Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μία «θάλασσα προσευχής» για τον Αϊλάν

- Advertisement -

Στη μαύρη επέτειο από το θάνατο του Αϊλάν Κούρντι, ο Guardian δημοσιεύει ένα βίντεο στη μνήμη του και σημειώνει ότι από τότε τουλάχιστον 8.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο….

Η εικόνα του νεκρού τρίχρονου προσφυγόπουλου από τη Συρία στα τουρκικά παράλια στις 2 Σεπτεμβρίου του 2015 είχε γίνει σύμβολο προκαλώντας παγκόσμια θλίψη και οργή για την τραγική κατάσταση των προσφύγων.

Η φωτογραφία που έκανε το γύρο του κόσμου άγγιξε και τον συγγραφέα Καλέντ Χοσεϊνί, ο οποίος δημιούργησε μια ταινία εικονικής πραγματικότητας με τίτλο «Προσευχή της θάλασσας».

Στο μικρού μήκους φιλμ περιγράφεται μία ιστορία κατά την οποία πριν από ένα δυνητικά θανατηφόρο ταξίδι για την Ευρώπη ένας πατέρας αναπολεί μέσα στη νύχτα με το γιο του, που βρίσκεται κοιμισμένος στην αγκαλιά του, τη ζωή στη Συρία πριν τον πόλεμο.

Επίσης, ο πατέρας αντιμετωπίζει το αβέβαιο μέλλον και προσπαθεί να κρατήσει το παιδί του ασφαλές από το επικίνδυνο νερό, αφού έχει αφήσει πίσω την κατεστραμμένη πόλη στην οποία μεγάλωσε.

Ο βραβευμένος συγγραφέας και πρεσβευτής καλής θέλησης για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι «ο τρόπος που σκέφτηκα γι ‘αυτό, όταν είδα τη φωτογραφία, ήταν όλο το αόρατο έργο που πηγαίνει στην ανύψωση ενός παιδιού».

Ο Χοσέιλι, που έχει ταξιδέψει σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιορδανία και Ουγκάντα, αναφέρθηκε στις προσωπικές ανησυχίες ενός γονιού να μεγαλώσει το παιδί του και στο γεγονός ότι φτάνει να δει το σώμα αυτού του τόσου αγαπημένου προσώπου να κείτεται στην παραλία.

Τα βιβλία του συγγραφέα έχουν πουλήσει 38 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Ανάμεσά τους τα εξής: «Οι χαρταετοί πάνω από την πόλη», που έχει μεταφερθεί και στο σινεμά, «Στην χώρα των χρυσών ήλιων», «Και τα βουνά μίλησαν». Κάποτε ήταν και ο ίδιος πρόσφυγας, αφού έφτασε στις ΗΠΑ σε ηλικία 15 ετών μιλώντας μόνο λίγα αγγλικά.

Ο πατέρας του ήταν Αφγανός διπλωμάτης που εργαζόταν στο Παρίσι και η οικογένεια κατέφυγε στην Αμερική μετά την εισβολή του Σοβιετικού Κόμματος στο Αφγανιστάν το 1979. Ο Χοσέινι άσκησε το επάγγελμα του γιατρού πριν ξεκινήσει την καριέρα του στη λογοτεχνία.

Ακολουθεί το βίντεο του Guardian

Με αφορμή τη δεύτερη επέτειο του θανάτου του Αϊλάν, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι 4.337 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν πνιγεί από τον Σεπτέμβριο του 2016 ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

Οι περισσότεροι έφυγαν από τη Λιβύη για Ιταλία, από την Τουρκία για την Ελλάδα ή, πιο πρόσφατα, από το Μαρόκο για την Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε ότι παρόλο που ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη «μειώθηκε δραστικά» από το θάνατο του Αϊλάν, ο επικίνδυνος απόπλους συνέχισε να προκαλεί το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Ο Guardian θυμίζει ότι οι περιορισμοί στις διαδρομές προς την Ευρώπη μέσω της Λιβύης και από την Τουρκία στην Ελλάδα οδηγούν εκατοντάδες να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους διασχίζοντας το Στενό του Γιβραλτάρ από το Μαρόκο στην Ισπανία σε φουσκωτά και ριψοκίνδυνα φουσκωτά
.
Η Αρμοστεία παρότρυνε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για την πρόληψη περαιτέρω τραγωδιών, δηλώνοντας ότι αν εξακολουθούν να υπάρχουν κακές συνθήκες σε χώρες όπως η Συρία, οι άνθρωποι «θα συνεχίσουν να διακινδυνεύουν τις ζωές τους κάνοντας απελπισμένες μετακινήσεις».

«Πολλά από τα παιδιά που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη ταξιδεύουν μόνα τους, καθιστώντας το ταξίδι ακόμα πιο τρομακτικό και επικίνδυνο», ανέφερε η UNHCR. «Αυτό έκανε το 92% των 13.700 παιδιών που έφτασαν στην Ιταλία διά θαλάσσης κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2017».

efsyn.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog