Στην πρόσφατη (6/11/2018) συνεδρίασή της, η Π.Γ συζήτησε και αποφάσισε:…

I. Για τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει τα συνδικάτα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στις 14 και 28 Νοεμβρίου. Επαναβεβαιώθηκε η πολιτική στήριξη της ΛΑ.Ε στα εργατικά αιτήματα και επισημαίνεται η ανάγκη για τη δημιουργία ισχυρού κοινωνικού και πολιτικού ταξικού μετώπου ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ουσιαστική συναίνεση και της μνημονιακής αντιπολίτευσης.

II. Συζήτησε για την παρουσία της ΛΑ.Ε στις εκδηλώσεις για τα 45 χρόνια απ’ την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την επίκαιρη πάλη για την Ειρήνη, τη μάχη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον ρόλο των ΗΠΑ και σήμερα, την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Το σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” και “ Έξω οι ΗΠΑ” παραμένει επίκαιρο λόγω των μνημονίων, της λιτότητας και της πρόσδεσης της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική πολιτική του ευρωατλαντικού άξονα. Πιάνουμε ξανά το νήμα του αγώνα ενάντια στη χούντα και το φασισμό σε μία εποχή που νοσταλγοί τέτοιων καθεστώτων που αναπτύσσονται στην Ευρώπη- και όχι μόνο- και σε κάποιες περιπτώσεις βρίσκονται και στις κυβερνήσεις των χωρών τους.

III. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία αναφέρθηκε στην παρουσία του στο διαδικτυακό κανάλι «Επανελλήνισις» και την εκπομπή «Σπαρτιάτες» και επανέλαβε αυτοκριτικά ότι ήταν λάθος του το γεγονός ότι δεν ζήτησε να πληροφορηθεί την πολιτικο-ιδεολογική ταυτότητα του καναλιού, την οποία εάν γνώριζε θα είχε αποφύγει την εκεί παρουσία του.

Η Πολιτική Γραμματεία τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την περαιτέρω συλλογική επεξεργασία της επικοινωνιακής πολιτικής και παρουσίας των στελεχών του μετώπου και της υπεράσπισης του δικαιώματος της ΛΑ.Ε για ισότιμη εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Βεβαίως το ατυχές αυτό γεγονός, πέρα από την καλοπροαίρετη κριτική που προκάλεσε, έγινε αντιληπτό ως ανέλπιστη ευκαιρία και αφορμή για να ενταθεί, από κυβερνητικά και κατεστημένα κέντρα, η επίθεση στην ΛΑ.Ε και προσωπικά στον γραμματέα της.

Η Π.Γ. επισημαίνει πως η αναγνώριση λαθών αποτελεί πράξη πολιτικής γενναιότητας που δυστυχώς δεν συνηθίζεται στις μέρες μας, ιδίως από εκείνους που είναι βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό στη μνημονιακή ταξική ληστεία και στο ξεπούλημα της χώρας. Έχει όμως αξιακή σημασία για όσους και όσες είναι αριστεροί/ες.

Η ΠΓ της ΛΑΕ υπογραμμίζει ότι η ΛΑΕ αποτελεί μέτωπο δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς και ο προσανατολισμός της αφορά σε συμμαχίες με προτεραιότητα στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής, κινηματικής αριστεράς στη βάση ενός μεταβατικού προγράμματος φιλολαϊκής εργατικής διεξόδου από την κρίση, όπως με σαφήνεια περιγράφεται στο προγραμματικό της πλαίσιο και στις αποφάσεις των οργάνων της.

Επίσης, στην ίδια προγραμματική βάση απευθύνεται για μετωπική συμπόρευση και σε δημοκρατικές, πατριωτικές και αντιμνημονιακές δυνάμεις και συλλογικότητες, που έχουν να επιδείξουν δημοκρατική προσήλωση και αντιμνημονιακή συνέπεια, δεν αντιπαρατίθενται σε βασικές αρχές και αξίες μας, δεν αναπαράγουν εθνικιστικές αντιλήψεις και δεν υιοθετούν επικίνδυνες αντιπροσφυγικές απόψεις. Η ΛΑ.Ε έχει σταθερό προσανατολισμό στον αντιφασιστικό αγώνα, και με την πολιτική της δράση είναι απέναντι στην ακροδεξιά που αποτελεί δεκανίκι της πολιτικής του κεφαλαίου και προβάλλει σαν ανάχωμα της ριζοσπαστικής έκφρασης του λαού σεΕλλάδα και Ευρώπη.

Η Λαϊκή Ενότητα, παρά τις διώξεις που υφίστανται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλοι αγωνιστές, θα συνεχίσει σταθερά και αταλάντευτα τον αγώνα για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής.