Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μετά το παρολίγον τραγικό περιστατικό του 12χρονου απο το Λουτράκι που έπαιξε το “παιχνίδι του πνιγμού”.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV μαθήτρια απο το ίδιο σχολείο, ανέβασε βίντεο σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο φαίνεται να κρατάει την αναπνοή της, να χάνει τις αισθήσεις της και δύο αγόρια που βρίσκονται δίπλα της να την συγκρατούν για να μην πέσει στο έδαφος και τραυματιστεί.

Σχεδόν όλα τα παιδιά του Γυμνασίου έχουν παίξει το παιχνίδι του πνιγμού!

Μαθητές Δημοτικού κάνουν το ίδιο παιχνίδι. Μαθητής της Ε’ Δημοτικού, μάλιστα, που μίλησε στο OPEN, αποκάλυψε ότι ο ίδιος έχει παίξει το παιχνίδι έξι φορές. «Είναι πλέον της μόδας τα παιδιά να παίζουν το παιχνίδι του πνιγμού στο Λουτράκι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μαθητής στον Μαρίνο Αλειφέρη. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το παιχνίδι του πνιγμού παίζουν παιδιά 8, 9 και 10 ετών!

 

Τι είναι το παιχνίδι του πνιγμού

Το παιχνίδι του πνιγμού είναι μια άκρως επικίνδυνη μόδα που κάνει την επανεμφάνισή της στο Διαδίκτυο. Επηρεάζει κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία -το ένα μετά το άλλο- ανεβάζουν στο Διαδίκτυο βίντεο τα οποία έχουν τραβήξει οι ίδιοι. Στα βίντεο φαίνονται οι ίδιοι να προσπαθούν να πνιγούν ή να στραγγαλίζουν τους εαυτούς τους.

900 θάνατοι μέσα σε δέκα χρόνια

Μέσα σε δέκα χρόνια 900 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από το παιχνίδι πνιγμού.  Γι’ αυτό και οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των γονέων. Η μητέρα του Μέισον Μπόγκαρντ, Τζόαν, που ήταν κλινικά νεκρός από το παιχνίδι τον περασμένο Μάιο, δήλωνε: «Είχε δοκιμάσει και άλλες δραστηριότητες αλλά όχι τόσο εξτρίμ». Οι γονείς του, τού είπαν το τελευταίο αντίο όταν μπήκε στο χειρουργείο για να δωρήσει τα όργανά του. Ο Μέισον Μπόγκαρντ είναι μόνο ένα από τα 900 παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους από το παιχνίδι την τελευταία 10ετία.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης, μιλώντας στο OPEN και τη Δέσποινα Βλεπάκη, ανέφερε: «Σε παιδάκι άρεσε αυτό. Το εκμυστηρεύτηκε στους γονείς του και οι γονείς ήταν προϊδεασμένοι, το κατάλαβαν και έκαναν επέμβαση». Και προσθέτει: «Μέσα από το shoking game προσπαθείς να βρεις στιγμές ευφορίας».

Ομως, το παιχνίδι προκαλεί πολλές εγκεφαλικές βλάβες. Η κλινική ψυχολόγος, Ίλια Θεοτοκά αναφέρει: «Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα και είναι πιο επικίνδυνα να κολλήσουν σε παιχνίδια, που τα ωθούν σε μια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά».

 

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΠΝ) στα πρώτα τρία λεπτά στραγγαλισμού βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, η ισορροπία και το κεντρικό νευρικό σύστημα παραλύουν. Λίγα δευτερόλεπτα πιο μετά το άτομο πεθαίνει.

Για όσους επιζούν, η παρατεταμένη στέρηση του οξυγόνου στον εγκέφαλο είναι γνωστό ότι προκαλεί κώμα, επιληπτικές κρίσεις, διασείσεις, και αιμορραγίες στα μάτια.

Το 87% των ατόμων που επιδίδονται σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι, είναι άντρες έφηβοι.

Την ώρα που αυτή η νέα μόδα τείνει να γίνει μάστιγα, χρειάζεται η ιδιαίτερη προσοχή των γονέων, των εκπαιδευτικών, αλλά και η ευαισθητοποίηση όλων των κοινωνικών φορέων, έτσι ώστε να ενημερωθούν σωστά τα παιδιά για τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν  και να αποτραπούν απο τέτοια βίαια και θανατηφόρα παιχνίδια, πρίν είναι αργά και θρηνήσουμε θύματα.