Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σκουρλέτης: Πρόσληψη 5.000 συμβασιούχων μέσω ΑΣΕΠ -Τι είπε για Αυτοδιοικητικές εκλογές (βίντεο)

- Advertisement -

Περίπου 5.000 συμβασιούχοι θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και διευκρίνισε ότι ο οριστικός αριθμός θα οριστικοποιηθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες…

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Σκουρλέτης, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 6.100 συμβασιούχοι στην καθαριότητα των δήμων και ξεκαθάρισε πως το κόστος της πρόσληψης τους, ως αορίστου χρόνου «δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων».

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Εσωτερικών, οι αρμόδιες υπηρεσίες, συλλέγουν τα στοιχεία που αποστέλλουν οι δήμοι για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες της καθαριότητας.

Ταυτόχρονα εξήγγειλε ότι έως το τέλος του 2017 θα έχει ψηφιστεί η απλή αναλογική για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και προανήγγειλε ότι με τον ίδιο νόμο θα αποσυνδεθεί η διενέργεια των εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. «Θα πάμε μερικούς μήνες μπροστά τις εκλογές» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου περί υπουργών που παίζουν κατενάτσιο στη διαπραγμάτευση, απάντησε: «Μου είναι δύσκολο να την ερμηνεύσω. Θεωρώ ότι κάθε φορά, η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι μια αντιπαράθεση με άλλα μέσα. Καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι, αλλά από διαφορετική πλευρά. Όταν πηγαίνεις με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις, κερδίζεις πράγματα στη διαπραγμάτευση. Όταν πηγαίνεις με διάθεση να υιοθετήσεις ό,τι ζητείται, χαμένη είναι η χώρα και ο λαός της».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένας αναλυτής που εγώ τον παρακολουθώ προσωπικά, λέγεται Φαρίντ Ζακάρια στο CNN που έγραψε αυτή την εβδομάδα ότι ζούμε μία εποχή λαϊκιστικής εξέγερσης. Προφανώς δεν το αναφέρει για την Ελλάδα αλλά θα ήθελα να ρωτήσω αν κατά την κρίση σας υφίσταται τέτοιο θέμα στην ελληνική πολιτική επικαιρότητα, έχουμε μία ιδιότυπη ατζέντα που αφορά στη σημαία, στις παρελάσεις, στο ναζισμό, στον κομμουνισμό, στις φωτιές και μία ιδιότυπη αντιπαράθεση και βέβαια με πολύ πόλωση όλο αυτό το σκηνικό. Κατά την άποψή σας έχουμε περάσει σε αυτή τη σφαίρα της αντιπαράθεσης, της λαϊκίστικης αντιπαράθεσης;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν δεν είναι κάτι καινούργιο το φαινόμενο του λαϊκισμού στην ελληνική πολιτική ζωή και κάθε φορά εμφανίζεται με διαφορετική ένταση και τρόπο. Νομίζω, όμως, χωρίς να είμαι από αυτούς που πολύ εύκολα καταδικάζουν ή ισοπεδώνουν κάποια πράγματα, διότι και ο λαϊκισμός παρόλο που είναι κατακριτέος, καμιά φορά εμπεριέχει και ένα στοιχείο της λαϊκότητας. Άρα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα από ότι τα προσεγγίζουμε σε ένα καθημερινό επίπεδο. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή η πολιτική αντιπαράθεση, με συγκεκριμένη ευθύνη, με ευθύνη κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας γυρίζει πίσω, διότι μία αντιπαράθεση η οποία θέλει αυτή τη στιγμή να αναδείξει ως κυρίαρχο ζήτημα διαχωριστικές γραμμές, οι οποίες τουλάχιστον πιστεύαμε ότι μετά την μεταπολίτευση τις είχαμε ξεπεράσει ως πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και υιοθετεί έναν διχαστικό εμφυλιοπολεμικό λόγο, είναι κάτι πάρα πολύ παλιό. Κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες, ούτε στον τρόπο που σκέφτεται σήμερα ο κόσμος. Προσέξτε όμως να δείτε, δεν είναι απλώς ένα στιγμιαίο λάθος αυτός ο λόγος, επειδή εκπορεύεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Θα σας θυμίσω ότι ακροδεξιά ολισθήματα τα είχαμε επισημάνει από τον καιρό που ήταν επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς. Θα περίμενε κανείς όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει μία άλλη αφετηρία, αναλάμβανε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, να έχουμε έναν άλλο λόγο. Παρόλα αυτά, βλέπουμε την αναβάθμιση των πιο ακροδεξιών στοιχείων, Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος, θα τον χαρακτήριζα και κρυφο-χρυσαυγίτη τον κύριο Γεωργιάδη και το λέω με πλήρη γνώση. Αυτά που υπερασπίζεται, κοιτάξτε τι αναρτά στο διαδίκτυο, ο λόγος του λοιπόν είναι ακροδεξιός, είναι ένας διχαστικός λόγος, ένας ιδεοληπτικός λόγος. Αυτά τα  αλλεπάλληλα κρούσματα ακροδεξιάς ρητορικής εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας νομίζω πια ότι πιστοποιούν και μία μετατόπισή της, η οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνη όχι για την ίδια μόνο, αλλά για το πολιτικό σύστημα. Προφανώς δεν θέλει κανείς να έχει μια αξιωματική αντιπολίτευση που φλερτάρει με αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ οι πολιτικές εξελίξεις σας κάνουνε νιώθετε δικαιωμένος; Είδαμε και τη μικρή συμμετοχή στο συνέδριο της Εσθονίας, τους 8 από τους 27, είδαμε και κάποιες νεότερες δηλώσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ωστόσο με χθεσινές του δηλώσεις ο καιρός Χατζιδάκης είπε ότι είστε ευαίσθητοι στον Σταλινισμό όχι όμως τις περικοπές.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να κάνουμε μία αντιπαράθεση για τα ζητήματα της οικονομίας, όπως την κάνουμε αυτή την συζήτηση από το 2010 καθημερινά. Νομίζω ότι αυτό συζητάμε κατά κύριο λόγο και καλά κάνουμε και το συζητάμε και εκεί θα κριθούμε όλοι και κρίθηκαν και οι προηγούμενοι στα ζητήματα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Αλλά να αναφέρεσαι και να λες περί Βόρειας Κορέας, περί Μαδούρο, περί Σταλινισμού, παλαιότερα όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση περίπου είχαν καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καίει τις πόλεις, το θυμόσαστε σε κάθε διαδήλωση που γινόταν μιλούσαν για τρομοκρατία. Όλα αυτά πλέον δεν είναι περιστασιακά, δείχνουν ένα κόμμα το οποίο είτε έχει χάσει τον στρατηγικό του προσανατολισμό ή τελικά έχει εγκλωβιστεί σε μία ακροδεξιά ρητορική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί να το κάνει αυτό; Αυτή η ρητορική, το ξέρουμε πολύ καλά από τον Ανδρέα Παπανδρέου, από τον Γεώργιο Παπανδρέου, δεν μπορεί να πάει μακριά. Ένα κόμμα δίχως το κέντρο έχω την εντύπωση αν προσβλέπει στην εξουσία είναι καταδικασμένο.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προφανώς έτσι είναι, αυτό όμως πρέπει να το επισημάνετε εσείς, και να δώσετε κάποια συμβουλή στον κ. Μητσοτάκη. Συμβουλές στον κ. Μητσοτάκη δεν δίνω, θα έλεγα ότι μας βολεύει αυτό που κάνει, διότι αν έχουμε μία τέτοια αντιπολίτευση σημαίνει ότι η κυβέρνησή μας θα μακροημερεύσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πόλωση; Το ανέφερε και ο Θάνος, προηγουμένως. Δηλαδή όποτε κι αν πάμε σε εκλογές, θα πάμε με αυτή την πόλωση;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προσέξτε να δείτε, η πόλωση αν εδράζεται σε πραγματικές αντιπαραθέσεις, σε πραγματικά προβλήματα, σε διαφορετικές αναλύσεις, είναι κάτι το αυθεντικό, αλλά αυτού του είδους πόλωση  είναι μία καρικατούρα. Βέβαια, όμως, δεν παύει να είναι επικίνδυνη, διότι μπολιάζει με αυτό τον διχαστικό και μισαλλόδοξο λόγο την ελληνική πολιτική ζωή. Ευελπιστώ και εκτιμώ ότι η πλειοψηφία του κόσμου γυρίζει την πλάτη της σε μία τέτοιου είδους αντιπαράθεση που γίνεται με ευθύνη της Νέα Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε λίγο αν δεν έχει αντίρρηση και η Μίνα, στους συμβασιούχους, το ζήσαμε με τους ανθρώπους στην καθαριότητα, εγώ θέλω να ρωτήσω γιατί ακούω και διάφορα ρεπορτάζ και και τα fake news τα ζήσαμε, τα οποία βρίσκονται σε άνθηση, είναι τμήμα της ζωής μας δυστυχώς και αυτό, πόσους συμβασιούχους έχουμε, αν υπάρχει Μνημονιακή εντολή και κατεύθυνση να μειωθούν αυτοί οι συμβασιούχοι και τι απαντάτε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, ο αριθμός των συμβασιούχων αυξήθηκε;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν για να τοποθετήσουμε τη συζήτηση στις πραγματικές της διαστάσεις, να αναλύσουμε λίγο κάτω από την ταμπέλα συμβασιούχοι τι περιλαμβάνεται. Αν δούμε καταρχήν αυτό που έγινε στο χώρο της καθαριότητας, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι διότι λύσαμε ένα γόρδιο δεσμό. Εκεί, πλέον, έχουν δρομολογηθεί περίπου, θα γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό αυτή την εβδομάδα, περίπου 5.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 5.000 προσλήψεις; Γατί είχε ακουστεί ότι ο αριθμός των 2.500.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: 2.500 ήταν τα αιτήματα που είχαν καταθέσει οι δήμοι πριν ξεκινήσει η περίοδος των κινητοποιήσεων και πριν τελικά αποφασίσουμε να προσπεράσουμε αυτή την κατάσταση των διαρκώς ανανεούμενων συμβάσεων, με την προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεπώς μιλάμε για 5.000 προσλήψεις τώρα;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ο αριθμός θα κυμανθεί εκεί περίπου, θα το γνωρίζουμε προς το τέλος ή τις αρχές της επόμενης εβδομάδας

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι άνθρωποι της καθαριότητας ήταν γύρω στις 6.000;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ήταν 6.100, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου και επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για την καθαριότητα, η οποία βασίζεται πάνω στα ανταποδοτικά τέλη, δεν βαρύνει δηλαδή ούτε τον Κρατικό προϋπολογισμό, ούτε τους επιμέρους προϋπολογισμούς των Δήμων, είναι κάτι που όλοι εμείς πληρώνουμε με το ανταποδοτικό τέλος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσω ΑΣΕΠ;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Πάντοτε, μέσω ΑΣΕΠ. Δεν είναι σημαντικό το να έχουμε σε αυτές τις συνθήκες 5.000 μόνιμες θέσεις εργασίας; Όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και σε αυτό το συνολικότερο σκηνικό των εργασιακών σχέσεων. Δεν είναι πάρα πολύ σημαντικό, να ξεφύγουμε από αυτή την αναπαραγωγή των σχέσεων ομηρίας που υπάρχουν με τους συμβασιούχους;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πολυνομοσχέδιο έχει χαρακτηριστεί από την αντιπολίτευση ως ένας μακρύς κατάλογος ρουσφετολογικών διατάξεων.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Έτσι ξεκίνησαν να το ονομάζουν, στο τέλος βέβαια φτάσαμε μετά από μία εξαντλητική συζήτηση, μέσα από την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία υποστήριξαν αυτό το νομοσχέδιο, να ψηφιστεί σε ένα μεγάλο μέρος του και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Σας θυμίζω εν τάχει κάποιες βασικές διατάξεις, τη δυνατότητα πια των νέων ρυθμίσεων που έχουν για χρέη οι πολίτες και οι επιχειρήσεις προς τους δήμους, την επέκταση των μέτρων ατομικής προστασίας που αφορούν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και που δεν προβλεπόντουσαν για τους  συμβασιούχους. Φανταστείτε να είμαι εγώ μόνιμος, εσείς συμβασιούχος, να κάνουμε την ίδια εργασία, κι εσείς να μην είχατε γάντια, μπότες και γιλέκο προστασίας, τα οποία δεν σας τα δίνανε. Δηλαδή πράγματα απαράδεκτα. Να θυμίσω τη δυνατότητα των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων, να παρέχουν κάποια κίνητρα στο γιατρό, το δάσκαλο, τον πυροσβέστη -οι οποίοι σε εκείνο το μέρος δεν μπορούν να ανταποκριθούν με το μικρό μισθό τους- να ενισχύουν με ένα μικρό επίδομα στέγης και διατροφής. Δηλαδή πράγματα μικρά μέσα στις δυνατότητές μας, χωρίς να επιβαρύνεται επαναλαμβάνω ο κεντρικός προϋπολογισμός, τα οποία όμως προσπαθούν να λύσουν σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσους συμβασιούχους έχουμε και αν υπάρχει μία κατεύθυνση, μία πίεση αυτός ο αριθμός να μειωθεί μέχρι το τέλος τους έτους.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εκείνο το οποίο έχει συμφωνηθεί στην προηγούμενη αξιολόγηση είναι να παραμείνει ο αριθμός αυτός μέσα σε κάποια συγκεκριμένα πλαίσια. Μιλάμε για συμβασιούχους, οι οποίοι πληρώνονται από τους εθνικούς πόρους, διότι υπάρχουν συμβασιούχοι που πληρώνονται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, αυτοί μάλιστα δεν υπόκεινται στους περιορισμούς των ανανεωμένων συμβάσεων, υπάρχουν οι αναπληρωτές καθηγητές που είναι μία άλλη κατηγορία, υπάρχουν οι αμιγώς εποχιακοί αυτοί που εργάζονται για τα έργα της πυροπροστασίας, για τα κλαδέματα, για την καθαριότητα των παραλιών και άλλες ειδικότητες. Ο αριθμός έτσι όπως είχαμε καταγράψει όλες τις κατηγορίες των συμβασιούχων είναι περί τις 75.000. Αλλά πρέπει να δούμε τον Μέσο Όρο, διότι αυτός ο αριθμός των 75.000 που καταγράφηκε τον Μάιο, θα είναι μικρότερος τον Δεκέμβριο, διότι  δεν θα συμπεριλαμβάνονται κάποιοι εποχιακοί συμβασιούχοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως και το θέμα των συμβασιούχων ανέδειξε για άλλη μια φορά την  κόντρα, δεν είναι τωρινό το φαινόμενο, με την τοπική αυτοδιοίκηση, ότι δηλαδή παίρνουν αρμοδιότητες οι δήμοι, η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά από την άλλη δεν τους δίνετε χρήματα.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η έλλειψη των πόρων, η στενότητα των πόρων είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τοπική αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερα η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πληγεί. Από το 2010 έχουμε μία μείωση των πόρων πάνω από 65%. Άρα εκ των πραγμάτων δυσκολεύεται το έργο της και ότι λέμε εμείς ως μια νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια, βρίσκει απέναντί της τις περιοριστικές πολιτικές. Συνεπώς κι εμείς έχοντας γνώση αυτής της κατάστασης έχουμε χαμηλώσει πάρα πολύ τον πήχη, αλλά τίποτα δεν έμεινε αλώβητο από τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας. Τούτων δοθέντων προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε ότι μέσα έχουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική τη χρήση των λίγων πόρων που έχουμε και να προχωρήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιας και το έθιξε η Νίνα, ήθελα να ρωτήσω πότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αν θα πάμε το 2018 και αν θα φέρετε την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση; Να συμπληρώσω πέρα από την απλή αναλογική, τον τρόπο που θα γίνουν οι εκλογές, αν θα έχουμε  χωροταξικές αλλαγές, αν θα έχουμε αλλαγές με τη θητεία των αιρετών, ο «Καλλικράτης», είναι πάρα πολλά.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και επιστημονικοί φορείς και εμπειρογνώμονες και στελέχη του υπουργείου. Έχει καταλήξει σε μία βάση η συζήτηση και συνεχίζουμε. Σχετίζεται με αυτό που λέγαμε πριν από λίγο. Έχουμε μία εμπειρία από το 2010 με τον «Καλλικράτη». Πολλά πράγματα έμειναν σε επίπεδο διακήρυξης και δεν προχώρησαν, με καλές προθέσεις αλλά χωρίς πραγματικό περιεχόμενο, χωρίς βάσει. Για παράδειγμα ο τομέας των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κράτος, την αποκεντρωμένη διοίκηση και τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης είναι ένα κουβάρι. Αυτό πρέπει να λυθεί. Αυτό είναι μία πάρα πολύ δύσκολη και επίπονη δουλειά. Θέλουμε να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, δεν λέμε προφανώς ότι θα τα λύσουμε όλα από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά κάποια πράγματα που έχουμε δει από την ίδια τη ζωή που δεν προχωράνε, μπορούμε να τα απαντήσουμε.

Δεύτερον, ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης των ίδιων των δήμων. Να γίνει πιο Δημοκρατική η λειτουργία. Θα σας έλεγα το σύνθημά μας είναι όσο το δυνατόν περισσότερη λαϊκή συμμετοχή και δημοκρατία παντού. Αλλά αν θέλουμε πραγματικά να ενισχύσουμε αυτό που ονομάζουμε αυθεντική έκφραση των συσχετισμών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα απλής αναλογικής, σε μία γνήσια απλή αναλογική. Έτσι λοιπόν, εμείς θέλουμε να γίνουν οι επόμενες εκλογές και η πρόθεσή μας είναι μέσα στο 2017 όλες αυτές οι αλλαγές να γίνουν νόμος του Κράτους. Οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι δρομολογημένο να γίνουν τον Μάιο του 2019 μαζί με τις Ευρωεκλογές. Εμείς λέμε ότι δεν είναι καλό να συμπίπτουν οι ευρωεκλογές με τις Περιφερειακές και Δημοτικές. Συνεπώς θα τις  αποσυνδέσουμε. Όπως δια νόμου είχαν αυτές οι ημερομηνίες ταυτιστεί έτσι θα αποσυνδεθούν. Προφανώς για να μην έχουμε θέματα και μειώσουμε την θητεία που διανύουμε λογικό είναι να το μεταφέρουμε μερικούς μήνες. Αυτά θα διευθετηθούν μαζί με την ψήφιση του νέου εκλογικού συστήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σταθούμε και σε ένα άλλο θέμα που νομίζω ότι αφορά και γινόμαστε και εμείς αποδέκτες ερωτημάτων. Πρόσφατα είχαμε όλο αυτό το κακό φαινόμενο με τις φωτιές. Ο κόσμος ρωτάει με τις αποζημιώσεις τι θα γίνει;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προσέξτε, από την πρώτη μέρα που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτά τα φαινόμενα μέχρι και τώρα, θεωρώ ότι είναι πολύ εύκολο αλλά και πολύ σωστό να κάνουμε επισημάνσεις σε σχέση με τις ελλείψεις, τα μέσα, αυτά τα οποία σήμερα μας λείπουν για την αντιμετώπιση και για την πρόληψη αυτών των καταστάσεων. Αλλά με βάση αυτή την πραγματικότητα είχαμε μία έγκαιρη ανταπόκριση του μηχανισμού και  για την κατάσβεση των πυρκαγιών αλλά και για την επόμενη ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό αμφισβητήθηκε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όλα έχουν αμφισβητηθεί, αυτό δεν είναι το κριτήριο της αλήθειας. Δηλαδή καλώς ή κακώς, θεωρώ κακώς, έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που έχει χάσει την φερεγγυότητά της στο να πείθει ότι μιλάει για την αλήθεια. Αλλά ας αφήσουμε τώρα την αξιωματική αντιπολίτευση. Ήδη έχουμε δρομολογήσει τις λύσεις, η καταγραφή έχει υπάρξει από τα μικτά συνεργεία περιφέρειας και δήμων, τα αρμόδια υπουργεία αυτή τη στιγμή ή κάποια από αυτά έχουν εγκρίνει κάποιες πιστώσεις, δηλαδή για παράδειγμα εμείς πριν από τρεις ημέρες δώσαμε μία δόση για την αντιμετώπιση αυτών των θεομηνιών στο δήμο Ωρωπού της τάξης των 230.000 ευρώ. Έχουν εγκριθεί για την Λέσβο, για τους σεισμούς, για την Κω για τους σεισμούς και από εκεί και έπειτα πρέπει προφανώς και ο μηχανισμός σε επίπεδο αυτοδιοίκησης να αρχίσει να λειτουργεί. Οι δήμοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, τις μελέτες τους με πιο γρήγορες σε αυτές τις περιπτώσεις διαδικασίες, γιατί όταν κηρύσσεται μία περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τότε πλέον δεν έχουμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες είναι χρονοβόρες, πάμε σε απευθείας αναθέσεις για να μπορέσουμε να κλείσουμε τις πληγές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο παρελθόν είχε ερωτηθεί ο κ Τσακαλώτος για την πορεία του κυβερνητικού έργου, για το ζήτημα της επιτάχυνσης του συντονισμού και είχε πει ότι κάποιοι παίζουν κατενάτσιο. Εσείς έχετε εκφραστεί για τη ΔΕΗ πολλές φορές με σκληρό τρόπο. Εκτιμάτε ότι παίζεται κατενάτσιο στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να βγει από τα μνημόνια το 2018;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχάς μου είναι πολύ δύσκολο να ερμηνεύσω το περιεχόμενο αυτής της δήλωσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Άρα θα μιλήσω για το πώς βλέπω εγώ τα πράγματα. Πώς βλέπω τη διαπραγμάτευση για παράδειγμα. Θεωρώ ότι η διαπραγμάτευση κάθε φορά με τους θεσμούς είναι μία αντιπαράθεση με άλλα μέσα. Μπορεί να μην βρισκόμαστε στην ένταση των σχέσεων του 2015, αλλά όταν καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι, να είστε απολύτως βέβαιοι ότι είμαστε από διαφορετική πλευρά και όταν πηγαίνουμε με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις κερδίζουμε πράγματα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Όταν πηγαίνεις με μία διάθεση απόλυτης υιοθέτησης των παραινέσεων, των επιταγών και των προσταγών των θεσμών, τότε χάνει η χώρα και ο λαός της. Κάνω μία γενική τοποθέτηση και μιλώ για την προσωπική μου εμπειρία. Την περίοδο που ήμουν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σας κάνω γνωστό ότι το σχέδιο για την διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, των δικτύων της χώρας, το οποίο πέτυχε, δεν θα πετύχαινε εάν πηγαίναμε με κατεβασμένα τα χέρια και σκυμμένο το κεφάλι. Και όχι μόνο εφαρμόστηκε και υλοποιήθηκε, αλλά κρατώντας το 51% στο δημόσιο, κρατώντας το management, δώσαμε και το 24% στο μεγαλύτερο Κινέζο επενδυτή -άρα έχουμε εξασφαλίσει μία μεγάλη στρατηγική συμμαχία- στην τιμή των 320 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να ενδώσουμε σε μία λογική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Σας πληροφορώ ότι όταν είχε κατατεθεί το νομοσχέδιο προς συζήτηση στη Βουλή έπαιρναν τηλέφωνο και ζητούσαν να αποσυρθεί. Δεν το αποσύραμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πού τηλεφωνούσαν;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Από τους θεσμούς, από τους θεσμούς. Και άλλα παραδείγματα όπως η αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσα από την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που δεν πραγματοποιήθηκε, όπως και στο τελευταίο νομοσχέδιο, αυτό του υπουργείο Εσωτερικών, το πολυνομοσχέδιο για το οποίο εκφράστηκαν αντιρρήσεις. Δεν είναι έτσι, προχωράει λοιπόν η ζωή μέσα από συμβιβασμούς αλλά μέσα και από συγκρούσεις.  Συνεπώς δεν θα χρησιμοποιούσα τόσο εύκολα κάποιες φράσεις περί κατενάτσιο. Σχέδιο θέλει και αποφασιστικότητα και πυξίδα για το που πάμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ, σήμερα είναι και η ημέρα των βάσεων.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Σας ευχαριστώ κι εγώ, περιμένω τα αποτελέσματα για τον γιό μου, νομίζω πως θα είναι καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά.

aftodioikisi

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog