Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

ΙΝΚΑ Κορινθίας: Από λάθος στον ΕΝΦΙΑ υπερχρεώνονται ιδιοκτήτες

- Advertisement -

Εσφαλμένη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τον ΕΝΦΙΑ έχει οδηγήσει σε μεγάλη επιβάρυνση τους ιδιοκτήτες ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων.

– Μετά από πολλαπλές καταγγελίες και παράπονα για τον τρόπο που η ΑΑΔΕ εφαρμόζει:

α) το άρθρο 4 παρ. 1ε του Ν. 4223/2013 που αφορά στην παλαιότητα του κτίσματος,

β) Την παρ. 2α του Ν. 4223/2013 που αφορά στην τιμή ζώνης (Ε/Μ2),

γ) Την παράγραφο 2β του Ν. 4223/2013 που αφορά στον συντελεστή παλαιότητος κτίσματος (ΣΠΚ) και

δ) Το άρθρο 5 παρ. 2 και 3 του Ν. 4223/2013 που ορίζει ότι ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται ανεξάρτητα αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις κι όχι 5,5 τοις χιλίοις που εσφαλμένως υπολογίζονται στα ακίνητα που αφορούν σε μέλη μας, αλλά και εν γένει στους πολίτες ,ιδιοκτήτες ακινήτων, ως και σε νομικά πρόσωπα.

– Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ με τις αποφάσεις που εκδίδει για ακίνητα, ιδιοχρησιμοποιούμενα, που έχουν δομηθεί σε παρελθόντα έτη που υπερβαίνουν όχι μόνο τα 26 έτη, αλλά ακόμη και τα 40-50 έτη, υπολογίζει συντελεστή του βασικού φόρου επί της αξίας των ακινήτων 3,70 τοις χιλίοις και όχι τον συντελεστή βασικού φόρου παλαιότητας για ακίνητα, άνω των 26 ετών, στο ορθό 1 τοις χιλίοις (συνδυασμός των άρθρο 4 παρ. 1ε του Ν. 4223/2013).
– Θα έπρεπε δηλαδή να υπολογίσει τον βασικό φόρο επί της αξίας των άνω ακινήτων εφαρμόζοντας το φορολογικό συντελεστή παλαιότητας 1 τοις χιλίοις επί της αξίας των (άρθρο 4 παρ. 1, εδ. Ε, παρ. 2α ,παρ. 2β και άρθρο 5 παρ. 2 και 3 του Ν. 4223/2013).

– Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις μεθοδεύσεις αυτές, είναι αχαρακτήριστη και αποτελεί όνειδος για τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.

– Μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις καλέσαμε τον Διοικητή της ΑΑΔΕ και τον Υπουργό Οικονομικών να ενεργήσουν άμεσα ώστε:

Α) Την διόρθωση του λογισμικού της ΑΑΔΕ (αν οφείλεται σε αυτό η άνω δυσλειτουργία) και

Β) την απόδοση στους πολίτες ως και στα νομικά πρόσωπα των ποσών που έχουν εισπραχθεί αχρεωστήτως μέχρι σήμερα από την παραπάνω δυσλειτουργία-μεθόδευση, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και πάψει η αναίτια ταλαιπωρία τους και η οικονομική τους επιβάρυνση – ζημία.

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog