Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Καταγγελία αναγνώστριας για φόλες στο Λουτράκι

- Advertisement -

Ένα δυσάρεστο θέμα που απασχολεί συχνά το φιλοζωικό κόσμο είναι η απειλή της φόλας που κάποιοι ασυνείδητοι χρησιμοποιούν ώστε να εξοντώσουν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τόσο τα αδέσποτα όσο και τα δεσποζόμενα ζώα.

Παρόλο που όλοι γνωρίζουμε πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με έναν τέτοιο κίνδυνο, λίγοι είναι αυτοί που έχουν φροντίσει να ενημερωθούν και να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο προετοιμασμένοι για αυτήν την περίπτωση.

Η φόλα απειλεί άμεσα τη ζωή του ζώου και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας.

Μία αναγνώστρια του loutrakiblog.gr ενημέρωσε ότι υπάρχει ποντικοφάρμακο στη συμβολή των οδών Υψηλάντου & 28ης Οκτωβρίου στο Λουτράκι.

 

 

 

Πόσο χρόνο έχουμε για να αντιδράσουμε;

Στα οργανοσφωσφορικά δυστυχώς έχουμε λίγο χρόνο γι’ αυτό όταν δoύμε ότι τρώει κάτι περίεργο, καλό είναι να κάνουμε άμεσα εμετικό στο ζώο. Να προκαλέσουμε εμετό δηλαδή με κάποιο σκεύασμα. Το πιο απλό κι εύκολο που μπορούμε να φτιάξουμε όλοι είναι το αλατόνερο.

Παίρνουμε μια 60άρα σύριγγα και γεμίζουμε 1:3 αλάτι-νερό. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε και περισσότερες από 1 σύριγγες, ανάλογα το μέγεθος του ζώου και χορηγούμε το αλατόνερο από το στόμα μέχρι να προκαλέσούμε εμετό. Αν κάνει εμετό και βγάλει τις επικίνδυνες ουσίες, έχει γλυτώσει από το 80% των επικίνδυνων περιπτώσεων. Μετά φυσικά πάμε άμεσα στον κτηνίατρο. Εκεί θα γίνουν επιπλέον κάποιες εξετάσεις για να αποκλείσουμε περαιτέρω κινδύνους.

Στην περίπτωση που το ζώο κάνει σπασμούς, υπάρχει ο κίνδυνος η χορήγηση του αλατόνερου από το στόμα να προκαλέσει πνιγμό. Γι’ αυτήν την περίπτωση υπάρχει ειδικά μια εμετική ένεση, η filtalon, η οποία όμως ρίχνει αρκετά την πίεση του ζώου και γι’ αυτό, αν την κάνουμε, το ζώο πρέπει πολύ άμεσα να πάει στον κτηνίατρο και να μπει σε ορό.

Τέλος, στην περίπτωση που δούμε ότι κατανάλωσε ποντικοφάρμακο – συνήθως είναι κάτι μπλε ή ροζ καψάκια-, επειδή, όπως είπαμε, δεν έχει άμεσα συμπτώματα κι έχουμε περισσότερο χρόνο να το αντιμετωπίσουμε, παίρνουμε τον κτηνίατρό μας και μας καθοδηγεί αναλόγως για τη θεραπεία που θα ακολουθήσουμε.

Τις επόμενες μέρες μετά την κατανάλωση φόλας, τι πρέπει να προσέξουμε;

Το ζώο πρέπει να μείνει στο κτηνιατρείο τουλάχιστον 2-3 μέρες με οροθεραπεία, να δούμε ότι κάνει καλά κόπρανα και καλά ούρα, ότι αναπνέει φυσιολογικά και ότι είναι καλές οι εξετάσεις του και όλα τα ζωτικά του σημεία.

Ύστερα από 15-20 μέρες επαναλαμβάνουμε εξετάσεις σε νεφρά και συκώτι για να δούμε αν έχουν επηρεαστεί. Ένα ζώο που έχει φάει φόλα δεν σημαίνει ότι την έφαγε, το προλάβαμε, έγινε καλά και τελείωσε. Χρειάζεται μια παρακολούθηση μετά.

 

Οδηγίες από την κτηνίατρο Ελίνα Πολίτου

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κάποιοι, βάρβαροι γεννήθηκαν και βάρβαροι θα ψοφισουν. Και κόπτονται μετά για την καθαριότητα του περιφερειακού ή τον ερχομό ή όχι του προαστιακού στο Λουτράκι μπας και χαλασει η πολη. Στα τσακίδια να πάνε. Ξεσπάνε σε αθώα ζώα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog