Εληξε η συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, που ξεκίνησε στις 12:00, για τη χαλάρωση των μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της δημοσιογράφου του Star, Κατερίνας Παπακωστοπούλου, φαίνεται πως οι λοιμωξιολόγοι έχουν καταλήξει στα εξής:

Από τις 14 Μαΐου παράταση της ωραρίου κυκλοφορίας μέχρι τις 12:30 το βράδυ
Κατάργηση των SMS στo 13033 και 13032

Η πλειοψηφία των ειδικών ήταν θετική στο άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ.

Για τα νησιά κατέληξαν στην απόφαση να συμπεριλάβουν και το πιστοποιητικό νόσησης για όσους το έχουν δηλώσει στο Μητρώο Covid, καθώς και αυτοί οι πολίτες έχουν αντισώματα.

 

Πότε ανοίγουν τα γυμναστήρια – Τι προτείνει η Επιτροπή

Η Επιτροπή εξέτασε και το άνοιγμα των γυμναστηρίων για τις 31 Μαΐου με self- test που θα γίνονται στην είσοδο. Ωστόσο, θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Το ίδιο σκέφτονται και για τους οίκους ανοχής: άνοιγμα την 1η Ιουνίου με υποχρεωτικό self-test στην είσοδο.

Θετικοί είναι και στην κατάργηση των SMS για τις μετακινήσεις αλλά και των ραντεβού για τα ψώνια με τις μεθόδους click away και click inside, κάτι που είχε ζητήσει η κυβέρνηση.

Για την τέλεση γάμων δίνεται ένα περιθώριο για την παρουσία 100 ατόμων.

Τέλος, υπάρχουν σκέψες για το άνοιγμα των καζίνο από 15/5 και των ΟΠΑΠ play από 24/5, όμως ακόμη τίποτα δεν είναι σίγουρο. Η βασική γραμμή πάντως είναι, να διενεργούνται self-test στα σημεία υψηλού κινδύνου.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση και οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων θα γίνουν στις 18:00 το απόγευμα από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο.