Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Γιάννης Ανδρέου: Η επόμενη μέρα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

- Advertisement -

Πριν από ένα χρόνο συζητάγαμε για την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την φορολογική επιδρομή που είχε δεχθεί από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, τα αποτελέσματα της πανδημίας και του lockdown είναι εδώ και μια στις τρεις μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύει με λουκέτο.

Η έλλειψη ρευστότητας είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 8 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αρκεί κάποιος να μιλήσει με τους ανθρώπους των μικρών επιχειρήσεων για να δει τι αντιμετωπίζουν και ποιοι είναι οι φόβοι τους για την επόμενη μέρα.

Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι τουλάχιστον ανεπαρκή και φανερώνουν έλλειψη στρατηγικής. Χρειάζονται άμεσα αποφάσεις και στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.

Τέτοια μέτρα ενδεικτικά είναι:

• Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση στο 6%. Η κυβέρνηση της ΝΔ το έκανε μόνο στον καφέ και στην πορτοκαλάδα.
• Επίσης, μηδενική προκαταβολή φόρου για τις εταιρίες που έχουν πληγεί και ρευστότητα για τις τουριστικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
• Επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού σε περισσότερους δικαιούχους.
• Στήριξη των 300.000 εποχιακών εργαζομένων σε επισιτισμό και διαμονή.

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οικογενειακή επιχείρηση, είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο η στήριξη της. Γιατί αν καταρρεύσουν, μαζί τους θα καταρρεύσει και η ελληνική οικονομία με το κόστος ανάταξης, όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και το κοινωνικό (ανεργία κλπ) να είναι πολλαπλάσιο και η ζημιά ανυπολόγιστη.

Ο Γιάννης Ανδρέου είναι Αν. Γραμματέας του Τομέα Κοινωνικής ένταξης και συνοχής του Κινήματος Αλλαγής και μέλος της Κ.Π.Ε.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog