Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Δήμαρχος Αχαρνών: “Αν δεν έρθουν περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα θα καούν σπίτια στη Βαρυμπόμπη”

- Advertisement -

Σε τρία μέτωπα δίνουν μάχη οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει και καίει ανεξέλεγκτα τα πάντα στο πέρασμά της στην Βαρυμπόμπη.

«Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη είναι ανεξέλεγκτη και έχουν κινητοποιηθεί πολλές δυνάμεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, πρόκειται για μια επικίνδυνη φωτιά, η οποία, σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής έχει πάρει έκταση. Στην περιοχή πνέει βορειοδυτικός άνεμος, χαμηλής έντασης, ο οποίος κινεί την φωτιά νότια και ανατολικά με κατεύθυνση προς την Εθνική οδό.

Οπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Αννα Ευθυμίου εκκενώθηκαν ήδη οι οικισμοί Αδάμες, Μορτερό, Φασίδερη, εν΄αυτή τη στιγμή εκκενώνεται η Ανω Βαρυμπόμπη.

Νέο μήνυμα από το 112 για γενική απομάκρυνση των κατοίκων της Βαρυμπόμπης και του οικισμού Αδάμες εστάλη πριν από λίγα λεπτά. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν είστε στη Βαρυμπόμπη ή στις Αδάμες εκκενώστε προς Θρακομακεδόνες για λόγους ασφαλείας».

Η φωτιά πέρασε προς την πλατεία της Βαρυμπόμπης -Προληπτική εκκένωση

Ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός ζήτησε ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων, καθώς η φωτιά πέρασε προς την πλατεία της Βαρυμπόμπης, ενώ έχει ζητηθεί από τους κατοίκους η προληπτική εκκένωση της περιοχής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, καθώς η πυρκαγιά έχει επεκταθεί, το μέτωπο είναι τεράστιο και τώρα κινείται προς τον οικισμό της Βαρυμπόμπης.

«Η φωτιά περνάει μέσα στην Βαρυμπόμπη, είναι πάρα πολύ κοντά στα σπίτια και ο κόσμος έχει πανικοβληθεί και προσπαθεί να απομακρυνθεί.

Ζητάμε να έρθουν περισσότερες επίγειες δυνάμεις εδώ. Θα καεί η Βαρυμπόμπη όλη.

Η φωτιά είναι τεράστια ξεκινάει από τα βασιλικά κτήματα και φτάνει μέχρι την εθνική στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης.

Πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη λεωφόρο Ερυθραίας. Αν δεν έρθουν περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα θα καούν σπίτια.

Η φωτιά πέρασε προς την πλατεία της Βαρυμπόμπης».

Την ίδια στιγμή ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Μ.Βρεττός είπε πως ζητούν από τους κατοίκους της περιοχής να προχωρήσουν σε προληπτική εκκένωση του οικισμού της Βαρυμπόμπης.

Η επιχείρηση κατάσβεσης επικεντρώνεται σε τρεις εστίες: Στην Ανω Βαρυμπόμπη, στον Ιππικό Ομιλο, όπου έχουν απομακρυνθεί εργαζόμενοι και άλογα, ενώ το μέτωπο που ανησυχεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι αυτό που κινείται προς τον οικισμό Αδάμες.

Εκεί, η Πυροσβεστική έχει στήσει ένα «τείχος» από επίγειες δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Στη φωτιά στην Βαρυμπόμπη, επιχειρούν 350 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π και 5 Α/Φ.

Ενώ υπάρχει συνδρομή από πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός Π.Σ. Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ήδη κλιμάκιο της ΔΑΕΕ διερευνά τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Μήνυμα από το 112

Οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του οικισμού Αδάμες, όπου κατευθύνεται η φωτιά. Οι κάτοικοι της περιοχής Μορτερού έλαβαν μήνυμα από το 112 να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες για να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού και να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Η φωτιά ξεκίνησε στις 13:30, καίει πυκνή βλάστηση

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρδακογιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως η φωτιά ξεκίνησε στις 13:30 και είπε πως ήταν μεγάλη η κινητοποίηση της πυροσβεστικής. Πρόσθεσε πως πραγματοποιήθηκε άμεση επέμβαση, καθώς ή Πυροσβεστική ήταν σε ετοιμότητα και υπήρχαν οχήματα στην περιοχή.

Στις 15:30 η φωτιά καίει πυκνή βλάστηση, στους πρόποδες της Πάρνηθας, στη βόρεια και την ανατολική πλευρά της Βαρυμπόμπη. Τέλος τόνισε πως δεν απειλούνται ούτε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, ούτε σπίτια.
Ο κ.Βαρδακογιάννης έκανε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να κλείσουν καμινάδες, πόρτες και παράθυρα για να μην εισέλθει στα σπίτι κάποιο θερμό αιωρούμενο σωματίδιο.

Εκκενώθηκε κατασκήνωση

Νωρίτερα, εκκενώθηκε η κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό» στη Βαρυμπόμπη. Και τα 80 παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη» και από εκεί τα παρέλαβαν οι γονείς τους.

ΑΔΜΗΕ: Δεν γίνονται εκρήξεις σε ΚΥΤ ή σε Υποσταθμό

Πηγές από τον ΑΔΜΗΕ προχώρησαν σε διευκρινίσεις σχετικά με τους ήχους που ακούγονται στο σημείο που καίει η φωτιά στη Βαρυμπόμπη, τονίζοντας ότι δεν είναι εκρήξεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πηγές του ΑΔΜΗΕ δεν γίνονται εκρήξεις σε ΚΥΤ ή Υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ. Οι ήχοι που ακούγονται είναι από τους χειρισμούς που γίνονται στον εξοπλισμό κάθε φορά που ένα κύκλωμα βγαίνει εκτός λειτουργίας.

Αναστέλλονται δρομολόγια του τρένου

Αναστέλλονται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 56,58 και 59 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα και ομοίως τα δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.
iefimerida.gr

 

Καταγγελία αναγνώστη για τα σκουπίδια στο Σκάλωμα

Σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς η μισή Ελλάδα – Σε κατάσταση συναγερμού η Ρόδος

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Μαριλένα Σούκουλη

Μια special βραδιά με τη Γεωργία Νταγάκη και το μουσικό της σχήμα στο Ypanema!

Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων: Παραμένουν ανοιχτές για το κοινό οι κλιματιζόμενες αίθουσες ενόψει καύσωνα έως την Παρασκευή 6 Αυγούστου

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog