Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Πεθαίνω, χωρίς να υπάρχει λόγος». 37χρονη μητέρα πεθαίνει από καρκίνο εξαιτίας λάθους σε εξέταση ΠΑΠ.(βίντεο)

- Advertisement -

Τεράστιο σκάνδαλο στην Ιρλανδία με συνολικά 209 ασθενείς. 17 έχουν ήδη πεθάνει…



Πριν από δύο μήνες στην κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας στην Ιρλανδία, ήρθε στο φως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας με άμεση επίπτωση στη ζωή εκατοντάδων ασθενών. Για την ακρίβεια αρχικά επρόκειτο για ένα πολύ σοβαρό λάθος, που όμως μετατράπηκε σε σκάνδαλο όταν η αλήθεια δεν αποκαλύφθηκε στους ασθενείς και 17 εξ αυτών πέθαναν.

Μια από τους ασθενείς-θύματα του σκανδάλου, και η οποία σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο καρκίνου είναι η 37χρονη Emma Mhic Mhathúna. Το δικός της «λάθος» ήταν μόνο ότι έκανε ότι θα κάναμε όλοι στη θέση της. Το 2013 πήρε στα χέρια τις απαντήσεις των γυναικολογικών εξετάσεων που είχε κάνει, είδε πως όλα ήταν εντάξει και το πίστεψε.

Τον Μάιο του 2018 όμως ανακάλυψε πως όχι μόνο τα αποτελέσματα ήταν λάθος αλλά και πως ο καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας που ουδέποτε διαγνώστηκε, είχε κάνει μεταστάσεις στα οστά και πως πλέον ήταν πολύ αργά για να κάνει κάτι και να έχει ελπίδες να επιβιώσει.


«Πεθαίνω ενώ δεν υπάρχει λόγος να πεθάνω. Και τα παιδιά μου θα μείνουν μόνα, χωρίς εμένα, και εγώ θα τα αποχωριστώ» δήλωνε συντετριμμένη η 37χρονη τον περασμένο Μάιο μιλώντας στο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTÉ.

«Προσπαθούσα να κάνω τα πάντα σωστά, με τον θηλασμό, με το να αφιερώνω όλο μου τον χρόνο στα παιδιά με το να θυσιάσω τη ζωή μου γι αυτά. Δεν το έβλεπα καν σαν θυσία. Κι όμως τώρα θα χάσω τα πάντα. Δεν ξέρω καν εάν το μικρό μου θα με θυμάται».

Η Mhic Mathúna, η οποία μεγαλώνει μόνη τα πέντε της παιδιά, ηλικίας δύο έως 15 ετών, εξήγησε τότε στο RTÉ ότι έπρεπε να καθίσει και να τους ανακοινώσει πως πρόκειται να πεθάνει. 

H συνέντευξη της και η παράλληλη αποκάλυψη του σκανδάλου συγκίνησε και εξόργισε τους Ιρλανδούς που σήμερα ζητούν την παραίτηση των υπευθύνων αλά και της ηγεσίας του συστήματος δημόσιας υγείας στη χώρα.

Η 37χρονη στο μεταξύ έμελλε να γίνει το πρόσωπο με το οποίο ταυτίστηκε ο αγώνας για δικαίωση των συνολικά 209 γυναικών οι οποίες έλαβαν εσφαλμένα αποτελέσματα για τις εξετάσεις που έκαναν για τον καρκίνο του τραχήλου την περίοδο 2010 έως 2014.

Η αλήθεια για τα λανθασμένα αποτελέσματα αποκρύφτηκε από τις ενδιαφερόμενες, όπως γράφει ο Guardian, κατά τη διάρκεια ενός υγειονομικού ελέγχου ρουτίνας, τα πάντα ήρθαν στο φως. Τότε διαπιστώθηκε ότι 162 από τις 209 γυναίκες δεν είχαν ενημερωθεί για τα νέα αποτελέσματα των γυναικολογικών τους εξετάσεων.

Οι 17 εξ αυτών έχουν ήδη πεθάνει.

Η Mhic Mathouna στράφηκε κατά της Υπηρεσίας Υγεία της Ιρλανδίας αλλά και του διαγνωστικού εργαστηρίου των ΗΠΑ Quest Diagnostics που ευθύνεται για τα λάθος αποτελέσματα.

Αν και είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία, τελικά οι αντίδικοι συμφώνησαν τελικά να καταλήξουν σε μια εξωδικαστική συμφωνία.

Η 37χρονη μητέρα που αργοπεθαίνει, συμφωνήθηκε να λάβει ως αποζημίωση το ποσό των 7,4 εκατ. ευρώ. Στη συμφωνία που ενέκρινε ο αρμόδιος δικαστής, τονίζεται πως η Υπηρεσία Υγείας της Ισλανδίας αναλαμβάνει την ευθύνη για την μη αποκάλυψη των λάθος εργαστηριακών αποτελεσμάτων ενώ η Quest Giagnostics αναγνώρισε πως τα αποτελέσματα ήταν λάθος.

huffingtonpost.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog