξεις μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων από τα «παλαιά» (προ 2017) χρέη των 91 δισ. ευρώ ανήλθαν σε 879 εκατ. ευρώ ενώ στο σύνολο του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν συνολικά από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,7 δισ. ευρώ.