Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στη Μεγάλη Βρετανία – Τα επόμενα βήματα στο κοινοβούλιο

Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, εγκρίνοντας τροπολογία που κατέθεσε η βρετανική κυβέρνηση αποκλείοντας την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία.

Η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκε με μεγάλη διαφορά χθες από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Είχε ήδη απορριφθεί μια πρώτη φορά τη 15η Ιανουαρίου.

Τα επόμενα βήματα και οι επόμενες ψηφοφορίες στο βρετανικό κοινοβούλιο
308 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του «σκληρού» διαζυγίου, εναντι 312 που ψήφισαν κατά. Πλέον, το πιθανότερο σενάριο είναι η αναβολή, με την ψηφοφορία για την παράταση ή όχι του άρθρου 50.

Η συγκεκριμένη τροπολογία της βουλευτή των Συντηρητικών Καρολάιν Σπέλμαν που ψηφίστηκε, επιδιώκει να αποκλείσει έξοδο χωρίς συμφωνία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και αυτή πέρασε με μικρή πλειοψηφία από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Λίγο αργότερα, οι βουλευτές απέρριψαν μια δεύτερη τροπολογία (με 374 ψήφους κατά και 164 υπέρ) , με την οποία προτεινόταν να ζητηθεί αναβολή του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου, προκειμένου να γίνει προσπάθεια να καταργηθεί το backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Tην Τρίτη η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ, κυρίως λόγω της αντίστασης που πρόβαλαν οι ευρωσκεπτικιστές στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι στο τροποποιημένο κείμενο το οποίο προέκυψε από τις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με την Ε.Ε.

Η Μέι επανέλαβε στην ομιλία της στη Βουλή την Τρίτη ότι το Σώμα θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει την καθυστέρηση της αποχώρησης – αν και η ίδια έχει αντιταχθεί καθώς δεν θα προσφέρει λύσεις στο αδιέξοδο – και δεσμεύτηκε να ενεργήσει σύμφωνα με ότι αποφασιστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι βουλευτές μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το είδος της καθυστέρησης του Brexit, την χρονική διάρκεια, τους όρους, ακόμη και για το εάν θα δώσουν στους Βρετανούς τη δυνατότητα για ένα ακόμη δημοψήφισμα.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζει για την παράταση ή όχι του Άρθρου 50, για το αν δηλαδή επιθυμούν πίστωση χρόνου με μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου πέραν της 29ης Μαρτίου.