Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Καζίνο Λουτρακίου: Aνακοίνωση του συνδυασμού “Αυτόνομη Κίνηση Εργαζομένων”

- Advertisement -

Αυτόνομή Κίνηση Εργαζομένων

Ανακοίνωση

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε χρονικά λίγες μέρες πριν την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του σωματείου μας.

Ενός σωματείου που κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων και δη στο διάστημα της τελευταίας του θητείας, προέβη σε ενέργειες υποβάθμισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων προς όφελος της επιχειρήσης, απεμπολώντας τον θεσμικό του ρόλο.

Επειδή ο δημόσιος λόγος πρέπει πάντοτε να διέπεται από ειλικρίνεια και ευθύτητα, οφείλουμε να θέσουμε στη κρίση σας, τα κυριότερα «ατοπήματα» της απερχόμενης διοίκησης, η οποία ανέθρεψε και γιγάντωσε αντισωματειακές πρακτικές, αντί να προστατεύσει και να διατρανώσει τα δικαιώματα μας.

Παραθέτουμε λοιπόν τα κυριότερα:

1ον Σε αυτή την θητεία θα θυμόμαστε δύο Γενικές Συνελεύσεις. Αυτήν όπου κλήθηκε στο πάνελ ο τέως πρόεδρος της εταιρίας να μας μιλήσει για την οικονομική κατάσταση της (λες και δεν μπορούσε η εταιρία να κάνει συγκέντρωση εργαζομένων), και αυτήν όπου το βασικό θέμα της, έγκειτο στο αν θα δεχθούμε την μη εμπρόθεσμη καταβολή μισθών τριών μηνών, καθώς όπως μας «ενημέρωσαν» έτσι μόνο θα μπορέσει η εταιρεία να συνεχίσει τη λειτουργία της, σε αντίθετη περίπτωση δε (ήτοι αν αρνούμεθα την τρίμηνη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των μισθών μας), θα «έπεφταν» πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ, η εταιρεία θα έκλεινε επί δίμηνο με πολύ πιθανή και την οριστική διακοπή λειτουργία της. Οι εκλεγμένοι από εμάς συνάδελφοι, μας έθεσαν ηθικά και βιοποριστικά διλλήματα τα οποία τελικώς δεν είχαν κανένα πραγματικό έρεισμα καταστρατηγώντας έτσι την εργατική νομοθεσία και τον καταστατικό τους ρόλο.

2ον Όταν προβαίναμε σε καταγγελίες στην αρμόδια επιθεώρηση εργασίας για τα δεδουλευμένα μας, το σωματείο μας, (ο θεσμικός διασφαλιστής των εργασιακών μας δικαιωμάτων) στάθηκε απέναντι μας, υιοθετώντας τις θέσεις της εταιρίας σχετικά με την μη καταβολή των μισθών μας και μάλλιστα τις διαβίβαζε και εγγράφως στην επιθεώρηση εργασίας.

3ον Επί μακρόν κωλυσιεργία στην εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων επί ομαδικών αγωγών μας, που ικανοποιούσαν τα δίκαια αιτήματα μας, η οποία και άρθηκε κατόπιν πρωτοβουλιας 17 εργαζομένων, οι οποίοι προέβησαν σε εκτέλεση και είσπραξη των απαιτήσεων τους. Τονίζουμε ότι τελεσίδικες αποφάσεις από το 2004 και το 2005 μας γνωστοποιήθηκαν με τετραετή καθυστέρηση δημιουργώντας εύλογες απορίες περί της εκπροσώπησής μας, οι οποίες επί ματαίω μέχρι και σήμερα αναζητούν απαντήσεις.

4ον Κι ενώ μεγάλο μέρος των επιδικασθέντων απαιτήσεων μας, παραμένουν μέχρι και σήμερα ανείσπρακτες, κάποιοι εκλεγμένοι συνάδελφοί μας έχουν ήδη εισπράξει χιλιάδες ευρώ από δικαστική τους διαμάχη με την εταιρεία, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την δίκαιη ικανοποίηση των εργαζομένων που αποτελούν και τον πυρήνα της υπαρξής τους.

5ον Τέλος η μελανότερη ίσως σελίδα των τελευταίων χρόνων γράφτηκε όταν το του ΔΣ του Σωματείου με πλειοψηφία του, αποφάσισε και άσκησε εκ μέρους των εργαζομένων πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της εταιρείας, στη δίκη για την εξυγίανσή της, υποστηρίζοντας το ανήκουστο για τα εργασιακά μας συμφέροντα, ότι είμαστε υπεράριθμοι και υψηλά αμοιβόμενοι. Τα άτομα στα οποία εμπιστευθήκαμε τη διαφύλαξη και την προαγωγή των εργασιακών, οικονοµικών, ασφαλιστικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών συµφερόντων μας, υποστήριξαν δημόσια την εργοδοτική θέση για απολύσεις και μειώσεις μισθών, ανοίγοντας την πόρτα της εξόδου και της οικονομικής υποβάθμισης του συνόλου των εργαζομένων.

Καθίσταται πλέον προφανές ότι τα εργασιακά μας κεκτημένα μας πλήττονται κατάφωρα, ο συνδικαλιστικός μας φορέας δείχνει περισσότερο αποπροσανατολισμένος από ποτέ, η εκπροσώπησή μας τίθεται εν αμφιβόλω.

Η απόφασή μας στις επικείμενες εκλογές δεν αφορά όμως πρόσωπα, αφορά αποφάσεις υποκινούμενες από τη λογική. Λογική η οποία υπαγορεύει την προαγωγή των συμφερόντων μας, την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας, την εξασφάλιση εργασιακής και οικονομικής σταθερότητας, την θέση του εργαζόμενου στο επίκεντρο κι όχι στο περιθώριο.

Το δίλλημα συνάδελφοι είναι ζωτικής σημασίας. Τι σωματείο θέλουμε. Ένα σωματείο που θα θωρακίσει το εργασιακό μας μέλλον, που θα διατηρήσει τα κεκτημένα μας, που θα προασπίζει τα συμφέροντα όλων μας ή ένα σωματείο παραγωγής μικροπολιτικής και εργοδοτικής εθελοδουλείας;

Επαφιόμεθα στα αγωνιστικά σας αντανακλαστικά!

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog