Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Υπάρχει περίπτωση να κλείσει το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη;

- Advertisement -

Ανοιχτό φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο το Facebook και το Instagram να μην είναι πλέον διαθέσιμα στην Ευρώπη μετά από λίγο καιρό, λόγω της κόντρας που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο πλατφόρμες που ανήκουν στην ίδια εταιρεία (Meta Platforms) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η Meta ζητά τη δυνατότητα μεταφοράς, αποθήκευσης και επεξεργασίας των δεδομένων των ευρωπαίων χρηστών σε διακομιστές που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό, ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων των χρηστών των χωρών της Ένωσης.

Συνεπώς, για να αλλάξουν τα πράγματα θα πρέπει να υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρώπη, το οποίο να ικανοποιεί τις επιδιώξεις της Meta, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη η Ευρώπη να πράξει αυτή τη στιγμή. Ούτως ή άλλως το ζήτημα είναι αρκετά πολύπλοκο με πολλά νομικά ζητήματα να δημιουργούνται.

Μήπως τελικά πρόκειται για μπλόφα;

Η εταιρεία υποστηρίζει πως η μεταφορά των δεδομένων των χρηστών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι απολύτως απαραίτητη για τη λειτουργία των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, καθώς επίσης και για την εμφάνιση στοχευμένων διαφημίσεων. Μπορούμε να πούμε πως όλα αυτά ήταν εφικτά και τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά μέχρι το 2020, με την ευρω-αμερικανική συμφωνία Privacy Shield. Τότε ήταν όμως η στιγμή που η συμφωνία ακυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς θεωρήθηκε πως παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα και τα όσα ορίζονται στο κανονισμό GDPR.

H Meta υποστηρίζει πως δεν θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών και πως το κλείσιμο του Facebook και του Instagram στην Ευρώπη αποτελεί μονόδρομο. Παρ’ όλα αυτά, είναι αρκετοί όσοι υποστηρίζουν πως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Υπάρχουν τόσα πολλά που θα χάσει η Meta Platforms από μία τέτοια κίνηση, κλείνοντας το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη. Συνεπώς, ενδεχομένως να πρόκειται για μία καλοσχεδιασμένη μπλόφα, αν δανειστούμε έναν δημοφιλή όρο που φαίνεται πως ταιριάζει «γάντι» σε αυτήν την περίπτωση. Ίσως να μιλάμε για μια τακτική ώστε η Meta να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί, γνωρίζοντας πως δεν μπορούν να γίνουν πολλά.

Η οικονομική ζημιά για τη Meta Platforms σε περίπτωση αποχώρησης θα ήταν πραγματικά τεράστια, τόσο όσον αφορά τα έσοδά της μακροπρόθεσμα από μία πολύ μεγάλη και προσοδοφόρα αγορά όσο και αναφορικά με την τιμή της μετοχής της που σε μία τέτοια περίπτωση θα υποχωρούσε πάρα πολύ, δημιουργώντας ένα αρνητικό κλίμα στην εταιρεία και στους μετόχους της.

Διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Facebook και του Instagram

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν δηλώσει ήδη πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί κάποια κοινά αποδεκτή λύση. Αυτό, ωστόσο, πρόκειται να απαιτήσει χρόνο, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αρκετά πολύπλοκο και είναι δύσκολο να βρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτικότητα των χρηστών και σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Πιο διαλλακτική φαίνεται να είναι η πλευρά της Meta, καθώς με δηλώσεις της ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Νικ Κλεγκ, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε σε βρετανικά ΜΜΕ, έριξε και πάλι το «μπαλάκι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέροντας πως αυτή είναι που θα πρέπει να θεσπίσει νέο πλαίσιο για τη μεταφορά των δεδομένων των χρηστών.

Η Meta Platforms υποστηρίζει πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την ίδια, αλλά γενικότερα τον τομέα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Ο κύριος Κλεγκ πρόσθεσε πως χρειάζεται ένα ασφαλές και νόμιμο περιβάλλον διεθνούς μεταφοράς δεδομένων πού να μην προκαλεί ζημιές στην οικονομία και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, κάτι το οποίο σήμερα δεν υπάρχει με τα τρέχοντα δεδομένα.

Οικονομικά προβλήματα για τη Meta

Ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο φαίνεται πως η Meta Platforms δεν πρόκειται να υλοποιήσει τις απειλές της έχει να κάνει με τα πρόσφατα οικονομικά της δεδομένα. Οι χρήστες στο Facebook και στο Instagram υποχώρησαν σε αριθμό το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα η εταιρεία να καταγράψει μείωση του τζίρου και των εσόδων της για πρώτη φορά μέσα σε 18 χρόνια.

Κατά συνέπεια, μία κίνηση που θα έριχνε πολύ περισσότερο τον τζίρο και τις πωλήσεις, όπως αυτή της πιθανής αποχώρησης από την ευρωπαϊκή αγορά, θα έκανε τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα για μία τόσο τεράστια εταιρεία όπου όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τους αριθμούς και μόνο τους αριθμούς.

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θα χαρούν ορισμένοι εδώ μέσα αν πάθει τίποτα το φεισμπουκ και δεν θα μπορείτε να απολαύσετε τον θρυλικό Αντρικό του μπλοκ 😜😜😜Πάντως θα σας αφήσω σε ησυχία τώρα το καλοκαίρι όσο αφορά τα αθλητικά θέματα που οσω μου επέτρεπε το μπλοκ σας έγραφα. Πάντως θα έχω αλλά θέματα προς ανάλυση Αντρέας style που λέω. Καλοκαίρι έχει και θέματα πολλά!!Άρχισαν και οι τσούχτρες να κάνουν εμφανίσει, σκυλιά αδέσποτα, κλπ κλπ. Αντε να πούμε και ένα μπράβο στην θρυλική Νοτινχαμ Φόρεστ του Μαρινακη που ανέβηκε στην πρειμερ Λίγκα και κρίμα για την Λίβερπουλ που δεν μπορούσε να βάλει μισό γκολ να πάρει την κούπα. Καλό καλοκαίρι αν περάσει το σχόλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog