H Εγκριση Τεχνικού Προγράμματος Εκτελεστέων Εργων Δήμου, έτους 2019, ήταν το 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου, της 27ης Δεκεμβρίου 2018, ο Πρόεδρος έδωσε τον λόγο στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Παντελέου Κων/νος είπε στην τοποθέτησή του

Πριν ξεκινήσω για τα συνεχιζόμενα έργα και για την πρόταση του τεχνικού προγράμματος για το 2019 θα ήθελα να σας πω τί καταφέραμε σαν Δημοτική Αρχή σε χρηματοδοτήσεις και ΕΣΠΑ για τον Δήμο μας.

Καταφέραμε μέσω ΕΣΠΑ προς υλοποίηση άμεσα 2.466.000 ευρώ τα οποία αφορούν την ανέγερση του νέου Δημοτικού Σχολείου Ισθμίας που μετά την έκπτωση του αναδόχου στο ποσό θα είναι 1.636.000 ευρώ. Την σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας στο νέο Δημοτικό Σχολείο Ισθμίας 30.000 ευρώ. Και την αγροτική οδοποιία την οποία αναμένουμε την έγκριση της διακήρυξης από την Διαχειριστική Αρχή για να προχωρήσει ο διαγωνισμός, ύψους 800.000 ευρώ.

Πάμε στις χρηματοδοτήσεις. Χρηματοδότηση για τη δημοτική οδοποιία 750.000 ευρώ. Υπογράφτηκε η σύμβαση, έχει ξεκινήσει ο εργολάβος από το Κέντρο Αποκατάστασης Λουτρακίου. Δυστυχώς ο καιρός δεν ευνοεί. Αναμένεται να φτιαχτούν σε όλο τον Δήμο από το Σχίνο, Περαχώρα, Λουτράκι και Αγίους Θεοδώρους. Εχουμε ανοίξει πάρα πολλούς δρόμους στον κεντρικό ιστό σε όλες τις περιοχές.

Επίσης, καταθέσαμε μελέτες για τη χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο για το θέατρο Μάτση που είπαμε πριν από λίγο, προϋπολογισμός 480.000 ευρώ και για τους δύο πεζόδρομους στους Αγίους Θεοδώρους προϋπολογισμός 94.894 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα είναι με πόρους Δαπό το Πράσινο Ταμείο και τα άλλα θα είναι από πόρους του Δήμου.

Πήραμε ακόμη μία χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο 200.000 ευρώ για αναβάθμιση παιδικών χαρών στον Δήμο μας.

Θα κατασκευάσουμε δύο καινούργιες παιδικές χαρές. Η μία θα είναι στα Ισθμια, Καλαμάκι, και η άλλη στο Σχίνο. Και θα εμπλουτίσουμε όλες τις υφιστάμενες τις οποίες έχουμε αδειοδοτήσει και πιστοποιήσει για την ασφάλεια των παιδιών μας. Αυτό έγινε το 2018. Ολες οι παιδικές χαρές στον Δήμο μας είναι πλέον αδειοδοτημένες και πιστοποιημένες.

Επίσης καταφέραμε κατολισθήσεις βράχων στους Καταρράκτες, ένα σημαντικό πρόβλημα για τον Δήμο μας το οποίο έργο το ανέλαβε εξ ολοκλήρου το Υπουργείο Υποδομών και τη μελέτη και τη δημοπράτηση με προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ.

Εδώ για άλλη μια φορά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Δέδε για τη βοήθεια που έδωσε στον Δήμο μας. Το ευχαριστώ θεωρώ ότι είναι λίγο.

Επίσης, καταφέραμε σαν Δημοτική Αρχή μαζί με την Τεχνική Υπηρεσία, τον κ. Μακρίδη να βρούμε λύση με το βενζινάδικο του Μπαμπαρού στη Λεωφόρο Αθηνών. Μέσω της Δ12 κάναμε επίταξη για τη διάνοιξη της οδού, στην οποία και είμαστε στη φάση ολοκλήρωσης μόνο με την πληρωμή των επικείμενων. Επικείμενα λέμε τις αντλίες, τις δεξαμενές και το μηχανολογικό εξοπλισμό, ένα πρόβλημα που απασχολούσε τον Δήμο πάνω από 20 χρόνια. Αυτό το ποσό δεν θα υπερβεί τις 100.000 ευρώ. Σας λέω το μάξιμουμ. Εχει συσταθεί Επιτροπή από τον Δήμο μέσω της Δ12, είμαστε αυτή τη στιγμή στην ολοκλήρωση του ποσού, έχουν γίνει καταγραφές και έχουμε εντάξει και στο πρόγραμμα που έχουμε πάρει από τον κ. Δέδε και την κατασκευή των πεζοδρομίων και των νησίδων. Είναι ένα μεγάλο έργο και εκεί, είναι μεγάλο το ποσό που πρόκειται να διατεθεί από τον Δήμο.

Επίσης ένα τελευταίο. Εχει ανοίξει από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ και άλλο πρόγραμμα για αγροτική οδοποιία το οποίο αυτή τη στιγμή έχει πάρει μια παράταση αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι και έχουμε τη μελέτη και θέλω να ευχαριστήσω την Τεχνική Υπηρεσία πάλι για τις δυνάμεις που κάνει για τα αυτονόητα, να μπορούμε να παίρνουμε χρηματοδοτήσεις. Είναι δύσκολες οι εποχές, ο Δήμος μας δεν έχει λεφτά, το τεχνικό πρόγραμμα μπορεί να το θεωρήσω φτωχό αλλά κάνουμε τεράστιο αγώνα και ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή και οι Υπηρεσίες και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε με τόσες χρηματοδοτήσεις στον Δήμο μας για ολοκλήρωση.

Πήραμε χρηματοδοτήσεις 3.000.000 και ΕΣΠΑ 2.500.000. …

. 5.500.000 ευρώ δεν είναι λίγα για τον Δήμο μας, θεωρώ. Είμαι καινούργιος στα έδρανα αλλά δεν πιστεύω να έχει κάνει άλλος στη θητεία του στα 2 χρόνια, παρακαλώντας στα Υπουργεία μαζί με τον Προϊστάμενο, με τον Δήμαρχο και να έχουμε 5.500.000 αυτή τη στιγμή υλοποιήσιμα στον Δήμο μας. Είναι πάρα πολλά τα χρήματα. Ετσι θεωρώ και πιστεύω. Διαψεύστε με αν λέω κάτι λάθος.

Για τον κ. Γεωργίου. Μας είπε για την Περαχώρα. Στα έργα της οδοποιίας έχουμε βάλει παντού, έχει γίνει με ποσόστωση. Δεν ρίξαμε κανέναν, ούτε τους Αγίους Θεοδώρους, ούτε την Περαχώρα, ούτε το Λουτράκι. Εχει γίνει με ποσόστωση κατόπιν συνεννοήσεως με την Τεχνική Υπηρεσία και πάντα με την Τεχνική Υπηρεσία. Είμαστε ένα με την Τεχνική Υπηρεσία. Θέλουμε δεν θέλουμε, αυτό πρέπει να κάνουμε.

Και για την Περαχώρα συγκεκριμένα και για το Σέλκι 2,5 χιλιόμετρα μήκος βάλαμε στην αγροτική οδοποιία και στον κεντρικό ιστό στον κ. Καραπανάγο και πεζοδρόμια και ασφαλτόστρωση και πολλά άλλα που τρέχουν.

Για τη Βουλιαγμένη, δυστυχώς ο δρόμος είναι πάνω στον αιγιαλό. Πρέπει να κάνουμε διάνοιξη αιγιαλού και παραλίας. Είναι κάτι δύσκολο, είναι κάτι χρονοβόρο. Δυστυχώς για να γίνει αυτό θεωρώ και πιστεύω ότι πρέπει κάποιος να σπάσει αβγά. Πρέπει να παρθούν κάποιες μάντρες, κάποια μαγαζιά. Ξέρετε πόσο μέσα είναι η γραμμή παραλίας; Δυστυχώς όμως δεν ευνοεί όλους. Θέλουν και τα σύκα και τη σκάφη. Δεν γίνεται. Κάτι πρέπει να γίνει σε αυτό. Εχουμε πει να το κάνουμε, είναι χρονοβόρο.

Και για να ξέρετε ότι όλα τα έργα που έχουμε εντάξει, οι πιο πολλές μελέτες είναι μέσω της Υπηρεσίας. Προσωπικό δεν έχουμε πάρα πολύ. Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν μελέτες. Και οι μελέτες πλέον είναι δύσκολο, γίνονται με διαγωνισμό, δεν πάνε με απευθείας ανάθεση. Αυτά είναι με τα καινούργια δεδομένα, αν δεν τα ξέρετε.”
….