Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί για κρέατα, αυγά και βαφές ενόψει Πάσχα

2019-04-23T23:39:27+03:0024 Απρ 2019 | 08:00|Κατηγορίες: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ|Ετικέτες: , |0 Σχόλια

Ο ΕΦΕΤ ενόψει του Πάσχα εντατικοποιεί τους ελέγχους στην αγορά τροφίμων.

Παράλληλα θέτει υπόψη των καταναλωτών μερικές χρήσιμες συμβουλές αλλά και οδηγίες που σχετίζονται με βασικές οδηγίες για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων που προτίθενται να καταναλώσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

– Οι αγορές είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται σε επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, διότι αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόμιμες άδειες.

– Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης και όχι εκτός ψυγείου, ούτε εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα, μικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους.

– Πρέπει να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα.

– Πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

– Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τυρκουάζ (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα.

– Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.

– Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

– Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.

– Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Κατά την προμήθεια νωπών αυγών πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

– Εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την ημερομηνία ωοτοκίας, την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και την ημερομηνία λήξης.

– Διατηρούμε τα αυγά σε σκιερό και δροσερό χώρο για να συντηρηθούν σωστά.

Για τις βαφές των αυγών σημειώνονται τα ακόλουθα κριτήρια:

– Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών να είναι οι επιτρεπόμενες.

– Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.

– Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στη συσκευασία.

Οι καταναλωτές παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν υποβαθμισμένα, ακατάλληλα ή αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11717.

 

 

Πηγή: altsantiri.gr