Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εντυπωσιακό! Το φωτοστέφανο του φεγγαριού ορατό στην Κορινθία (φωτο)

- Advertisement -

Χτες, 28 Νοεμβρίου 2020 γύρω από το φεγγάρι σχηματίστηκε  ένα δαχτυλίδι που ήταν ορατό στην Κορινθία, γνωστό ως Άλως (halo) στη μετεωρολογία.

Είναι ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, ιδίως όταν συνδυάζεται με ένα μεγάλο φεγγάρι όπως το χθεσινό, το οποίο πολλοί συμπολίτες μας απαθανάτισαν με τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τους !

Το ολόγιομο φεγγάρι καλύφθηκε από ένα φωτεινό στέμμα, φαινόμενο το οποίο προκλήθηκε από τη διάθλαση και την ανάκλαση του φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών.


Οι κρύσταλλοι ενεργούν σαν πρίσματα που παραμορφώνουν το φως και το κάνουν να φαίνεται σαν στεφάνι γύρω από τη Σελήνη. Καθώς, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων,τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000μ. Τέτοια νέφη είναι τα λεγόμενα ανώτερα ή θυσανοστρώματα (Cirrostratus).

Με τον όρο «άλως» παρατηρούνται πολλά φαινόμενα ατελή, κύρια όμως εικόνα της άλω είναι εκείνη που παρατηρείται ως μέγας κύκλος σε απόσταση (ακτίνα) 22° έως 46° από το κέντρο της πηγής (Ηλίου ή Σελήνης).

Τα γνωμικά των παλιών ψαράδων είναι χαρακτηριστικά: «Κύκλο έχει το φεγγάρι για βροχή και ανεμοζάλη». «Του ήλιου κύκλος άνεμος, του φεγγαριού χειμώνας». «Του ήλιου κύκλος άνεμος, του φεγγαριού βρεχάμενος».

Γενικά το φαινόμενο αυτό ανήκει στις «υφεσιακές» καταστάσεις δηλαδή όταν ακολουθεί ύφεση χωρίς αυτό όμως να αποτελεί και ασφαλές προγνωστικό κριτήριο καιρού, παρότι συνήθως το ακολουθούν θύελλες. Αρκετοί αναφέρουν πως τα σύννεφα αυτά προηγούνται κατά 24 με 48 ώρες από κάποια καταιγίδα, έτσι, το φωτοστέφανο της Σελήνης είναι σύμφωνα με κάποιους ένας προάγγελος κακοκαιρίας.

 

Λουτράκι: Ξεκινάει το έργο στο πάρκο Δ.Μάτση με την κατασκευή ανοιχτού θεάτρου 810 θέσεων (φωτο)

Νέο “πακέτο” μέτρων στήριξης για τον Δεκέμβριο – Παράταση ενός μήνα στα τέλη κυκλοφορίας

Κορονοϊός: Οι εστιάτορες ζητούν να μην ανοίξουν καθόλου τα Χριστούγεννα

Δημοτική Αστυνομία: Έρχονται προσλήψεις και καθολική επάνδρωση 223 δήμων

 

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Βλέποντας το άρθρο αυτό με τα φεγγάρια και τα άστρα αν και είναι λίγο σχετικό να γράψω κάτι για τον Darth Vader από το Star Wars Πόλεμο των Άστρων. 🌟⭐Πέθανε ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον χαρακτήρα αυτό στις ταινίες σε ηλικία 85 χρονών.. Δεν γνώριζα ότι στην πορεία των ταινιών άλλαξε ο ηθοποιός όταν έβγαλε την μάσκα του ο λόγος ότι δεν ήθελαν οι παραγωγοί. Το άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ήταν αρσιβαριστας και μέλος της εθνικής ομάδας της Αγγλίας σε Ολυμπιάδα πριν γίνει ηθοποιός 🙄🙄Είναι και γείτονας εδώ δίπλα στο Μπρίστολ. Σορρυ αν σας κούρασα αλλά για τους λάτρεις των ταινιών αυτών είναι μεγάλη υπόθεση. RIPλοιπον Darth Vader

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog