Το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την αποκάλυψη κεφαλής αγάλματος στην οδό Αιόλου, αναφέροντας πως πρόκειται για κεφαλή του Ερμή σε ώριμη ηλικία και πιθανότητα αποτελεί τμήμα ερμαϊκής στήλης.

Κατά τη διάρκεια εργασιών αναβάθμισης υποδομών, οι εργάτες, βρήκαν- τυχαία- 1,5 μέτρο κάτω από τη γη, την κεφαλή αγάλματος.

«Βρέθηκε μόλις ενάμιση μέτρο κάτω από τη γη, κατά τις εργασίες αναβάθμισης υποδομών στην οδό Αιόλου, επί της Πλατείας Αγίας Ειρήνης. Μοναδική Αθήνα! Υπερηφάνεια και θαυμασμός»,

έγραψε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, σε ανάρτησή του στο facebook.

Αναφέροντας ότι το εύρημα ήδη βρίσκεται στην ευθύνη της Εφορίας Αρχαιοτήτων.

Όπως αναφέρει το ΥΠΠΟΑ,

«Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου «Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4ης και 5ης Δημοτικής Κοινότητας» του Δήμου Αθηναίων, που εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, στο ύψος της οδού Αιόλου 25 και σε βάθος 1.30μ. από το οδόστρωμα, απεκαλύφθη κεφαλή Ερμού, εικονίζουσα τον θεό σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης.

Η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους.

Η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β΄ χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, αμέσως μετεφέρθη σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για πρωτότυπο έργο πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών 3ου αι. π.Χ. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες».

Παναθηναϊκός: Υπογραφές για το νέο γήπεδο στο Βοτανικό τον Δεκέμβριο (φωτο,video)

Γιώργος Λόης: H δικαστική εξουσία να αποφανθεί για την απαγόρευση των συναθροίσεων 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον Ισθμό της Κορίνθου – Παραδόθηκε ξανά στη ναυσιπλοΐα (video-φωτο)

Ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΙΣΚ Χρ.Μέλλο: Tρεις θάνατοι στην Κορινθία από κορονοϊό (ηχητικό)