Χιλιάδες ραβασάκια με πρόστιμα με παλιές κλήσεις της τροχαίας λαμβάνουν τις τελευταίες μέρες χιλιάδες πολίτες.

Έχουν περάσει χρόνια, οι κλήσεις έρχονται με «καπέλο» προσαυξήσεων, υπάρχει αδυναμία πληρωμών λόγω της κατάστασης της πανδημίας και γι’ αυτούς τους λόγους υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος εκνευρισμός στους πολίτες οι οποίοι εγείρουν αμβισβητήσεις για την εγκυρότητά τους

Στο τέλος του 2019 ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε μεγάλο αριθμό αναφορών πολιτών που διαμαρτύρονταν γιατί λάμβαναν γνώση από τους Δήμους για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), περί παράνομης στάσης και στάθμευσης, με καθυστέρηση πολλών ετών από την ημερομηνία τέλεσής τους (ακόμη και μετά από δέκα έτη).

Όπως ανέφερε ο Συνήγορος του Πολίτη, συνέπεια των ανωτέρω ήταν να δημιουργούνται εύλογες αμφιβολίες στους πολίτες τόσο για την τέλεση της ίδιας της παράβασης, όσο και για το ενδεχόμενο να έχει ήδη εξοφληθεί το χρέος, αλλά να μην μπορούν να το αποδείξουν αφού μετά από τόσα χρόνια είναι λογικό να μην έχουν κρατήσει τη σχετική απόδειξη πληρωμής.

Επιπλέον, όπως σημείωνε, ο ΣτΠ δεν παρείχε δυνατότητα υποβολής ένστασης κατά της πράξης της παράβασης, αλλά ούτε και εξόφλησης του ποσού του προστίμου στο ήμισυ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμα, που απηύθυνε τότε στον Υπουργό Εσωτερικών, προτείνει:

α) τη νομοθετική ρύθμιση της υποχρέωσης των ΟΤΑ Α΄ βαθμού της χώρας για βεβαίωση των προστίμων του Κ.Ο.Κ. εντός τριών ετών (3) από την ημερομηνία της παράβασης και την κτήση της κλήσης,

β) την αντικατάσταση του εντύπου της κλήσης με έντυπο το οποίο θα επικολλάται στο όχημα (αυτοκόλλητο),

γ) τη θέσπιση του δικαιώματος του “παραβάτη” για την καταβολή του ποσού του προστίμου στο ήμισυ σε συγκεκριμένο διάστημα μετά την ημερομηνία λήψης της πρώτης ατομικής ειδοποίησης από τον Δήμο, καθώς το δικαίωμα αυτό έχει απολεσθεί στις περιπτώσεις που ο “παραβάτης” δεν έχει λάβει γνώση της κλήσης την ημέρα της παράβασης.

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ στους οποίους ήρθε ραβασάκι με προσαυξήσεις πολλαπλάσιες του αρχικού προστίμου με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατη η αποπληρωμή του. Το συνολικό ύψος των προστίμων ξεπερνά τα 140 εκατ. ευρώ με το συνολικό ποσό που πληρώνεται να μην ξεπερνά τα 40 εκατ.

Τροχαίο στο Λουτράκι (φωτο) 

O Αλκιβιάδης Δρίτσας για τα κρούσματα κορονοϊού στο δήμο μας

Προβολή του Λουτρακίου, της Κορίνθου και των κρασιών της Νεμέας στη Σουηδία

Παράκτια έργα στην Παραλία Αγίας Σωτήρας Σχίνου (φωτο)