Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Τα γερμανικά πολυβολεία του Ισθμού από ψηλά (vid)

- Advertisement -

Μία πτήση στην ιστορία, πάνω από τα σημάδια που άφησαν οι Γερμανοί κατακτητές στον Ισθμό της Κορίνθου.
Τη στρατηγική σημασία του Ισθμού είχαν αντιληφθεί οι Γερμανοί κατακτητές κατά το 1940 και κατασκεύασαν αυτά τα πολυβολεία και άλλα οχυρωματικά έργα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα πολυβολεία έχουν τριγωνική διάταξη στην κάθε πλευρά του Ισθμού, ώστε το ένα να «καλύπτει» το άλλο και κανείς να μην μπορεί να περάσει χωρίς έλεγχο.

Επίσης η διαπλάτυνση που είναι καθαρά ορατή δίπλα στα πολυβολεία εικάζουμε ότι πιθανότατα ήταν το σημείο που είχαν χτίσει τη γέφυρα κατά την περίοδο της κατοχής.

Στα πλάνα φαίνεται ακόμη και η μπάρα που χρησιμοποιούσαν για να αποκλείουν την πρόσβαση. Όλο το τοπίο πλαισιώνεται από μια ιδιότυπη «έρημο» καθώς στο σημείο δεν υπάρχει βλάστηση.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Είναι πραγματικό μεγάλο κρίμα τόσα μνημεία , πολυβολεία, καταφύγια της νεότερης ιστορίας μας να καταστρέφονται και να μην ενδιαφέρεται κανένας.
    Αν είχαν μια υποτυπώδη συντήρηση και προβολή θα γινόταν πόλος έλξης επισκεπτών που ενδιαφέρονται για τα μνημεία αυτά προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
    Το ενδιαφέρον αυτό το διαπιστώσαμε με τις πολλές οργανωμένες επισκέψεις στα καταφύγια που βρίσκονται στην περιοχή μας , τα οποία καθαρίζουμε και προβάλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε.
    Ο επόμενος στόχος μας είναι μια ιστορική αναπαράσταση στο χώρο των καταφυγίων και των πολυβολείων, που θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν επισκέπτες και κάτοικοι του δήμου μας.
    Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο η ομάδα αναβίωσης των "ΟΧΥΡΩΝ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ" προθυμοποιήθηκε να αναλάβει την παρουσίαση. Σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε τη βοήθεια όλων,δήμου, σχολείων , συλλόγων και μέσων ενημέρωσης για να ξεκινήσει σωστά να καθιερωθεί και ίσως αυτό γίνει αφορμή να σωθούν τα σημαντικά αυτά ιστορικά μνημεία της περιοχής μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog