Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καταργείται ο φόρος γονικής παροχής. Παραμένει ο φόρος κληρονομιάς – Τι θα ισχύει από 1η Οκτωβρίου

- Advertisement -

Όπως είχε ανακοινώσει από την Θεσσαλονίκη και την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, την Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2021, αναμένεται να ψηφιστεί η ρύθμιση για την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής, μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ ανά γονέα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο δεν αφορά σε κληρονομιές, και όπως αναφέρουν αξιωματούχοι από το υπουργείο Οικονομικών, γονική παροχή και κληρονομιά είναι δύο διακριτά πράγματα παντού στην Ευρώπη και δεν τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης.

Όπως έχει τονιστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η κατάργηση του φόρου για γονική παροχή αποτελεί ένα αναπτυξιακό μέτρο και ως στόχο έχει την στήριξη της νέας γενιάς, αλλά και της κτηματαγοράς που τόσο πολύ έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια.

Έως σήμερα ο φόρος γονικής παροχής είναι:

  • 10% για δωρεά μετρητών
  • 1% για ακίνητη περιουσία 150 – 300.000 ευρώ,
  • 5% για ακίνητη περιουσία 300-600.000 ευρώ και
  • 10% για ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη των 600.000 ευρώ.

Από 01 Οκτωβρίου 2021 ο φόρος θα είναι πλέον μηδενικός με μοναδική εξαίρεση εάν το ποσό ξεπερνάει τις 800.000€ όπου και θα συνεχίσει να ισχύει ότι ίσχυε.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα από γονείς και παππούδες που θέλουν να στηρίξουν παιδιά και εγγόνια, χωρίς να αναγκαστούν να πληρώσουν υψηλό φόρο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα αιτήματα αυτά έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την ανάγκη κάποιων να δώσουν άμεσα στην επόμενη γενιά, είτε μετρητά, είτε μετοχές προκειμένου να ξεκινήσουν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Δίκες από απόσταση … Οι αλλαγές για την Ελληνική Δικαιοσύνη το 2022

Σαν σήμερα 25 Σεπτεμβρίου, πέθανε ο ήρωας του 1821 Νικηταράς ο Τουρκοφάγος

Στα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της χώρας εντάχθηκαν οι Δήμοι Κορινθίων και Λουτρακίου, Περαχώρας, Αγίων Θεοδώρων – Ολοκληρώνεται η προκήρυξη των διαγωνισμών

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την έλλειψη νερού στην Κορινθία

Διαβάστε την αίτηση για κύρια παρέμβαση στο δικαστήριο με το Καζίνο των κ.κ. Πρωτοπαππά, Καραπανάγου και Βασιλείου (έγγραφο)

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog