Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αλέξης Γρηγορόπουλος – Δέκα χρόνια από τη δολοφονία του

- Advertisement -

6 Δεκεμβρίου 2008, 21:18: Ο Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από σφαίρα αστυνομικού -Ο Δεκέμβρης της οργής, ο μήνας που κάηκε η Αθήνα

Ηταν ακριβώς 21:18, ένα ήσυχο βράδυ της 6ης Δεκέμβρη του 2008, όταν σε ιστοσελίδα αντιεξουσιαστικού περιεχομένου «ανέβηκε» μια είδηση λίγων λέξεων, που έμελλε να στιγματίσει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. 
«Μολις ελαβα ενα τηλεφωνημα απο συντροφο,οπου μου ανεφερε οτι στη Μεσολλογιου εγινα καποιες συγκρουσεις κι ενα παιδι χτυπηθηκε απο πλαστικη σφαιρα μπατσου και ειναι παρα πολυ σοβαρα ,εφτασε ασθενοφορο και το πανε στον Ευαγγελισμο..Διασταυρωστε την πληροφορια εσεις που ειστε αθηνα».
%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b7%cf%82-%ce%b3%cf%81%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%ad%ce%ba%ce%b1-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-5c465aced9b44Η πρώτη αναφορά στο indymedia / Πηγή: Twitter


Λίγα λεπτά αργότερα, στις 21:32, και ενώ αυτόπτες μάρτυρας καταχωρούν διαρκώς στοιχεία στο indymedia, αρχίζει να διαδίδεται ότι δεν επρόκειτο για πλαστική σφαίρα, αλλά για κανονική, και πως «το παιδί που πυροβολήθηκε δεν ανέπνεε»

Το χτυπημένο παιδί ήταν ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, που είχε βγει στα Εξάρχεια, με τον φίλο του Νίκο Ρωμανό, για την ονομαστική εορτή του δευτέρου. 
%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b7%cf%82-%ce%b3%cf%81%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%ad%ce%ba%ce%b1-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-5c465acfa3da2Ο χαμογελαστός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος / Φωτογραφία: EUROKINISSI
Τα γεγονότα ήδη έτρεχαν. Φοιτητές και νεολαίοι αρχίζουν να μαζεύονται στο Πολυτεχνείο για να οργανωθούν, όμως έξω έχουν ήδη αρχίσει οι συγκρούσεις.
Σε ένα από τα σπάνια ντοκουμέντα, που έχει γυριστεί μόλις λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία, απεικονίζονται οι πρώτες αυθόρμητες και σποραδικές συγκρούσεις οργισμένων διαδηλωτών με τα ΜΑΤ, γύρω από το σημείο της δολοφονίας (Μεσολογγίου και Τζαβέλλα) και την Ζωοδόχου Πηγής. Στο ίδιο βίντεο, εμφανίζεται συντετριμμένος ο νεαρός Νίκος Ρωμανός, που μόλις έχει χάσει τον φίλο του, μπροστά στα μάτια του. 


Κατά τις 22:00 έχει ήδη επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ολοένα και μεγαλύτερα πλήθη συγκεντρώνονται γύρω από το Πολυτεχνείο, την πλατεία Εξαρχείων, το σημείο της δολοφονίας και οι συγκρούσεις κλιμακώνονται. Το πεδίο των «μαχών» σύντομα επεκτείνεται και γύρω από τη Νομική και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Πατησίων (ΑΣΟΕΕ).
Το κέντρο της Αθήνας δονείται από την ιαχή «δολοφόνοι» και καταγράφονται οι πρώτες φθορές σε τράπεζες στην Πατησίων και τη Σόλωνος.
Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί ξεκινούν απευθείας συνδέσεις με το κέντρο της πόλης.
Γύρω στις 23:00 διαδηλωτές αρχίζουν να μαζεύονται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου έχει μεταφερθεί το άψυχο κορμί του Αλέξανδρου. Τα δελτία των ειδήσεων πλέον αναφέρουν πληροφορίες για τους δυο ειδικούς φρουρούς, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που ενεπλάκησαν στο περιστατικό. Οπως προκύπτει από τις μαρτυρίες, μετά από λεκτική αντιπαράθεση (και κατά τις ίδιες πηγές την εκτόξευση ενός πλαστικού μπουκαλιού με νερό), ο Κορκονέας στάθμευσε το περιπολικό, μαζί με τον Σαραλιώτη κινήθηκαν πεζή προς τη Μεσολογγίου και τότε «τράβηξε» όπλο και πυροβόλησε σε ευθεία βολή τον 15χρονο. Οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη νύχτα, με τους διαδηλωτές να δίνουν «ραντεβού» για οργανωμένη πορεία την επομένη. 
Μια χώρα στα «κάγκελα»
Οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται σε όλη την Αθήνα και, σταδιακά, σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, το Ηράκλειο, η Κέρκυρα κ.ά. Μαθητές, φοιτητές και άλλοι πολίτες ξεκινούν να συγκεντρώνονται έξω από αστυνομικά τμήματα, για να καταδικάσουν τη δολοφονία. Σε κάποιες περιπτώσεις προσφέρουν λουλούδια σε αστυνομικούς, όμως σε άλλες γίνονται επιθέσεις με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ. 
Στην Αθήνα πραγματοποιείται μια μαζική πορεία με προορισμό τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), στην οποία ξεσπούν σφοδρά επεισόδια.
Διαδηλωτές πυρπολούν αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και άλλα μεγάλα καταστήματα, ενώ στη συνέχεια υποχωρούν προς το Πολυτεχνείο. 


«Οι μαθητές θα πούνε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη»
Από τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, ξεκινά ένα μαζικό κύμα καταλήψεων σε πολλά σχολεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.
Η πρωτοβουλία των κινήσεων περνά πλέον στους μαθητές, οι οποίοι με σύνθημα «οι μαθητές θα πούνε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» ξεχύνονται στους δρόμους. 
%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b7%cf%82-%ce%b3%cf%81%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%ad%ce%ba%ce%b1-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-5c465ad041a9dΣτιγμιότυπο από συγκρούσεις / Φωτογραφία: AP Images


Ακολουθεί μια ακόμη μέρα πύρινων οδοφραγμάτων, πετροπόλεμου και πυρπολήσεων τραπεζών και καταστημάτων. 

Στο Σύνταγμα, διαδηλωτές παραδίδουν στις φλόγες το χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχε τοποθετήσει ο δήμος Αθηναίων. Η εικόνα κάνει τον γύρο του κόσμου. 

9 Δεκεμβρίου – Η κηδεία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
Η κηδεία του αδικοχαμένου Αλέξανδρου μετατρέπεται σε μια γιγαντιαία διαδήλωση διαμαρτυρίας. Γονείς, συγγενείς, συμμαθητές και φίλοι, βρίσκονται όλοι εκεί για το τελευταίο «αντίο»


Η ένταση ωστόσο πυροδοτείται εκ νέου ύστερα από την πληροφορία ότι αστυνομικός της ομάδας «Ζ», μετά την κηδεία, πυροβόλησε στον αέρα
Η ένταση ωστόσο πυροδοτείται εκ νέου ύστερα από την πληροφορία ότι αστυνομικός της ομάδας «Ζ», μετά την κηδεία, πυροβόλησε στον αέρα

<
Την ίδια ημέρα, ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του «πιστολέρο» Επαμεινώνδα Κορκονέα δηλώνει δημόσια ότι «όλα είναι μια παρεξήγηση», προκαλώντας τη λαϊκή κατακραυγή.

Οι επόμενες ημέρες

Την Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου, εκδηλώνονται νέες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια του πανεργατικού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα. Φοιτητές και μαθητές, ακόμη πιο συντονισμένα, προχωρούν σε καταλήψεις και κινητοποιήσεις.

Ταυτόχρονα, αρχίζουν να καταλαμβάνονται και άλλα δημόσια κτίρια, και πέραν του κέντρου της πόλης, όπως δημαρχεία και εφορίες. Οι καταληψίες χρησιμοποιούν τους χώρους ως κέντρα ενημέρωσης για τους πολίτες.

Με την κατάσταση να έχει βγει εκτός ελέγχου στο κέντρο, η κυβέρνηση κινητοποιεί ακόμη και δυνάμεις ΕΚΑΜ.

Ακολουθεί ένα μεγαλειώδες πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στις 12 Δεκεμβρίου. Χιλιάδες μαθητές με ένα τεράστιο «γιατί;» στα χείλη δίνουν το «παρών», έχοντας -για πρώτη φορά τόσο μαζικά- στο πλευρό τους γονείς, ακόμη και διερχόμενους πολίτες που μπαίνουν ως «ασπίδα» μπροστά τους, απέναντι στους αστυνομικούς. Οι μαθητές καταδικάζουν τους βανδαλισμούς, ωστόσο απαντούν με το σύνθημα «εσείς μιλάτε για βιτρίνες, εμείς μιλάμε για ζωές».

Μια εβδομάδα μετά

Στις 13 Δεκεμβρίου, πραγματοποιούνται ταυτόχρονα συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και στον Λευκό Πύργο. Οι συγκεντρωμένοι σχηματίζουν με κεριά τη λέξη «ΖΕΙΣ». Στην Αθήνα, λίγα στενά παρακάτω, γίνεται μια ακόμη συγκέντρωση, στο σημείο της δολοφονίας, η οποία ολοκληρώνεται με νέο κύμα συγκρούσεων με την αστυνομία. Οι διαμαρτυρίες κλιμακώνονται και σε πόλεις της περιφέρειας, όπως ο Βόλος, η Ρόδος, τα Χανιά, η Κομοτηνή, το Αγρίνιο.

Μια ημέρα αργότερα, καταλαμβάνεται ο Ρ/Σ 9,84. Στο μεταξύ, πραγματοποιείται μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία στη Θεσσαλονίκη, συναυλίες στα Προπύλαια, και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. «Λεφτά για την παιδεία και όχι για τα ΜΑΤ και την Αστυνομία» φωνάζουν τα πλήθη.

Στιγμιότυπο από επεισόδια στο κέντρο / Φωτογραφία: AP ImagesΣτιγμιότυπο από επεισόδια στο κέντρο / Φωτογραφία: AP Images

Στις 15 Δεκεμβρίου οργανώνεται καθιστική διαμαρτυρία μαθητών έξω από τη ΓΑΔΑ. Το σώμα των διαδηλωτών δέχεται χημικά αλλά δεν υποχωρεί. «Δυο φορές τη μέρα θα κάνουμε πορεία, μπάτσοι θα πεθάνετε απ’ την ορθοστασία» το εύστροφο σύνθημά τους. Με δακρυγόνα χτυπιέται και η διαμαρτυρία που έκαναν μαθητές μουσικών σχολείων στα Προπύλαια. Στο ίδιο διάστημα, προκαλούνται εκτενείς φθορές στα ακυρωτικά μηχανήματα του σταθμού Μετρό «Πανεπιστήμιο».

Με τις καταλήψεις στην Αθήνα -και στην περιφέρεια- να έχουν πληθύνει (ΕΣΗΕΑ, Λυρική Σκηνή κ.ά), μια ομάδα νεαρών, στις 16 Δεκεμβρίου, παίρνει την απόφαση να κάνει έφοδο στα γραφεία της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή. Οι νεαροί μπαίνουν στον χώρο σε μικρές ομάδες και τελικά παρεμβαίνουν στο στούντιο, διακόπτοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας δείχνει πλέον τα πανό τους: «Σταματήστε να κοιτάτε, βγείτε όλοι στους δρόμους», «Άμεση αποφυλάκιση όλων των συλληφθέντων», «Ελευθερία σε όλους μας».

 


Πανό στην ακρόπολη

Την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου του 2008, ένα πανό με την λέξη «Αντίσταση» γραμμένο σε πέντε διαφορετικές γλώσσες αναρτάται στον Βράχο της Ακρόπολης.

Ακολουθεί κατάληψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ με αίτημα την απελευθέρωση διαδηλωτών (πάνω από 200) οι οποίοι είχαν συλληφθεί.

Παρά το έκρυθμο κλίμα, τις συλλήψεις και τα δακρυγόνα, οι διαδηλώσεις δεν σταματούν ούτε την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου, οπότε παραμένουν κλειστά πάνω από 600 σχολεία και δεκάδες πανεπιστημιακές σχολές.

 Ακολουθούν συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Πειραιά και επαρχία με συνθήματα όπως «Αυτή η σφαίρα δεν έπεσε τυχαία, κάτω τα χέρια από τη νεολαία»,«Με σφαίρες και βία δεν γίνεται παιδεία», Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθαν της κυβέρνησης οι τελευταίες μέρες».

 Να σημειωθεί ότι διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές ευρωπαϊκές -και όχι μόνο πόλεις- όπως η Κωνσταντινούπολη, η Ρώμη, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Στοκχόλμη και πολλές ακόμη.


 Ο απολογισμός 

Από τις 6 έως και τις 14 Ιανουαρίου συνελήφθησαν πάνω από 250 άτομα πανελλαδικά, εκ των οποίων 67 προφυλακίστηκαν. Μόνο στη Λάρισα, είχαν γίνει 19 συλλήψεις, ανάμεσα στις οποίες ανηλίκων, που ήρθαν αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες λόγω «επιστράτευσης» του αντιτρομοκρατικού νόμου. Σε ό,τι αφορά τις φθορές, τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ζημιές σε 435 επιχειρήσεις στην Αθήνα (37 ολοσχερή καταστροφή), συνολικού κόστους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κατέγραψε ζημιές σε 88 επιχειρήσεις (10 καταστράφηκαν ολοσχερώς).

 Η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τιμάται, πλέον, κάθε χρόνο από διαδηλωτές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια.

- Advertisement -

21 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΠΩ-ΠΩ ΙΣΤΟΡΙΚΟ !!
    ΜΗΠΩΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΓΓΥΟΥ ΠΟΥ ΚΑΗΚΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΠΑΧΑΛΑΚΗΔΕΣ ????
    ΗΜΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΟΣ !!!!!!!!!!!!

  2. Εσύ 2:20 είσαι σίγουρος ξέρεις καλά Δηλαδή ότι κάηκε από τους μπαχαλακηδες που εννοεί το κουτίο σου μυαλό η από κάποιους άλλους μπαχαλακηδες λεω εγώ τώρα.Για στιψε το μυαλό σου λιγο.

  3. 2:20 θυμάμαι πως ο Βγενόπουλος άφησε την τράπεζα ανοιχτή αν και ήξερε ότι θα γινόταν μεγάλη διαδήλωση και όπως ξέρεις πάντα γίνονται επεισόδια και ιδιαίτερα σε τράπεζες.
    Κλειθηκε ποτέ σε δίκη;
    Επίσης το πόρισμα του τεχνικού επιθεωρητή του υπουργείου εργασίας αναφέρει παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας,βρέθηκε κλειστή η πόρτα διαφυγής γιατί το ηλεκτρονικό χειριστήριο βρισκόταν σε άλλο χώρο και τέλος το υποκατάστημα δεν διέθετε το απαιτούμενο από τον νόμο πιστοποιητικό πυρασφάλειας.
    Ποιος ήταν υπεύθυνος οι μπαχαλακηδες;
    Βέβαια εκεί που ανήκεις σηκωνετε εύκολα τα όπλα ακόμα και σε δεκαπεντάχρονους

  4. οχι 2:20 μ.μ. κανενας δεν θυμαται τ'ονομα της ουτε των αλλων εκεινης της μερας , ουτε κανενος αστυνομικου η πυροσβεστη η λιμενικου η αεροπορου η θανατομενου απο ξενους αδικα !
    ξερεις γιατι ?
    γιατι δεν ηταν αναρχικοι η αριστεροι !
    τι δεν καταλαβαινεις ?????

  5. συγκρινετε θανατους;ενος παιδιού που τυχαίνει να έχετε διαφορετικές απόψεις με ένστολους που κάνουν την δουλειά τους;μήπως έχετε και ζυγαριά μαζι;

  6. 6:08 μ.μ. ΤΙ ΠΙΝΕΙΣ ??? θα πεσω οσο πιο κοντα μπορω στο IQ σου και θα σου απαντησω εγω !
    με την ιδια λογικη κακως ξεκινησε το πλουσιοπαιοδο απο τη γλυφαδα να παει να τα σπασει στα εξαρχεια χωρις να εχει φροντισειο ο μπαμπας του να του παρει αλεξισφαιρη στολη και γιλεκο , χωρις κρανος κεβλαρ και αρβυλες , χωρις αλεξισφαιρη μασκα , χωρις σωματοφυλακες και θωρακισμενο αμαξι …. ετσι κι αλλιως για πολεμο πηγαινε !!
    Ποιος ήταν υπεύθυνος λοιπον ?? μπατσος ???
    Βέβαια εκεί που ανήκεις εχετε IQ ραδικιου και γι αυτο ειστε ανικητοι στην παπαρολογια !!!!

    ΣΥΜΒΟΥΛΗ … ΜΗΝ ΤΟ ΠΙΝΕΙΣ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ !!!

  7. 6:08 μ.μ. αυτό που μας λες ρε κατσαπλιά είναι πως ο Βγενόπουλος άναψε την φωτιά? Και τι σκοπό είχε το άναμα της φωτιάς ρε τελειωμένε? Να ζεσταθούν οι αναρχοάπλυτοι? Δηλαδή εσύ κοινώς επικροτείς την δολοφονία 4 ψυχών. Σωστά?

  8. είχε πάει για πόλεμο;Ο πιτσιρικας;Επειδή είχε πάει στα Εξάρχεια;και που ήταν το όπλο του;άλλος είχε όπλο και το χρησιμοποίησε. και τα αφεντικα;που τους βάλανε μα δουλεύουν σε μέρα απεργιας;στο απυροβλητο6;κάνεις δεν δικαιολογεί νεκρούς ανθρώπους.αλλοι συγκρίνουν θανάτους για να δικαιολογήσουν την μαυρίλα τους.

  9. Και καθε χρονο θα καιγονται ακινητες περιουσιες, αυτοκινητα, περιπτερα, λεωφορεια επειδη σκοτωθηκε ενας νεαρος? Αυτο ονομαζεται δημοκρατια η φασισμος?

  10. Χτες συναντηθηκα με το αφεντικό μου και μου είπε ότι παρακολουθουσε στις ειδήσεις τα επεισόδια.Με ρώτησε για το λόγο και εγώ όταν του απάντησα για τι γίνονται ξέρετε τι μου είπε. Πίνετε πολύ ούζο στην Ελλάδα!Καλημέρα!☆☆☆☆

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog