Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κόρινθος, η Πόλη που θεμελίωσε την Διοίκηση του Ελληνικού Έθνους! (αλλαγή ώρας εκδηλώσεων)

- Advertisement -

 

-Ο Δήμος Κορινθίων τιμά την (Αρχαία) Κόρινθο, την  1η Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους!

 Β.Νανόπουλος: Αναδεικνύουμε την ιστορική προσφορά της πόλης μας στον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821

 

Την ανακήρυξη της Κορίνθου ως 1ης Πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους τιμά με εκδηλώσεις στην Αρχαία Κόρινθο, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Δήμος Κορινθίων, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020,11:30 π.μ στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου! Πρόκειται για την ελάχιστη αναγνώριση και απόδοση τιμής στο υψίστης σημασίας ιστορικό γεγονός που προέκυψε από τις εργασίες της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου(20.12.1821 – 25.01.1822)  και οδήγησε στην εγκατάσταση της «Προσωρινής Διοικήσεως» και της «Εθνικής Βουλής» στην Κόρινθο (σημερινή Αρχαία Κόρινθο), στο επιβλητικό κτίριο του Κορίνθιου Πρόκριτου και Γερουσιαστή Θεοχαράκη Ρέντη.

Η Εθνοσυνέλευση προχώρησε στην απόφαση αυτή μετά την πληροφορία της παράδοσης του κάστρου της Ακροκορίνθου στις 14.01.22 . Προς τούτο «Διορίζεται κατοικία προσωρινή της Διοικήσεως η Κόρινθος» αναφέρεται στην σελίδα 11 του Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδας, στα Παραρτήματα και στην παράγραφο ρ.β .

Στην Κόρινθο, έπειτα από 4 αιώνες δουλείας, στις 25.01.22, έγινε η πρώτη επίσημη παρουσία του Ελληνικού Έθνους θέτοντας τις βάσεις της οργάνωσής του, όπως ακριβώς αποφάσισε η Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Στις 27 και 28 Ιανουαρίου 1822 κοινοποιούνται τα πρώτα επίσημα έγγραφα της ”Εθνικής Βουλής” και της ”Προσωρινής Διοικήσεως”. Αφορούν «έξοδο του εχθρικού στόλου» και έχουν αποδέκτη την  ”Υπέρτατη Διοίκησιν της Ελλάδος”.

Παράλληλα, λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις

  • Καθιερώνεται η Εθνική Σημαία «Ξηράς και Θαλάσσης», Διάταγμα 540 της 15.03.1822, σε συνέχεια της απόφασης της Α’ Εθνοσυνέλευσης την 01.01.1822.
  • Ενισχύεται η Παιδεία με την φροντίδα του Σχολείου της Δημητσάνας
  • Συστήνεται η 1η Ιερά Σύνοδος
  • Συνάπτεται το 1ο αναγκαστικό εσωτερικό και εξωτερικό δάνειο (από την Ισπανία)
  • Απονέμονται τα πρώτα παράσημα
  • Ιδρύεται το 1ο Κρατικό Νοσοκομείο στην Κόρινθο
  • Συστήνεται το 1ο Νομισματοκοπείο
  • Ψηφίζεται ο Οργανισμός Ελληνικών Επαρχιών
  • Οργανώνονται τα πρώτα Δικαστήρια (πολιτικά και ποινικά)
  • Καθιερώνεται η Γενική Στρατολογία και η αμοιβή των στρατιωτών
  • Συστήνονται και οργανώνονται Τακτικός Στρατός και Τάγμα Φιλελλήνων (ν.11/23-4-1822

 

Στο  κτίριο  που στέγασε την Προσωρινή Διοίκηση λειτούργησαν επίσης το πρώτο Νομισματοκοπείο από το οποίο κόπηκαν τα πρώτα μετάλλια του Αγώνα καθώς και το Εθνικό Τυπογραφείο από το οποίο τυπώθηκαν προκηρύξεις προς το λαό και τον στρατό, οι πρώτοι Νόμοι αλλά και η «Διακήρυξη της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδας». Η Κόρινθος δικαιούται να είναι υπερήφανη ως η Πόλη που θεμελίωσε την Διοίκηση του Ελληνικού Έθνους!

 

Στόχος του Δημάρχου κ.Βασίλη Νανόπουλου είναι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις τα επόμενα χρόνια να λάβουν την μορφή που επιτάσσει η ιστορική αναφορά αποδίδοντας στην Κόρινθο την οφειλόμενη τιμή κάνοντας γνωστή την συνεισφορά των Κορινθίων στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 και γενικότερα στην Ιστορία, την Επιστήμη και  την Τέχνη  που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα.

 

 

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog