Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ο πόλεμος των Navtex – Tριβές διαρκείας με την Άγκυρα

- Advertisement -

Κρίσιμες ημέρες παραμονές της 28ης Οκτωβρίου.

Με την Άγκυρα να ανοιγοκλείνει τον διακόπτη της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εκδίδοντας παράνομες Navtex και την Αθήνα να απαντά με αντι-navtex, οι τριβές μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας φαίνεται ότι θα είναι μακράς διαρκείας, γεγονός που αναβαθμίζει τη σοβαρότητα της κρίσης, λίγες ημέρες προ της εθνικής μας εορτής της 28ης Οκτωβρίου.

Και μπορεί η ελληνική διπλωματία να επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου προσεταιρισμού των συμμάχων και ανάδειξης της τουρκικής προκλητικότητας, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν δείχνει να πτοεί τον Ερντογάν, καθώς δεν κάνει βήμα πίσω στις επεκτατικές του βλέψεις.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόλις λίγες ώρες μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ότι Ελλάδα και Τουρκία αποφάσισαν, την αναστολή προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο ανήμερα των εθνικών τους εορτών, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX που αφορά τις ίδιες ημερομηνίες, καθώς η νέα ναυτική οδηγία αφορά ασκήσεις με πυρά στην περιοχή της Μεσογείου για τις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου.

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας Μητσοτάκης- Παναγιωτόπουλος

Υπό αυτές τις συνθήκες, με την Τουρκία να αυξάνει την ένταση και να αποσταθεροποιεί την ασφάλεια, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, προκειμένου η επιχειρησιακή εικόνα να είναι σταθερή και συγκεκριμένη και να υπάρχει εγρήγορση και διαρκής παρακολούθηση των τουρκικών κινήσεων.

Παράλληλα μελετώνται τα πρωτόκολλα εμπλοκής από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να είναι έτοιμοι να τα εφαρμόσουν για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε περίπτωση θερμού επεισοδίου.

Οι εντολές του ΓΕΕΘΑ παραπέμπουν σε ψύχραιμη μεν αλλά δυναμική στάση με πλήρη εμπιστοσύνη στους Έλληνες κυβερνήτες και στα πληρώματα τα οποία έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε κρίσιμες καταστάσεις.

Διάβημα διαμαρτυρίας για την τουρκική Navtex

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, ως απάντηση στη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε μυστική συνάντηση με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να ενημερωθεί για τα τεχνικά δεδομένα, δηλαδή για ζητήματα αμιγώς επιχειρησιακά.

Το κακό σενάριο

Γεωπολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στη φάση που βρισκόμαστε, το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα θα ήταν εντός των προσεχών ημερών, μαζί με τις έρευνες του «Oruc Reis», να δοθεί εντολή και για γεωτρήσεις από το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στο τριεθνές.

Ωστόσο, ενεργή παραμένει και η απειλή για έναρξη ερευνών στα οικόπεδα, τα οποία η τουρκική κρατική πετρελαϊκή ΤΡΑΟ έχει ήδη «τεμαχίσει» στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης.

Η … «αγκαλιά» του ΝΑΤΟ

Η λειτουργία και η ενίσχυση του μηχανισμού «αποσυμπίεσης» για την αποφυγή ατυχημάτων και περιστατικών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τέθηκε κατά τη συνεδρίαση των Υπουργών Άμυνας της συμμαχίας, ωστόσο συνεχίζει την τακτική των ίσων αποστάσεων, καθώς είναι «… και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».

 

 

 

πηγή:newsbeast.gr

ΒΟΜΒΑ: Ανοίγει Καζίνο στο Μαρούσι !

Πελοπόννησος: Το χωριό με το πιο παράξενο όνομα στην Ελλάδα (φωτο)

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog