Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πελοπόννησος: Ελαφρά μειωμένος ο νέος ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες στην Περιφέρεια

- Advertisement -

Ελαφρά μειωμένος είναι ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που καλούνται να πληρώσουν 349.656 ιδιοκτήτες ακινήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και την αναμόρφωση του φόρου, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και όπως προκύπτει από την επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 που έχουν υποβληθεί.

 

Ο ΕΝΦΙΑ στο σύνολο της χώρας

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η συνολική αξία των ακινήτων που διαθέτουν περίπου 7,2 εκ. φυσικά και νομικά πρόσωπα, μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ανέρχεται στα 761 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 117 δισ. ευρώ, έναντι των 644 δισ. ευρώ που ήταν η αξία τους το 2021, ενώ ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στα 2,254 δις ευρώ, μειωμένος κατά 12,8% σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Περίπου 1.030.000 φυσικά πρόσωπα απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ.

Φόρος κατά μέσο όρο για τους ιδιοκτήτες στην Πελοπόννησο

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η συνολική αξία των ακινήτων για τα οποία οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 31,48 δισ. ευρώ και ο φόρος στα 93,04 εκ. ευρώ, μειωμένος κατά 15,76% σε σύγκριση με το 2021.

Πότε και πώς θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών από φέτος η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον αυτή εκδοθεί μέχρι τις 15 του μηνός. Στην περίπτωση αυτή η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Μαΐου.

Αν η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί από τις 16 του μηνός και μετά, η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, δηλαδή από τον Ιούνιο και μετά.

Η τελευταία δόση θα πρέπει οπωσδήποτε να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη του επόμενου Φεβρουαρίου, όπερ σημαίνει ότι αν τα εκκαθαριστικά δεν έχουν εκδοθεί ως τις 15 Μαΐου οι 10 προβλεπόμενες δόσεις μειώνονται αυτομάτως στις 9.

Οι μηνιαίες δόσεις είναι ισόποσες και πάντως όχι μικρότερες από 10 ευρώ κάθε μία.

Οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων στην Πελοπόννησο θα δουν λοιπόν ελαφρά μείωση στο φόρο που αναλογεί στην περιουσία τους αν αυτή δεν υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και θα πρέπει να σπεύσουν στα ταμεία ως τις 31 Μαΐου.

 

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog