Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

2-3 κουβέντες για την αιμοδοσία

- Advertisement -

Αγαπητέ αναγνώστη,
Μέσα σ’ αυτό το κείμενο δε θα σου μιλήσω για «γαλοπούλες που χρειάζονται ένα τέταρτο της ώρας να ψηθούν, όση ώρα ακριβώς χρειάζεται για να δώσεις αίμα» (όπως έλεγε η διαφήμιση του Υπουργείου Υγείας κάποτε), ή άλλα παρόμοια….

Σ’ αυτές τις γραμμές θα προσπαθήσω να σου μιλήσω. Να σου πω σαν φίλος 2-3 πραγματάκια για τη σπουδαία ανακάλυψη αυτή που λέγεται αιμοδοσία…

Ευτυχώς για εμάς τους ανθρώπους, η ιατρική έχει σημειώσει τεράστιες προόδους τις τελευταίες δεκαετίες. Οι εποχές που και η παραμικρή ασθένεια ή ατύχημα μπορούσαν να μας στείλουν οριστικά και αμετάκλητα στον τάφο έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Πλέον έχουν ανακαλυφθεί νέα φάρμακα, νέοι τρόποι εγχειρήσεως, και φυσικά η αιμοδοσία! Αυτό το τόσο σπουδαίο φαινόμενο που μας επιτρέπει να δώσουμε αίμα για κάποιον που το έχει ανάγκη. Έτσι δημιουργήθηκαν οι τράπεζες αίματος, με σκοπό την ύπαρξη αποθεμάτων αίματος για τέτοιες περιπτώσεις…

Τι γίνεται όμως με την αιμοδοσία στις μέρες μας; Για να υπάρχουν τόσες διαφημίσεις-εκκλήσεις σε διαδίκτυο, τύπο, τηλεόραση, ακόμα και μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το απόθεμα των τραπεζών αίματος δεν είναι επαρκές. Βέβαια υπάρχουν σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών, και διοργανόνωνται πολλές εθελοντικές αιμοδοσίες από συλλόγους, φορείς, ακόμη και συνδέσμους οπαδών, αλλά ποσοτικά, ακόμα και αυτές οι ενέργειες δε φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες σε αίμα… Περίτρανη απόδειξη, οι αναρτήσεις που πολλές φορές βλέπουμε στο Facebook και λένε «ΕΠΕΊΓΟΝ: Ανάγκη για αίμα!».

Η παιδεία κι η νοοτροπία μας δυστυχώς είναι πολύ πίσω στο θέμα της αιμοδοσίας. Πολλές φορές προσπερνάμε τις εκκλήσεις για αίμα δίχως καν να τις προσέξουμε. Είναι κάτι που πρέπει να αλλάξουμε. Και να βάλουμε καλά το μυαλό μας να δουλέψει στο πόσο ωφελεί τον συνάνθρωπό μας η διαδικασία αυτή…

Ας μη περιμένουμε φίλε αναγνώστη να έρθει -κούφια η ώρα- η δική μας σειρά που θα χρειαστούμε κάποιες φιάλες αίμα για να καταλάβουμε την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας. Ας ξεκινήσουμε από αύριο κιόλας να συμμετέχουμε, και προσπαντώς, να καλλιεργούμε τη νοοτροπία της υποχρέωσής μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, ώστε όποιος εξ ημών μπορεί, να δίνει τακτικά μία φιάλη αίμα για το κοινό καλό…

Διότι δίνοντας αίμα, σώζεις τη ζωή κάποιου συνανθρώπου.

πηγη

- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είμαι αιμοδότης από το 1984 έχω δώσει αίμα πάνω από 50 φορές όμως έχω αποτύχει,έχω αποτύχει γιατί δεν έχω καταφέρει να πείσω τους φίλους μου να γίνουν αιμοδότες.
    Δυστυχώς ακόμα και όσοι έχουν χρειαστεί αίμα για συγγενικά τους πρόσωπα δεν ευαισθητοποιούνται…
    Το πρόβλημα χρόνο με τον χρόνο γίνεται πιο έντονο λόγω της γήρανσης του πληθυσμού,η προσπάθεια πρέπει να γινει στα νέα παιδιά όπου η συμμετοχή τους στις αιμοδοσιες είναι μικρή
    ΒαγΒλ

  2. Σωστός ο φίλος 1158!!Θα έχεις βαρεθεί να πίνεις και πορτοκαλάδα μετά την δωρεά!!Να έχεις την υγεία σου και το να δίνεις αίμα είναι καλό και για την δική σου υγεία!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog