Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ Βέλου-Βόχας: .Δε φταίει κανείς για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης;;

- Advertisement -

Δε φταίει κανείς;

Η πρόσφατη πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ Μπολατίου, αναδεικνύει ολοκάθαρα το που οδηγούμαστε με τη διαχείριση του τεράστιου προβλήματος των απορριμμάτων.

Η πολυετής διακυβέρνηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το «σύστημα» Τατούλη προωθούσε με όλα τα μέσα το περίφημο ΣΔΙΤ, με μια σύμβαση, που στην αρχική της μορφή, ήταν τελείως εχθρική στους πολίτες και στο περιβάλλον. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφιση του ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων) έδωσε μια φιλική προς το περιβάλλον κατεύθυνση στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Στη διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο (ΤΕΡΝΑ), κατάφερε να αλλάξει κάποιους από τους επαχθείς όρους της σύμβασης, με κυριότερο τη μείωση της υποχρέωσης των Δήμων να δίνουν ετησίως στο ΣΔΙΤ 100 αντί για 150 χιλιάδες τόνους. Παρά τη συμφωνία Κυβέρνησης – Αναδόχου, το «σύστημα Τατούλη» κωλυσιέργησε για πάνω από 2 χρόνια και η σύμβαση δεν έχει μπει ακόμα σε εφαρμογή.

Η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας, παρακολουθεί αμήχανη το ζήτημα. Ο Περιφερειάρχης φρόντισε να δώσει συγχωροχάρτι σε όλους. Στην τοπική Δημοτική Αρχή, στην Αντι-περιφέρεια Κορινθίας, στην ιδιωτική επιχείρηση που λειτουργεί το ΚΔΑΥ.

Τι γίνεται στην πράξη; Μια σειρά Δήμοι μεταφέρουν σύμμικτα απορρίμματα στο ΚΔΑΥ με την υποχρέωση να παίρνουν πίσω το υπόλειμμα μετά τη διαλογή των ανακυκλώσιμων. Δεν τηρούν όμως την υποχρέωσή τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια άτυπη χωματερή στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου. Τον περασμένο Οκτώβρη μια σειρά δημοσιογραφικά ρεπορτάζ ανέδειξαν το θέμα. «…Επίσης, άλλο ένα θέμα που πρέπει να προβληματίσει, είναι ο μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς. Από ότι παρατηρήσαμε δεν υπάρχουν μέτρα πρόληψης και προστασίας από το ενδεχόμενο φωτιάς και αν ου μη γένοιτο συμβεί κάτι, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα καθώς η πρόσβαση είναι δύσκολη. Μη ξεχνάμε εκτός των άλλων, γενικά τα «ΚΔΑΥ» είναι «μπαρουταποθήκες» και επιρρεπείς στις πυρκαγιές καθώς το υλικό που επεξεργάζονται είναι εύφλεκτο …» (ΚΔΑΥ στο Μπολάτι … Η Περιβαλλοντική βόμβα που απειλεί την Κορινθία, pitsounicity.gr 14/10/2019).

Το θέμα μπήκε σε 2 δημοτικά συμβούλια του Δήμου Βέλου – Βόχας. Τι έκαναν από τότε η Περιφέρεια και η τοπική Δημοτική Αρχή; Τίποτα. Βολεύονταν όλοι με την άτυπη χωματερή μέχρι που ήλθε η πυρκαγιά.

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Βέλου – Βόχας, καλεί τους υπεύθυνους (Περιφέρεια και Δήμο Β-Β) να πάρουν άμεσα μέτρα για:

· Την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών

· Την απομάκρυνση των καμένων υπολειμμάτων

· Τη λήψη μέτρων για την πρόληψη τέτοιων «ατυχημάτων» στο μέλλον

· Τον αυστηρό έλεγχο της τήρησης των κανόνων λειτουργίας του ΚΔΑΥ

15/1/2020

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Βέλου – Βόχας

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog