Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την έλλειψη νερού στην Κορινθία

- Advertisement -

Στις 18/9 η ΔΕΥΑΚ ανακοίνωσε ότι λόγω της έλλειψης νερού από τις πηγές της Στυμφαλίας, η υδροδότηση της Κορίνθου θα γίνεται με νερό που θα αναμειγνύεται με νερό γεωτρήσεων, το οποίο δεν είναι πόσιμο και αλλοιώνει την ποιότητα.

Αντίστοιχα η υδροδότηση του Κιάτου και Τ.Δ. του Δήμου Σικυωνίων δεν γίνεται από νερό της Στυμφαλίας αλλά από γεωτρήσεις άλλων τοπικών κοινοτήτων.

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις αποτελούν κορύφωση προβλημάτων που είχαν εκδηλωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα: από τον περιορισμό της παροχής πόσιμου νερού στις δομές των προσφύγων στην Κόρινθο, τα προβλήματα με το ακατάλληλο νερό στο Διμηνιό του Δήμου Σικυωνίων, μέχρι τα μεγάλα προβλήματα στην άρδευση που αντιμετώπισαν οι αγρότες της περιοχής.

Η συνήθης τακτική συσχέτισης των προβλημάτων της έλλειψης του νερού με τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και την «κλιματική αλλαγή» που επικαλούνται κάθε φορά, εναρμονίζεται πλήρως με την προσπάθεια που ξετυλίγεται από επιτελεία της κυβέρνησης και της ΕΕ να μας πείσουν ότι είναι φυσικό φαινόμενο η λειψυδρία, όπως και οι πυρκαγιές που προκάλεσαν τόσες καταστροφές και οι πλημμύρες που δυστυχώς μας απειλούν το χειμώνα.

Προσπαθούν όλοι τους να κρύψουν την αλήθεια: ότι η προστασία του λαού, οι καλλιέργειες των βιοπαλαιστών αγροτών και το δικαίωμα σε πόσιμο, ποιοτικό και φθηνό νερό δεν είναι στις προτεραιότητές τους!

Προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες που έχουν και τη γύμνια των πολιτικών τους που αφήνουν το λαό και το βιός του ανοχύρωτο απέναντι σε οποιαδήποτε καιρικό φαινόμενο, λες και δεν υπάρχει εν έτει 2021 η τεχνολογία για να εξασφαλίσουμε άφθονο νερό για την περιοχή!

Αντί να απολογηθούν στον κόσμο για την ανυπαρξία μέτρων και σχεδιασμού οι δήμοι μπαίνουν στη διαδικασία αντιπαράθεσης για το ποιος φταίει και για το πως θα μοιραστούμε το νερό, την ίδια στιγμή που ιδιωτικά εμφιαλωτήρια θησαυρίζουν από τις ίδιες πηγές και ετοιμάζονται να κάνουν και νέες γεωτρήσεις!

Είναι κοροϊδία να μας λένε ότι δεν υπάρχει νερό, όταν μεγαθήρια των εμφιαλωτηρίων επενδύουν στην περιοχή και δεν γνωρίζουμε καν τι ποσότητες αντλούν!

Οι λύσεις που βρίσκουν περιορίζονται στο να κόβουν το πόσιμο νερό από λαϊκά νοικοκυριά και από πρόσφυγες και να στήνουν καβγάδες για το ποια πόλη της Κορινθίας θα μείνει χωρίς νερό: το Κιάτο ή η Κόρινθος

Τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και η «λειψυδρία» δεν μπορούν όμως σε καμιά περίπτωση να «κουκουλώσουν» την πραγματική αιτία που είναι η εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται από σειρά κυβερνήσεων και υλοποιείται από την τοπική διοίκηση και η οποία έχει οδηγήσει σε ανεπαρκείς και μη λειτουργικές υποδομές, σε υπηρεσίες ύδρευσης που είναι υποβαθμισμένες και υποστελεχωμένες, σε έλλειψη απαραίτητων έργων που δεν αξιοποιούν τα φυσικά αποθέματα νερού.

Ταυτόχρονα, ξεδιπλώνουν διαχρονικά τη σκληρά αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση του νερού, στο να μετατίθεται το κόστος της διαχείρισης του νερού στα λαϊκά νοικοκυριά και στους βιοπαλαιστές αγρότες.

Το νερό από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε ακριβό εμπόρευμα για το λαό ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πεδίο επενδύσεων και πηγή κέρδους για εκείνους που το εμπορεύονται.

Όλα τα νοικοκυριά της Κορινθίας ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει να αγοράζεις το πόσιμο νερό για να καλύψεις τις ανάγκες σου και να πληρώνεις 50 λεπτά το μπουκαλάκι, την ίδια στιγμή που χρυσοπληρώνουμε τέλη και φόρους!

Το καλοκαίρι αυτό και οι καταστροφές ένα πράγμα μας μάθανε: ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό! Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τις λαϊκές οικογένειες του τόπου μας να παλέψουν για την ανατροπή της πολιτικής αυτής!

Να διεκδικήσουμε από τοπική διοίκηση και κυβέρνηση υποδομές για το νερό, να μην υποχρεωνόμαστε να το χρυσοπληρώνουμε και να μένουμε απροστάτευτοι απέναντι στα καιρικά φαινόμενα!

Διεκδικούμε:

  • Καμία διακοπή νερού λόγω οφειλής σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, φτωχούς αγρότες. Σ’ αυτούς άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 50%. Καμία μεταφορά χρεών από τη ΔΕΥΑ ή της υπηρεσίες του δήμου στις εφορίες, καμία δέσμευση ΑΦΜ.
  • Την αύξηση των τιμολογίων στους μεγαλοεπιχειρηματίες της υπαίθρου, στα μεγάλα ξενοδοχεία, στις τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Εξασφάλιση επάρκειας για τη λαϊκή κατανάλωση, ιδιαίτερα με ελεγμένο, ποιοτικό πόσιμο νερό, με σταθερή ροή και πίεση, με χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.
  • Πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες, με μόνιμη και σταθερή δουλειά ώστε να καλύπτονται με ποιότητα και πληρότητα οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε νερό με την κατασκευή, επέκταση, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών – εργολαβικών εταιρειών.
  • Άμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού χωρίς ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης, από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Σικυωνίων Βασίλης Νανόπουλος

Η Δημοτική Σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Κορινθίων Βιβή Τζέκου

 

Τα σχολεία στην Κορινθία που βάζουν λουκέτο …λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού!

Έκλεισε η Εθνική Τράπεζα στο Ξυλόκαστρο. Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ

Λουτράκι: Εγκρίθηκε η επιχορήγηση των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων. Δείτε τα ποσά

Παραλιακό μέτωπο Λουτρακίου: Mε λόγια χτίζω ανώγεια και κατώγεια

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog