Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

O Βασίλης Νανόπουλος για την καθαριότητα στο δήμο Κορινθίων

- Advertisement -

Χωλαίνει η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Κορινθίων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων….

Κατά την επίσκεψη της 19ης Ιουνίου στον τομέα καθαριότητας του δήμου Κορινθίων και μετά τις συζητήσεις που είχα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρήστο Μελέτη, αλλά και εργαζομένους του δήμου

εντοπίστηκαν πολλά προβλήματα στον ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων που χρειάζονται άμεση επίλυση.

Ενδεικτικά αναφέρονται:
-Η αναγκαιότητα επισκευής πολλών κάδων απορριμμάτων και η αγοράνέων,που θα χρησιμοποιηθούν στην κομποστοποίηση.
-Οι μπλε κλάδοι για ανακύκλωση που αγοράστηκαν πρόσφατα, δεν έχουν ποδομοχλούς (!) και δεν θα εξυπηρετούν τους δημότες.
-Οι κάδοι έχουν να πλυθούν πολλά χρόνια,γιατί τα δυο οχήματα που υπάρχουν για το σκοπό αυτό είναι σε αδράνεια.
-Δεν υπάρχουν στοιχεία γύρω από το πόσοι τόνοι σκουπίδια συλλέγονται κάθε χρόνο. Ο κ. Μελέτης υποσχέθηκε να προχωρήσει σε ενδεικτική μέτρηση για 1-2 εβδομάδες, ώστε να υπάρξει αναγωγή σε ετήσια βάση. Είναι προφανές ότι χωρίς ακριβή στοιχεία δεν θαμπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός.
-Το σύστημα GPS για τη διαχείριση των οχημάτων δεν λειτουργεί σωστά.
-Δεν υπάρχει φύλακας στο εργοτάξιο, ούτε φύλαξη με κάμερες ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και της περιουσίας του δήμου.
-Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ούτε μέσα ατομικής προστασίας για να κάνουν γρήγορα άνετα και –κυρίως- με ασφάλεια τη δουλειάτους.
-Ενδεικτικά αναφέρω τους οδοκαθαριστές που δεν έχουν καρότσια.
-Ζήτημα επίσης δημιουργεί η απουσία πλαισίου περιγραφής εργασίας και η απουσία κατάλληλης εκπαίδευσης.
-Η σύμβαση με το ΚΔΑΥ Τρίπολης προβλέπει επιστροφή υπολοίπου 30% άσχετα με την ποιότητα της ποσότητας που αποστέλλεται εκεί. Αυτό είναι τουλάχιστον περίεργο.
-Δεν υπάρχει πρόβλεψη για μόνιμη θέση μηχανικού περιβάλλοντος που θα μπορούσε με την γνώση του να βελτιώσει την κατάσταση.
-Δεν υπάρχει σχέδιο διαλογής στην πηγή, ενημέρωση των δημοτών για την μείωση των αποβλήτων και τον διαχωρισμό τους στο σπίτι ή την επιχείρηση. Μόνο με τη διαλογή στην πηγή μπορούμε να περιορίσουμε τις ποσότητες που θα δίνονται για κεντρική διαχείριση και κατά συνέπεια να μειώσουμε το κόστος στα δημοτικά τέλη και τις επιπλώσεις στο περιβάλλον.

Το πρόσφατο πετυχημένο παράδειγμα της εθνικής προσπάθειας για τη μείωση της πλαστικής σακούλας που κατάφερε να μειώσει κατά 50% το είδος αυτό, σύμφωνα με στοιχεία της greenpeaceπρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Δεν πρέπει να δώσουμε σε κεντρική διαχείριση-όταν υλοποιηθεί- ούτε ένα κιλό σκουπίδια παραπάνω από εκείνο που προβλέπει η ρήτρα ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας και πρέπει να κινηθεί ο δήμοςάμεσα και να εφαρμόσει το πρόγραμμα τοπικής διαχείρισης που ομόφωνα ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιοπριν από πολύ καιρό

.Δείτε το βιντεο

Βασίλης Νανόπουλος
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog