Ολοσχερή καταστροφή έχουν υποστεί τα επιτραπέζια σταφύλια στην Κορινθία. Λόγω του παρατεταμένου καύσωνα οι αμπελώνες έχουν κυριολεκτικά καεί, γεγονός που οδηγεί σε απόγνωση του αγρότες της Κορινθίας.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Κορινθίας με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης καλεί σε βοήθεια:

Επιτραπέζια σταφύλια ώρα 0

Ο κόπος μίας ολόκληρης χρονιάς πήγε τελικά χαμένος

Ακούει κανείς!!!!!

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Το θέμα του καύσωνα και των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή έφεραν στη Βουλή με κοινή ερώτησή τους, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός και ο αρμόδιος Τομεάρχης, πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, σημειώνοντας ότι οι δυσμενείς εξελίξεις έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς, εν μέσω μιας πολύ κακής και δύσκολης χρονιάς για την αμπελουργία.

Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Μεγάλη ανησυχία δημιουργούν στους παραγωγούς οι συνέπειες του καύσωνα των τελευταίων ημερών, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στους αμπελώνες, με κίνδυνο να μην τρυγηθούν οι φετινές παραγωγές.

Συγκεκριμένα, στον νομό Κορινθίας τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες πολύ υψηλές, ακόμα και πάνω από τους 40℃. Ο καύσωνας είναι παρατεταμένος χρονικά και σύμφωνα με την πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας οι υψηλές θερμοκρασίες θα εξακολουθήσουν .

Αποτέλεσμα, είναι τα επιτραπέζια σταφύλια να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και να έχουν καταστεί μη εμπορεύσιμα, με μεγάλη ζημιά για την οικονομία του Nομού.

‘Oπως προβλέπεται από τον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ, η κάλυψη της ζημιάς είναι επιβεβλημένη. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να σταλούν, άμεσα κλιμάκια για να κάνουν τις απαραίτητες επισημάνσεις και στη συνέχεια, ικανός αριθμός έμπειρων εκτιμητών να εκτιμήσουν, άμεσα, τις ζημίες.

Επειδή, οι ζημίες των αμπελουργών της Κορινθίας από τον πρόσφατο καύσωνα, σύμφωνα με τους παραγωγούς της περιοχής είναι ανυπολόγιστες,

Επειδή, το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργητικών εξόδων έχουν ήδη καταβληθεί από τους παραγωγούς και σε ένα περίπου μήνα που θα άρχιζε η συγκομιδή οι παραγωγοί θα εισέπρατταν από την πώληση των προϊόντων τους,

Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:

Θα υπάρξει, άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στους πληττόμενους αμπελουργούς από τον ΕΛΓΑ;
Υπάρχει πρόβλεψη για χορήγηση προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες, όπως για τις ζημιές από τον παγετό της άνοιξης που έχετε εξαγγείλει;»

Παρέμβαση και από το ΚΙΝΑΛ

Στο ίδιο πνεύμα ερώτηση κατέθεσαν και οι οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, Απόστολος Πάνας, Γιώργος Αρβανιτίδης, Χρήστος Γκόκας, Μιχάλης Κατρίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Γεώργιος Μουλκιώτης, Ανδρέας Πουλάς και Κώστας Σκανδαλίδης για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα.

Στην ερώτηση οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Για την ενδυνάμωση του κλάδου οι οργανώσεις του αμπελοοινικού τομέα προτείνουν είτε το Μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), που αφορά τις ενισχύσεις προς τους παραγωγούς που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, είτε τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας-de minimis ενώ ζητούν παράλληλα, όχι μόνο τη διασφάλιση αλλά την αύξηση του ποσού των 20 εκατ. ευρώ για το μέτρο του «πράσινου τρύγου» και παράλληλα εκτιμούν ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή του μέτρου της αποθεματοποίησης.

Επειδή πρέπει να στηριχθούν άμεσα οι αμπελουργοί και τα οινοποιεία που είναι αντιμέτωποι με μια οικονομική και παραγωγική καταστροφή

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης για τους αμπελουργούς και τα οινοποιεία και ποιος ο γενικότερος Κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στον αμπελοοινικό τομέα;
Ποια η θέση σας για τα μέτρα στήριξης που ζητούν η ΚΕΟΣΟΕ, η ΕΔΟΑΟ και ο ΣΕΟ και αναλύθηκαν παραπάνω; »

 

Μονεμβασιά: Η πρώτη μεγάλη φωτιά της ημέρας για την Πελοπόννησο

Λουτράκι: Νεκρός βρέθηκε γνωστός επιχειρηματίας

Θερμοπληξία: Πως εκδηλώνεται και πως προλαμβάνεται

Φωτιά σε ξερά χόρτα στο Κοκκώνι Κορινθίας

Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»: Πρώτη δράση στην παραλία Καλάμια Κορίνθου