Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μπλόκαρε ο Νίκας το φυσικό αέριο για Κόρινθο – Τρίπολη;

- Advertisement -

Η υπόθεση είναι γνωστή εδώ και μήνες. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δεν “είδε” ποτέ με καλό μάτι τις ανεξάρτητες κινήσεις των δήμων Τριπόλεως και Κορίνθου στον τομέα του φυσικού αερίου και της σύνδεσης των πόλεων με το δίκτυο. Θυμίζουμε ως οι δυο δήμαρχοι Κώστας Τζιούμης και Βασίλης Νανόπουλος προχώρησαν σε συμφωνία για την υλοποίηση του έργου στους δήμους τους με ιδιώτες αφού ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ  ΔΕΝ τους περιελάμβανε. Οκτώ συνολικά πόλεις, για τις οποίες το αρχικό πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ προέβλεπε ότι θα τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο, εξαιρούνταν αιφνιδιαστικά, από το νέο 5ετές 2020-2024. Μεταξύ αυτών η Κόρινθος, το Άργος, το Ναύπλιο, η Τρίπολη, η Καλαμάτα και η Σπάρτη, δηλαδή όλη η Περιφέρεια Πελοποννήσου!

Ο  Παναγιώτης Νίκας είχε εγκαλέσει τότε τους αιρετούς ωστόσο, ειδικά ο Βασίλης Νανόπουλος ο οποίος στην αρχή της θητείας του σε κομματική εκδήλωση στο Κιάτο είχε λάβει την διαβεβαίωση από τον Υπουργό Χατζηδάκι πως το αέριο θα έρθει στην Κόρινθο, προχώρησε τις διαδικασίες, έκανε συναντήσεις με φορείς και επιχειρηματίες ανακοινώνοντας πως το έργο θα υλοποιηθεί.

Η πρώτη ενέργεια της Κορίνθου έγινε τον Μάιο του 2020, με επιστολή του δημάρχου στην ΡΑΕ. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους ,στις 9/7/2020, εκδίδεται ΦΕΚ που περιλαμβάνει την έγκριση της αιτούσας εταιρείας για άδεια διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Τρίπολης, της Μεγαλόπολης και της Κορίνθου!

Ακολουθεί συνάντηση στο γραφείο του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα, στην οποία συμμετείχαν, εκτός του δημάρχου Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλου, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Πελοπίδας Καλλίρης και ο Μιχάλης Λαμπρόπουλος CEO της EDIL, της εταιρείας που θα διανείμει το φυσικό αέριο στον Δήμο Κορινθίων. «Σήμερα έχουμε καλά νέα για την Κορινθία!! Η Κόρινθος ενδεχομένως θα είναι η πρώτη πόλη της Πελοποννήσου στην οποία θα φτάσει το φυσικό αέριο και ελπίζουμε πως θα επεκταθεί σύντομα και πέραν της Κορίνθου. Συζητήσαμε διεξοδικά τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να ξεκινήσουν εντατικά οι εργασίες εντός του 2021 για την έλευση του φυσικού αερίου” δηλώνει ο Χρίστος Δήμας.

Στο ζήτημα ωστόσο καταγράφεται “εμπλοκή” αφού η περιφέρεια έχει δικό της σχεδιασμό και βεβαίως ο περιφερειάρχης με καθόλου καλό μάτι δεν είδε τις ενέργειες των δυο δημάρχων.

Βέβαια, παρά τις δικαστικές προσφυγές και την εκκρεμή απόφαση της δικαιοσύνης στην Σπάρτη πραγματοποιήθηκαν προ ολίγων ημερών εγκαίνια! “Έχω κάνει μια προσπάθεια στην αρχή της θητείας μου, την εποχή που το φυσικό αέριο ήταν ελκυστικό, τώρα έχουν ανέβει οι τιμές του 7 φορές πάνω και δεν ξέρω αν επανέλθουμε στην παλιά εποχή. Το εύχομαι και το ελπίζω. Υπάρχει η ημικρατική ΔΕΔΑ, που ελέγχεται από το κράτος κατά 67%. Το κράτος έχει το management και την ευθύνη των δικτύων και των τιμολογίων. Είμαι της άποψης ότι στις βασικές υποδομές της χώρας τον έλεγχο πρέπει να έχει το κράτος. Δεν πέρασε αυτή η άποψή μου. Ειδικά για την Πελοπόννησο, το κράτος έχει χρηματοδοτήσει αγωγό μέχρι τη Μεγαλόπολη. Η ΔΕΔΑ πήρε τη Δυτική Ελλάδα χωρίς να έχει αγωγό, πήρε την Ήπειρο. Δεν παρεμβαίνω στην απόφαση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), που είναι και αυτή κρατικός τομέας. Αλλά προσέξτε! Η ΔΕΔΑ έχει προσφύγει δικαστικά εναντίον της ΡΑΕ. Το Δημόσιο έχει προσφύγει εναντίον του Δημοσίου. Έχουμε δικαστική εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να καταλάβω τι εγκαίνια μπορούν να γίνονται με δικαστική εκκρεμότητα. Αν υπάρχει σε αυτό τον τόπο σεβασμός στη Δικαιοσύνη, σεβασμός εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων. Αυτοί ειναι οι προβληματισμοί” δήλωσε ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στο γεγονός.

Σήμερα η εξέλιξη που καταγράφεται είναι η εξής: Η προσφυγή του αναδόχου για τη διανομή του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο παρέπεμψε την υπόθεση αυτή στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Από Τρίπολη και Κόρινθο δεν υπάρχουν αντιδράσεις καταγεγραμμένες ούτε και βεβαίως εγκαίνια έργων.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog