Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βιασμός Κάτω Πετράλωνα: Όχι, ο φερόμενος ως δράστης ΔΕΝ αποφυλακίστηκε χάρη στο «νόμο Παρασκευόπουλου»

- Advertisement -

Με αφορμή την καταγγελία για βιασμό της 50χρονης εργαζομένης στην περιοχή των Πετραλώνων, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι ο 35χρονος φερόμενος ως δράστης είχε στο παρελθόν εγκληματήσει σε βάρος νεαρής αλλά αποφυλακίστηκε χάρη σε “ευεργετικές διατάξεις” του νόμου Παρασκευόπουλου. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώνεται.

Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί πως το εν λόγω περιστατικό σημειώθηκε στις 19/6/2021 σε πολυκατοικία επί της οδού Συμμαχίδων, στα κάτω Πετράλωνα. Σύμφωνα με επαληθευμένες πληροφορίες, ο φερόμενος ως δράστης έχει ταυτοποιηθεί από την ΕΛ.ΑΣ, ενώ συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών και της Ο.Π.Κ.Ε, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με αστυνομική πηγή μας γνωστοποιήθηκε ακόμη, ότι ο 35χρονος είχε στο παρελθόν συλληφθεί για βιασμό φοιτήτριας ενώ σε βάρος του είχε σχηματιστεί δικογραφία.

Τι ανέφεραν τα επίμαχα δημοσιεύματα

Σε ενημερωτικές ιστοσελίδες κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι ο φερόμενος ως δράστης είχε αποφυλακιστεί χάρη στο νόμο Παρασκευόπουλου.

Ωστόσο, όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, «ο νόμος Παρασκευόπουλου [σ.σ Ν.4322/2015] έχει λήξει αμετάκλητα από τις 28/8/2017». Μάλιστα, ο κ. Παρασκευόπουλος εξηγεί πως στην περίπτωση των Πετραλώνων, η σχετική απόλυση του δράστη πραγματοποιήθηκε το 2020, δηλαδή όταν ο νόμος 4322/2015 είχε προ πολλού αντικατασταθεί.

Νόμος Παρασκευόπουλου (ν.4322/2015)

Ο νόμος περί αποσυμφόρησης των φυλακών, 4322/2015, κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε στη Βουλή τον Απρίλιο του 2015. Ειδικότερα, στο 12ο άρθρο του ορίζονταν τα έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης, καθώς και οι προϋποθέσεις για τις απολύσεις κρατουμένων.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της θητείας του Σταύρου Κοντονή, πραγματοποιήθηκε τροποποίηση του προαναφερθέντος άρθρου. Αναλυτικά, σύμφωνα με το 43ο άρθρο του νέου νόμου 4489/2017, εξαιρέθηκαν από τη δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης όσοι κατάδικοι εξέτιαν ποινή για τα παρακάτω αδικήματα:

Αρπαγή, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, βιασμό, κατάχρηση σε ασέλγεια, αποπλάνηση παιδιών, κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, πορνογραφία ανηλίκων, πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων, μαστροπεία, σωματεμπορία, ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής και ληστεία.

Υπενθυμίζουμε, τέλος, πως ο νόμος Κοντονή παρέμεινε εν ισχύι έως τον Αύγουστο του 2019 ενώ ο Νέος Ποινικός Κώδικας ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2019 και τέθηκε σε ισχύ την 01/7/2019.

Η αποφυλάκιση

Η απόλυση του συλληφθέντα δεν σχετιζόταν με το νόμο Παρασκευόπουλου ή το νόμο Κοντονή. Πιο συγκεκριμένα, έχοντας εκτίσει συνολικά τα τρία πέμπτα της ποινής του, και αφού συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις που ορίζονται από τα άρθρα 105 και 110 του Ποινικού Κώδικα, χορηγήθηκε στον 35χρονο η υφ’ όρον απόλυση του.

 

Η έκτιση των τριών πέμπτων της ποινής του (φυλακίστηκε το 2015) προκύπτει από το συνυπολογισμό των ημερών που έκανε μεροκάματα ενόσω ήταν κρατούμενος (1 μεροκάματο ισούται με 3 μέρες φυλάκισης – βλ. άρθρο 36 του ν.4596/2019).

Με βάση τα ανωτέρω αποφασίστηκε η αποφυλάκισή του, με την υποχρέωση της εμφάνισής του μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας του.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, καθίσταται σαφές πως ο 35χρονος δεν αποφυλακίστηκε εκμεταλλευόμενος “ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου” καθώς ο εν λόγω νόμος σταμάτησε να ισχύει ήδη από το 2017 ενώ η σχετική απόλυση του δράστη πραγματοποιήθηκε το 2020. Η αποφυλάκισή του έγινε κατόπιν έκτισης των 3/5 της ποινής του, όπως ορίζεται στα άρθρα 105 και 110 του Ποινικού Κώδικα. Κατά συνέπεια, ο υπό εξέταση ισχυρισμός, καθότι αναληθής, καταρρίπτεται.

ellinikahoaxes.gr

 

Μονή Πετράκη: Εξιτήρια για τους Μητροπολίτες- Εισαγγελέας για τον παπά που έριξε το καυστικό υγρό

Λουτράκι: Καταδυτική Πρωτοβουλία – Ας καθαρίσουμε τις ακτές και τους βυθούς μας

Τα κρούσματα της Πέμπτης 24 Ιουλίου. Οι περιοχές που εντοπίστηκαν

Χρηματοδοτήθηκε η δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Νερού για το Δήμο Σικυωνίων

Ζητείται υπάλληλος σε κατάστημα στην παραλία Λουτρακίου

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog