Καλημέρα Loutraki blog ,

Αρχικά εύχομαι πολλή επιτυχία στη σελίδα σας που ήδη είναι σημαντικής πληροφόρησης για τους κατοίκους και όχι μόνο του Λουτρακίου.

Είμαι η Ελένη Λιανού, ιδρύτρια της φιλοζωικής ομάδας ADE.L (Αδέσποτα Λουτρακίου) που ιδρύθηκε κυρίως για τα αδέσποτα του Λουτρακίου.

Σχετικά με την αναδημοσίευση στη σελίδα σας της χθεσινής ανάρτησης στο Face Book της κυρίας Χαράς σχετικά με την “κατασπάραξη “ δύο κυριών από αδέσποτο στην περιοχή Αγίου Ιωάννη, παρακαλώ να δημοσιεύσετε την παρακάτω επιστολή/σχόλιο μου.

Στο Λουτράκι , όπως και σε όλη την Ελλάδα, είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά αδέσποτα τα οποία τόσο οι Φιλοζωικές ομάδες με τους εθελοντές τους όσο και μεμονωμένοι ιδιώτες , φροντίζουν, σιτίζουν, στειρώνουν, περιθάλπουν όσα μπορούν σε καταφύγια που διαχειρίζονται,κατά βάση με δικά τους έξοδα και συμμετοχή του Δήμου. Κατά βάση όλα τα σκυλιά είναι φιλικά αλλά συμβαίνει δυστυχώς κάποιοι ιδιώτες , συχνά ιδιοκτήτες σκύλων, να τα προπηλακίζουν όταν τύχει να συναντηθούν και τα αδέσποτα πλησιάσουν τα δικά τους είτε για να τα μυρίσουν είτε για να παίξουν.

 

Ας πληροφορηθέι λοιπόν ο κόσμος ότι όταν ένα σκυλί το κλωτσήσεις, χτυπήσεις με ξύλο ή με οποιοδήπτε τρόπο το φοβίσεις, μπορεί (σπάνια αλλά μπορεί) η αντίδρασή του να είναι επιθετική γιά να προστατευθεί. Το ίδιο δεν θα έκανε και ένας άνθρωπος σε τυχόν δεχόταν επίθεση από κάποιον άλλο ?? δεν θα έριχνε μιά μπουνιά ή μιά δαγκωνιά ή μιά κλωτσιά ???

 

Προσοχή λοιπόν, διότι δεν είναι κανείς άμοιρος ευθυνών.  Παρακαλώ τις κυρίες που τις δάγκωσε το σκυλί το οποίο αναφέρονται, να δώσουν μιά περιγραφή  συγκεκριμένη ώστε να μπορέσει να εντοπισθεί και να ελεγχθεί η κατάστασή του. Μπορεί να είναι άρρωστο και φοβισμένο , μπορεί να είναι  εγκαταλελειμένο , πεινασμένο και  φοβισμένο. Δυστυχώς “καλοί” ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα ζώα τους τα οποία για μεγάλο διάστημα μετά την εγκατάλειψη λειτουργούν με φόβο καθώς πεινούν (δεν είναι γνώστες του που να βρουν τροφή -αν βρουν) φόβο διότι τα ήδη προυπάρχοντα σκυλιά στις γειτονιές  τα διώχνουν με καυγάδες και δαγκώματα γιατί δεν θέλουν καινούργια που θα παίρνουν μερίδιο της τροφής που είτε βρίσκουν στα σκουπίδια είτε τους παρέχεται από φιλόζωους.

 

Πολλοί παράγοντες μπορούν να διαμορφώσουν επιθετικότητα λόγω φόβου. Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικότεροι οι άνθρωποι στο χειρισμό των αδεσπότων. Αγάπη θέλουν ΟΧΙ κλωτσιές (έχουμε δει παιδιά να κλωτσάνε σκυλιά και γατιά στην παραλία Λουτρακίου και οι γονείς…πέρα βρέχει… Εχουμε δει όμως και παιδιά αλλά και ενήλικες που κάθονται στα πλακάκια και τα χαιδεύουν με αγάπη και φροντίδα. Εχουμε δει ιδιώτες που κατεβάινουν ξημέρωμα από τα σπίτια τους για να ταίσουν αδέσποτα και να μαζέψουν κάποιο χτυπημένο για να το περιθάλψουν.

 

Ελπίζω τα παραπάνω να είναι χρήσιμες πληροφορίες για τους αναγνώστες του Loutraki Blog και παρακαλώ τις κυρίες που δαγκώθηκαν να δώσουν μιά πλήρη περιγραφή του σκύλου ώστε να τον εντοπίσουμε. Οποιος μένει στην περιοχή αν μπορεί ας βγάλει μιά φωτογραφία του , την στέλνει σε εσάς και μου την διαβιβάζετε.

Ελένη Λιανού