Φίλες και φίλοι συνδημότες καλή Πρωτομαγιά, αν και καλή θα είναι πραγματικά, μόνο τότε που θα έχουμε πάρει την τύχη μας στα χέρια μας.

   Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό. Εγιναν και στο παρελθόν φερέλπιδες προσπάθειες, στις οποίες συμμετείχαμε κι εμείς, αλλά κατέληξαν στην ανάδειξη δύο δημοτικών αρχών, που σε τίποτα δεν ξεπέρασαν τα μικροπολιτικά στερεότυπα του παρελθόντος , και αυτός ο λόγος , μαζί με την προγραμματική απόκλιση των μερών, ήταν ο λόγος που αποχωρίσαμε.

   Η άποψη μας είναι, ότι πρέπει να προσπαθήσουμε ξανά μαθαίνοντας από τα λάθη μας. Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος αυτών των εγχειρημάτων; Ότι στηρίχτηκαν αποκλειστικά στα πρόσωπα και προσπέρασαν την συγκρότηση αρχών και προγράμματος ως κάτι δευτερεύον· ως μία σάλτσα, που έπρεπε να προσθέσουμε, για να φανούμε «πλήρεις».

   Αν περιμένουμε 2-3 μήνες πριν τις εκλογές για να κινητοποιηθούμε, είναι βέβαιο, ότι θα περιπέσουμε στα ίδια λάθη και σε αυτήν την περίπτωση εμείς δεν θέλουμε να συμμετέχουμε, γιατί είτε κερδίσουμε, είτε χάσουμε τις εκλογές, η κατάληξη θα είναι η ίδια. Αντί να κάνουμε μικροπολιτικές συμφωνίες της τελευταίας στιγμής, ας αφήσουμε τον πολιτικό διάλογο να αναδείξει τους καταλληλότερους υποψήφιους για την νέα δημοτική αρχή, δεσμευμένους μάλιστα από τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου.

   Προβληματιζόμαστε για την σωστή λειτουργία του πολιτικού διαλόγου εδώ και πολλά χρόνια. Σκεφτήκαμε την επαναφορά ενός πολύ αρχαίου θεσμού της δημοκρατίας, ο οποίος με τις τεράστιες δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας μπορεί να αναβαθμίσει πολύ την σύγχρονη δημοκρατία· του θεσμού της Εκκλησίας του Δήμου. Πιστεύουμε, ότι μπορεί να λειτουργήσει ηλεκτρονικά με άριστο τρόπο.

   Η ηλεκτρονική Εκκλησία του Δήμου μας δίνει δυνατότητες που δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν· ούτε στην αρχαία ατελή εκδοχή της, που συχνά καταντούσε στάδιο οχλοκρατίας και παραγωγός αδικίας. Μπορούν πράγματι να εκφραστούν όλοι οι πολίτες σε πολιτισμένα πλαίσια και να εκφράζουν και να στηρίζουν πάντα υπεύθυνα την γνώμη τους. Κυρίως όμως μας επιτρέπει να ασχοληθούμε έγκαιρα και με νηφαλιότητα με τα προβλήματα μας και να μην περιμένουμε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι και να καταφεύγουμε τελευταία στιγμή σε οργισμένες λαϊκές συνελεύσεις με αμφισβητήσιμη αντιπροσωπευτικότητα, που συχνά υπερισχύουν οι πιο φωνακλάδες και οι επιτήδειοι δημαγωγοί.

   Επιπλέον μπορούμε να συζητάμε διεξοδικά (μέχρι τελικής πτώσεως, που λέμε) όλα τα θέματα και να μην αφήνουμε ημιτελείς συζητήσεις, που δεν μπορεί εύκολα να παρακολουθήσει ο δημότης στην μακροχρόνια εξέλιξη τους και την μεταφορά τους από το ένα ΜΜΕ στο άλλο. Μπορούμε να αναπτύξουμε ταυτόχρονα πολλές θεματικές πλατφόρμες συζήτησης, ώστε αυτή να εξελίσσεται διαχρονικά τουλάχιστον στα πιο σημαντικά θέματα. Ποια θα είναι αυτά; Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες θα αποφασίζουν. Και βέβαια κάθε θέμα, όσο μικρό ενδιαφέρον κι αν συγκεντρώνει, θα έχει κι αυτό κάποιον (ανάλογο) χώρο.

     Σκεφτήκαμε, ότι ο καλύτερος τρόπος γενικής συμμετοχής είναι ο ιστότοπος της Εκκλησίας του Δήμου να φιλοξενείται ως ένθετος σε όλες τις ιστοσελίδες του Δήμου (όσες θέλουν φυσικά). Επίσης σκεφτήκαμε, ότι την εύρυθμη λειτουργία του μπορεί να εγγυηθεί η συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων στην Διαχειριστική Επιτροπή, τόσο των υπαρχουσών, όσο και όσων δημιουργηθούν. Τόσο οι παρατάξεις, όσο και οι ιστοσελίδες, μπορούν να προσέλθουν όποτε θελήσουν με πλήρη δικαιώματα, αλλά δεν θα περιμένουμε επί μακρόν όσους τυχόν κωλυσιεργήσουν σκόπιμα στην δημιουργία του.

   Καλούμε από σήμερα κιόλας όλους τους συμπολίτες να καταθέσουν δημόσια την γνώμη τους για την δημιουργία και την λειτουργία αυτού του ιστότοπου με την επωνυμία «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ».

   Η Εκκλησία του Δήμου πρέπει να γίνει θεσμός, όχι μόνο του τόπου μας, αλλά της δημοκρατίας μας.   Η άμεση δημοκρατία προϋποθέτει υπεύθυνους πολίτες, οι οποίοι πρέπει γνωρίζουν μάλιστα τα  δεδομένα των προβλημάτων που τους απασχολούν, και έτσι -μεταξύ των πολλών άλλων ωφελημάτω – θα γίνει  και ένα πραγματικό σχολείο υπευθυνότητας των πολιτών, αρκεί βέβαια να θέσουμε και σωστούς όρους λειτουργίας. Γι αυτό ξεκινάμε την πρωτοβουλία τώρα. Εχουμε όλον τον χρόνο και να την συγκροτήσουμε σωστά και να την λειτουργήσουμε εποικοδομητικά μέχρι τις εκλογές.

   Ξέρουμε, ότι πολλοί φοβούνται τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας ως αναποτελεσματικούς, ή ως τροχοπέδη στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι δεν είναι αβάσιμες αυτές οι επιφυλάξεις. Γι αυτό πρέπει να συναποφασίσουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας, που να προάγει την συμμετοχή, χωρίς όμως αυτό να γίνεται εμπόδιο στην εκλεγμένη δημοτική αρχή, αλλά πηγή έμπνευσης και συναντίληψης. Αλλωστε είναι αυτονόητο, ότι ούτε θα φτιάξουμε δικό μας Σύνταγμα,  ούτε δικούς μας νόμους, ούτε θα αποσχιστούμε από την Ελληνική Δημοκρατία. Συνεπώς απλά μπορούμε να συμμετέχουμε και να συμβάλουμε σε έναν πανελλήνιο πολιτικό διάλογο, για την θέση της Εκκλησίας του Δήμου, ανάμεσα στους άλλους θεσμούς της δημοκρατίας. Να συμβάλουμε και να συμμετέχουμε ως πρωτοπόροι όμως, όχι ως ουραγοί, έχοντας κάνει πράξη το πρώτο βήμα στον δικό μας Δήμο. Αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις μας για αυτήν την πρωτοβουλία και σας καλούμε όλους «Οστις βούλεται αγορεύειν».

Ελπίζουμε να αγκαλιάσετε την πρότασή μας, για να γίνει πράξη  ένας Θεσμός,  που όλες και όλοι ονειρευόμαστε να γίνει επιτέλους αναπόσπαστος τρόπος της ζωής μας…

ΥΓ. Παρακαλείτε η κυρία Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο κος Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου να  προωθήσουν το παρόν σε όλες τις παρατάξεις των οικείων Συμβουλίων.

 Λουτράκι Πρωτoμαγιά του έτους 2022

Οι Ενεργοί Πολίτες του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων

 

Ο εκπρόσωπος

Nικόλαος Λόης