Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Ψυχογιός: Αντί για στήριξη φέρνετε λουκέτα και ανεργία στον ελληνικό λαό για το 2021

- Advertisement -

Τοποθέτηση του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, κατά τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του Προϋπολογισμού για το 2021.

Ο κος Ψυχογιός επισήμανε ότι πρόκειται για έναν ιδεοληπτικό προκλητικό προϋπολογισμό που δεν αντιστοιχεί σε χώρα που βρίσκεται σε τέτοια οικονομική αστάθεια λόγω της πανδημίας.

Συνάδει με την αίσθηση που έχει η Κυβέρνηση για την πραγματικότητα που υπάρχει εκεί έξω αλλά και την εξόφθαλμη εύνοια σε λίγους και ισχυρούς. Ο Πρωθυπουργός και τα στελέχη της ΝΔ πάσχουν από έλλειψη ενσυναίσθησης του δράματος που βιώνουν οι πολίτες και ο κόσμος που σφίγγει τα δόντια. Αδιαφορούν για το γκρέμισμα της κοινωνικής συνοχής που επιτελούν με τη ραγδαία αύξηση των λουκέτων, των απολύσεων και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο βουλευτής τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του είναι στην πρώτη γραμμή και δείχνουν με τρόπο ουσιαστικό την στήριξη τους στους ανθρώπους που πλήττονται, όπως έγινε και με την πρόσφατη επίσκεψη στο νοσοκομείο και στις δομές υγείας της Κορίνθου για τους ανθρώπους που επιχειρούν εκεί.

Μέσα από δράσεις ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ανθρώπους σε κέντρα κράτησης και φυλακές που η Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει, στηρίζει τις δομές αλληλεγγύης και μέσα από αυτές άπορες οικογένειες και συνολικά τις τοπικές κοινωνίες.

Μόνη Ελπίδα είναι η αλλαγή του σχεδίου και η ανάπτυξη με ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Επένδυση στην εργασία και τα εργασιακά δικαιώματα, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Η ύφεση 11,7% στο τρίτο τρίμηνο του 2020 φέρνει τη χώρα στην τελευταία θέση της Ευρώπης και η ύφεση 10,5% συνολικά για τη χρονιά θα είναι μια από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Ο κος Ψυχογιός έκανε σαφές ότι η ΝΔ επέλεξε να εφαρμόσει μέτρα ύψους 6,7 εκατομμυρίων εκ των οποίων τα 3,1 είναι στην ουσία δανεικά. Το μαξιλάρι των 37 δις που δημιουργήθηκε από τις θυσίες του ελληνικού λαού δεν αξιοποιήθηκε.

Από την άλλη ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της ουσιαστικής και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις με γενναιόδωρα και εμπροσθοβαρή μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας.

Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και όχι δάνειο όπου οι 4 στους 5 αποκλείονται, μέτρα ατομικής προστασίας στους εργασιακούς χώρους, προγράμματα επιχορήγησης και όχι μείωσης του ενοικίου στις πληττόμενες επιχειρήσεις, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και προστασίας της εργασίας συνολικά.

Με την ιδιότητα του τομεάρχη για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής άσκησε κριτική στα σημεία του προϋπολογισμού που αφορούν το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, λέγοντας ότι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για περισσότερες απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών έναντι εκατομμυρίων, ενώ έκανε λόγο για την αύξηση δαπανών για τα υπουργικά γραφεία σε περίπου 2 εκατομμύρια. Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της είπε χαρακτηριστικά:

«μας κάνει να ντρεπόμαστε όλους γιατί μιλάει για μία συνειδητή πολιτική επιλογή που εξαθλιώνει πρόσφυγες και μετανάστες, καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό με τις τοπικές κοινωνίες, καταργεί βασικά δικαιώματα στο άσυλο» ενώ κατηγορεί ευθέως το Υπουργείο για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα.

Πρόσθεσε ότι οι εικόνες από δομές όπως στον Καρα Τεπε, που πνίγηκε στη λάσπη, στη Μαλακάσα, στο κλειδί Σερρών, με εκατομμύρια ευρώ σε αναθέσεις και με ελάχιστα έργα, έχουν στόχο την εξαθλίωση.

Η πολιτική της Κυβέρνησης πετά αναγνωρισμένους πρόσφυγες στο δρόμο εν μέσω πανδημίας κάνοντας επίδειξη δύναμης στους πιο αδύναμους και όχι στην Ευρώπη για να πάρει την ευθύνη της αναλογεί.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κος Ψυχογιός ανέφερε: «Μέσα από τον προϋπολογισμό αυτόν και το σύνολο των δικαιωμάτων ατομικών και κοινωνικών που πάντα υπάρχουν σε ένα προϋπολογισμό, φαίνεται, δυστυχώς, ότι εδώ υπάρχει μία επικράτηση μιας συγκεκριμένης σχολής σκέψης της νεοφιλελεύθερης, αυτής του Σικάγο, που βλέπει ως εμπόρευμα σχεδόν τα πάντα, που βλέπει τις ανισότητες ως νομοτέλεια.

Και που εμείς λέμε ότι εντός και εκτός Βουλής είναι υποχρέωσή μας μαζί με τις κοινωνικές συμμαχίες να τα ανατρέψουμε αυτά, με ριζοσπαστικές προτάσεις, απολύτως όμως εφαρμόσιμες, να υπερασπιστούμε την κοινωνική πλειοψηφία και να διασφαλίσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση.»

Μπορείτε να δείτε την παρέμβαση

 

Κορινθία: Ανησυχούν οι κάτοικοι στην Ξυλοκέριζα από την «εμφάνιση» καταρράκτη (φωτο)

Σημαντικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Δήμος Λουτρακίου: Συνεδριάζει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Έπεσε Gmail, youtube και Google Drive

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog