Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Λαϊκή συνέλευση στο Λέχαιο για το φράγμα του Ασωπού και τα προβλήματα λειψυδρίας

- Advertisement -
  • Λαϊκή συνέλευση για το νερό στο Λέχαιο: Αποτέλεσμα;
    Το κάλεσμα από τους τοπικούς προέδρους της Δημοτικής ενότητας Άσσου – Λεχαίου ήταν κοινό σε μια προσπάθεια να καταδείξουν όχι μόνο την σοβαρότητα του ζητήματος της λειψυδρίας αλλά και της δικής τους σύμπνοιας παρά τις όποιες άλλες διαφορές. Η λαική συνέλευση είχε σαν αντικείμενο την λειψυδρία και το αύριο των παραγωγών οι οποίοι ουσιαστικά βλέπουν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται. 

Καλεσμένοι ήταν όλοι!

Μόνο που…δεν πήγαν όλοι! 

Η ανταπόκριση των ίδιων των παραγωγών δεν ήταν η αναμενόμενη, ειπώθηκε και απο τους ίδιους τους διοργανωτές, το κλειστό γυμναστήριο του Λεχαίου δεν γέμισε ούτε κατά το ήμισυ ενώ σταδιακά, όσο εξελισσόταν η συνέλευση με τοποθετήσεις αιρετών και ιθυνόντων, ο αριθμός μειωνόταν. Αυτή η πραγματικότητα θα πρέπει να προβληματίσει. 

Οι ιθύνοντες επίσης δεν πήγαν όλοι, ενώ κάποιοι απλώς εκπροσωπήθηκαν παρ’ ότι το θέμα πολύ σοβαρό. 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δεν έδωσε το παρών και εκπροσωπήθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη ΑΘηνά Κόρκα, αν και σε ένα τέτοιο ζήτημα θα έπρεπε να παρίσταται. Άλλωστε όπως πολλάκις ειπώθηκε πολλές από τις παρεμβάσεις που χρειάζονται είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο Υπουργός Νίκος Ταγαράς δεν παρέστη, όταν οι παραγωγοί έθιξαν την απουσία, οι διοργανωτές ενημέρωσαν πως απουσίαζε λόγω κομματικής προγραμματισμένης εδώ και πολύ καιρό υποχρέωσης. 

Ο Βουλευτής Κώστας Κόλλιας, που συνήθως παρεμβαίνει διαδικτυακά για ζητήματα των παραγωγών, δεν παρέστη επίσης προκαλώντας την οργή των παρευρισκομένων. 

Δεν παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι του ΑΟΣΑΚ του οργανισμού που ταλανίζει τους παραγωγούς. 

Δεν παρέστη ο δήμαρχος του όμορου Δήμου Αννίβας Παπακυριάκος παρ ότι τον αφορά το θέμα και παρ ότι ήταν οι ενέργειες του δήμου Κορινθίων που το καλοκαίρι εξασφάλισαν νερό στους κατοίκους του Ζευγολατιού, κάποιοι παρέστησαν ευχαριστώντας σήμερα τον δήμαρχο Κορινθίων δια ζώσης. Παρέστη όμως ο υποψήφιος Δήμαρχος Βέλου – Βόχας Θανάσης Μανάβης

Δεν παρέστησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Κορινθίων, οι περισσότεροι εξ αυτών. Όλων των παρατάξεων.

Παρέστη ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας ο οποίος εξ αρχής έθεσε το θέμα του φράγματος του Ασωπού ενημερώνοντας πως δεν υπάρχει αναστολή εργασιών του έργου αλλά απομάκρυνση μέρους του προσωπικού που εργάζεται εκεί. Παραδέχτηκε την χρησιμότητα της ολοκλήρωσης του έργου αυτού ωστόσο έδωσε και στίγμα αναδιαρθρώσεων στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν οι παραγωγοί αφού η λειψυδρία δεν είναι ένα φαινόμενο που θα πάψει να υπάρχει στα επόμενα χρόνια.

Παρέστη ο Δήμαρχος Κορινθίων, παρ ότι η οικογένεια του σήμερα βρίσκεται σε πένθος και κηδεύει τον πεθερό του ενημερώνοντας για όλες τις ενέργειες που έγιναν το καλοκαίρι προκειμένου να σωθούν οι καλλιέργειες της περιοχής αλλά και για τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί και θα μετριάσουν το πρόβλημα. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του Βιολογικού, στην αποχέτευση Άσσου – Λεχαίου, σε μικροφράγματα τα οποία ο δήμος θα κάνει όπου χρειάζεται – παρ ότι πρόκειται για αρμοδιότητα της περιφέρειας , στο έργο υδροδότησης της Δ.Ε Άσσου Λεχαίου με τον δίδυμο αγωγό στο Σπαθοβούνι αλλά έθεσε και ζήτημα εγκιβοτισμού της λίμνης Στυμφαλίας, έργο που αν και έχει μελέτη από το 1960 δεν έχει προχωρήσει.

Παρέστη ο Βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός ,η Μαριλένα Σούκουλη, ο Γιώργος Δέδες, ο Χαράλαμπος Κασσίμης, που επίσης πήραν το λόγο και εστίασαν στο Φράγμα Ασωπού βεβαίως αλλά και στην αναγκαιότητα ο ΑΟΣΑΚ, ο οργανισμός που έχει την ευθύνη της διαχείρισης του νερού να εκσυγχρονιστεί, να αλλάξει.

Παρέστη ο πρώην Δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός θέτοντας συνολικά το θέμα της διαχείρισης των υδάτων και αναφέροντας τις δικές του ενέργειες ως δημοτική αρχή. Συνηγόρησε στις ενέργειες της σημερινής δημοτικής αρχής λέγοντας πως γνωρίζει την αιτία της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του Βιολογικού ,εγκαλώντας την περιφέρεια διερωτώμενος «εάν έχει κάνει το καθήκον της» στο θέμα αυτό. Είπε μάλιστα πως υπάρχει αναγκαιότητα δημιουργίας νέου φορέα διαχείρισης υδάτων, θέτοντας ζήτημα δημόσιας διαχείρισης νερού.

Παρέστη ο επικεφαλής της ΠΝΟΗΣ Νίκος Σταυρέλης ο οποίος σημείωσε πως θα πει αλήθειες, λέγοντας πως το νερό δεν έχει έρθει παρ ότι υπήρξαν υποσχέσεις από το 2022, πως η μελέτη που έχει καταρτιστεί δεν αφορά τη Δ.Ε Άσσου – Λεχαίου αλλά μόνο το Λέχαιο, ότι , ακόμα και να υλοποιηθεί το έργο θα έρθει το νερό σε 1.5 χρόνο. Ο Νίκος Σταυρέλης πρότεινε μάλιστα  δανειοδότηση μέσω της ΔΕΥΑΚ προκειμένου να προχωρήσουν έργα που είναι απαραίτητα.

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Πούρος καταγόμενος από την περιοχή παρέστη και μίλησε με ευθύτητα καταγράφοντας και υπερασπιζόμενος τις ενέργειες του δήμου και του δημάρχου αφού έπραξαν με ευθύνη πέραν των αρμοδιοτήτων τους. Ο Γιώργος Πούρος απάντησε στον ισχυρισμό του Νίκου Σταυρέλη περι μελέτης που δεν περιλαμβάνει την δημοτική ενότητα στο σύνολό της. «Μην επιμένεις Νίκο, περιλαμβάνονται όλες οι περιοχές» είπε χαρακτηριστικά. Το σημαντικότερο βέβαια που έθεσε ήταν το Φράγμα Ασωπού ρωτώντας εάν οι παραγωγοί έχουν πάει να το δουν απο κοντά. «Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, όμως νερό δεν υπάρχει! Το πρόβλημα είναι να υπάρχει νερό. Χωρίς νερό σε τι θα μας χρησιμεύσει το φράγμα; αναρωτήθηκε και συνέχισε «Δεν έχουμε άμεση ευθύνη για το νερό και αδικείτε το δήμο λέγοντας πως δεν έχει προχωρήσει σε αυτά που πρέπει. Τελειώσει δεν τελειώσει το φράγμα, βάλει δεν βάλει πλάτη το Υπουργείο, ο δήμος Κορινθίων έβαλε πλάτη το καλοκαίρι. Και βάζει ακόμα. και θα βάλει και την επόμενη χρονιά. Αυτή είναι η αλήθεια, τα υπόλοιπα είναι πολιτική».

Την ουσιαστική παρέμβαση του δήμου Κορινθίων παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Λεχαίου Αντρέας Πούλος ζήτησε όμως την υπέρβαση ώστε οι παραγωγοί να επιβιώσουν.

Ο Ναπολέων Γιαννακουλόπουλος σε εντονότερο ύφος έθεσε το ερώτημα «αύριο εμείς μπορούμε να καλλιεργήσουμε; Μην μας λέτε για μελλοντικές ενέργειες, πείτε στον παραγωγό αν αύριο μπορεί να ποτίσει το κτήμα του».

Από την συνέλευση δεν έλειψαν οι εντάσεις και είναι φυσιολογικό αφού οι παραγωγοί έχασαν φέτος μεγάλο μέρος της σοδείας τους και βαδίζουν με αβεβαιότητα στη νέα. Εκείνο ωστόσο που εντοπίζεται και προκάλεσε αλγινή εντύπωση είναι η παρέμβαση του κ.Φάνη Κουρεμπέ ο οποίος βρέθηκε στο ακροατήριο θέτοντας στην παρέμβαση του το ζήτημα του ΑΟΣΑΚ και της αλλαγής που πρέπει να γίνει στον οργανισμό. «Εσύ ήσουν πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνη γιατί δεν το έκανες; Τώρα το θυμήθηκες;» ακούστηκε σε έντονο ύφος απο παραγωγό.

Στην λαική συνέλευση παρέστη η κ.Βιβή Τζέκου από το Δ.Σ Κορίνθου αν και δεν πήρε το λόγο. Εκπροσώπησε την λαική συσπείρωση ο κ.Κελλάρης ο περιφερειακός σύμβουλος ο οποίος αφού κατηγόρησε τους ιθύνοντες για τις ενέργειες που δεν έχουν κάνει ζήτησε να συσταθεί επιτροπή αγώνα για περαιτέρω κινήσεις. Από το περιφερειακό συμβούλιο το παρόν έδωσε και ο Τάσος Μποζίκης.

Στο ακροατήριο επίσης ήταν η κ.Κατερίνα Φαρμάκη πρώην Βουλευτής ενώ ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε ο κ.Θάνος Θεοχάρης που αν και εξ αρχής είπε πως δεν θα μιλήσει πολύ, όταν τον εγκάλεσαν οι διοργανωτές διότι μιλούσε για αποζημιώσεις και βρισκόταν εκτός θέματος, εκείνος είπε «έχω μιλήσει πολύ λιγότερο απο όλους»!

Η πολιτεύτρια του ΠΑΣΟΚ κ.Κατερίνα Ταγαρά, έθεσε το θέμα της αφαλάτωσης και γιατί δεν έχει γίνει κάτι στην κατεύθυνση αυτή.

Η λαική συνέλευση ξεκίνησε στις 11 και ολοκληρώθηκε στις 13:30 το μεσημέρι όταν και οι αιρετοί αποχώρησαν προκειμένου οι παραγωγοί, παρ ότι στο τέλος ο αριθμός που είχε απομείνει ήταν μικρός, να συνεδριάσουν και να λάβουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα τους.

Οι αποφάσεις τους αναμένονται . Το ίδιο και οι παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν το πρόβλημα άλλες αμεσότερες και άλλες μακροπρόθεσμες.

Σε κάθε περίπτωση ότι συνέβη σήμερα στο Λέχαιο ήταν θετικό. Πρέπει να υπάρχουν ανοιχτές συζητήσεις, πρέπει να υπάρχει διάλογος ακόμα κι αν είναι σε υψηλούς τόνους. Κυρίως όμως πρέπει, αιρετοί και πολίτες να αποφασίσουν να συμμετέχουν διότι μόνο με την συμμετοχή υπάρχει πίεση και λύση. 

ΥΓ1: Από τους 33 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους του δήμου Κορινθίων, πλην του Δημάρχου Βασίλη Νανόπουλου, παρέστησαν σήμερα στο Λέχαιο, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Πούρος,  ο Πρόεδρος του ΚΕΠΑΠ Θέμης Κουτσογκίλας, ο κ. Σπύρος Πλατής, ο κ. Μπουρσέ, ο πρώην Δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός, οι επικεφαλής παρατάξεων Νίκος Σταυρέλης και Βιβή Τζέκου, ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Λαμπρινός. 

ΥΓ2: Ισχυρή ήταν η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ με τον εν ενεργεία Βουλευτή Γιώργο Ψυχογιό, τους πρώην βουλευτές Μαρία Θελερίτη και Γιώργο Τσόγκα, τον Γιώργο Δέδε, τον Χαράλαμπο Κασσίμη, τον Φάνη Κουρεμπέ.

ΥΓ3: Την συνέλευση παρακολούθησε επίσης ο υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Πρωτοπαππάς χωρίς να πάρει το λόγο και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Σπύρου. 

Χ@ra

Για το μείζον αυτό θέμα ρωτήθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας

Γιατί σταμάτησαν οι εργασίες στο Φράγμα του Ασωπού;

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog