Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι πολιτικές ευθύνες των “άλλων” και η πολιτική ευθύνη της Ρένας Δούρου

- Advertisement -

του Παναγιώτη Στάθη

Τις πολιτικές ευθύνες… των άλλων “για παθογένειες του κρατικού μηχανισμού”, πίσω στο χρόνο, δείχνει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, για την τραγωδία στο Μάτι με τους 100 νεκρούς. Η περιφερειάρχης, με ξεκάθαρο τρόπο στη χθεσινή της δήλωση, κάνει λόγο για “ένα σύνολο ευθυνών, που οδηγεί πίσω στον χρόνο και αφορά όλους όσοι άσκησαν διοίκηση. Την ίδια στιγμή αποτελεί πεποίθησή μου ότι όλοι όσοι διοικούν δεν πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης”.

Οι φράσεις αυτές της κας Δούρου έχουν σημασία αφενός γιατί προσπαθεί εμμέσως πλην σαφώς να κάνει πολιτική αποποίηση ευθυνών (αναλαμβάνοντας πάντως και η ίδια την πολιτική ευθύνη για ενέργειες των υπηρεσιών της περιφέρειας για τις οποίες όμως λέει πως έπραξαν το καθήκον τους), αφετέρου γιατί αυτή ρητορική στηρίζεται σε μια ανοιχτή δικογραφία που αφορά τις πολεοδομικές παραβάσεις. Μια δικογραφία η οποία μπορεί να αναδείξει παθογένειες, από την άλλη όμως δεν απαντά σε ένα βασικό ερώτημα:

Πως συνδυάζονται οι φράσεις “απόλυτη ασυνεννοησία, κατάρρευση του συστήματος με δύο λόγια χάος”, στις καταθέσεις μαρτύρων που υιοθετούν προφανώς οι εισαγγελείς, με αυτή τη λογική; Αυτό βέβαια είναι και το ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει η ίδια η κ. Δούρου, από την Δικαιοσύνη. Αν και απαντά και πάλι η ίδια: “Ωστόσο, η ατομική μου στάση είναι τελείως διαφορετική από το να απειλώ τη Δικαιοσύνη ή να κλαυθμηρίζω περί “διώξεων” – όπως αυτοί που το κάνουν για να αποσείσουν τις βαρύτατες ποινικές, ηθικές και πολιτικές ευθύνες δεκαετιών – και να συκοφαντώ τους πολιτικούς αντιπάλους. Είναι αλήθεια ότι η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι χρειάζεται κάποιες φορές να περιμένουν”.

Χωρεί προφυλάκιση

Στο πόρισμά τους οι εισαγγελείς επιρρίπτουν ευθύνες κυρίως για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Κι όμως η έρευνα έκλεισε με πλημμελήματα. Επτάμισι μήνες μετά την τραγωδία ο ογκώδης φάκελος εντοπίζει μεν ευθύνες αλλά όλες σε βαθμό πλημμελήματος. Ουσιαστικά δηλαδή το κύριο μέρος των ευθυνών κλείνει με διώξεις για τρία πλημμελήματα σε βάρος 20 προσώπων της Περιφέρειας, της αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας.

Παρόλα αυτά υπάρχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά:

– Πρώτον για τα αδικήματα αυτά ο νόμος προβλέπει ποινές ως πέντε χρόνια φυλάκισης που όμως μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια.

– Δεύτερον η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

– Τρίτον ο νόμος δίνει τη δυνατότητα (σε εξαιρετικές περιπτώσεις όμως κι αν δεν επαρκούν οι περιοριστικοί όροι, αν δηλαδή κριθεί ο κατηγορούμενος ύποπτος φυγής) ακόμα και προσωρινής κράτησης καθώς αφορά τους θανάτους 100 ανθρώπων.

Συγκεκριμένα η διάταξη του άρθρου 282 παρ 3 ΚΠΔ αναφέρει πως “σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον αιτιολογημένα κρίνεται ότι δεν επαρκούν οι περιοριστικοί όροι, μπορεί να επιβληθεί προσωρινή κράτηση και για το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, αν προκύπτει σκοπός φυγής του κατηγορουμένου, με βάση τα κριτήρια που αναφέρονται στο εδάφιο α΄ της παρούσας παραγράφου. Στην περίπτωση αυτή, το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης είναι διάρκειας έως έξι μηνών, που μπορεί να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες.”

του Παναγιώτη Στάθη

capital

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog