Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πελοπόννησος: Το νέο μεγάλο deal για 40 τόνους ελαιόλαδο

- Advertisement -
  • Ένα ακόμα σημαντικό deal για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έκανε αγροτικός συνεταιρισμός από την Πελοπόννησο με τιμή που ξεπερνά τα 5 ευρώ.

 

Συγκεκριμένα, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών Μάνης, στη Λακωνία, προχώρησε στην πώληση περίπου 40 τόνων με 5,16 ευρώ το κιλό.

 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Ιωάννης Χατζηχαραλάμπους, «το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το αγόρασε ελληνική εταιρεία με τιμή στα 5,16 ευρώ το κιλό.

 

Υπάρχει ακόμη το ένα τρίτο της παραγωγής ελαιοκάρπου στα δέντρα και η συγκομιδή γίνεται με αργούς ρυθμούς. Ο συνεταιρισμός έχει ακόμη στις αποθήκες του περίπου 80 τόνους τους οποίους θα πουλήσει το επόμενο διάστημα με δημοπρασία».

Η κατάσταση στη Μεσσηνία και η διαφορά τιμής με τη Λακωνία

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας Μεσσηνίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή εδώ και 4 ημέρες στην περιοχή.

 

Οι καιρικές συνθήκες είχαν σαν αποτέλεσμα μετά τις 25 Δεκεμβρίου να έχουμε προβλήματα ποιότητας και βαριά λάδια. Αρκετοί παραγωγοί πούλησαν πριν τα Χριστούγεννα που είχε μεγάλη ζήτηση και καλές τιμές.

 

Οι τιμές που πούλησαν φέτος οι παραγωγοί στην περιοχή ήταν γύρω στα 5 ευρώ το κιλό, ενώ έφτασε και στα 5,10 ευρώ κάποια στιγμή.

 

Πάντως ο συνεταιρισμός έχει στις αποθήκες του ελαιόλαδο και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε δημοπρασίες για την πώλησή του. Ερωτήματα πάντως δημιουργεί στους παραγωγούς η διαφορά τιμής ελαιολάδου που έχει η Μεσσηνία σε σχέση με την Λακωνία».

 

Καλά τα νέα από Ισπανία

 

Συνεχίζονται οι αγοραπωλησίες ελαιολάδου στην Ελλάδα, ενώ δυσαρεστημένοι φαίνεται να είναι οι παραγωγοί βιολογικού ελαιολάδου που φέτος δεν είχαν την αυξημένη τιμή του 1 ευρώ σε σχέση με το συμβατικό.

 

Στο μεταξύ οι προβλέψεις δικαιώνονται για την ισπανική παραγωγή, η οποία αναμένεται να είναι αρκετά χαμηλή και πιθανότατα θα υπάρξουν σημαντικές εντάσεις στην αγορά τους επόμενους μήνες.

 

Στην Ισπανία σύμφωνα με την έκθεση του Δεκεμβρίου της ισπανικής AICA (Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Αγροδιατροφικών Προϊόντων), η παραγωγή που έχει συγκομιστεί στην χώρα κατά τον Δεκέμβριο ήταν 232.000 τόνοι (έναντι 288.000 τόνους της αντίστοιχης περσινής). Στους τρεις μήνες της φετινής εμπορικής περιόδου η AICA αναφέρει ένα σύνολο παραγωγής της τάξης των 431.090 τόνων. Τα συνολικά αποθέματα ελαιολάδου ήταν στους 625.670 τόνους.

 

 

Πηγή: anagnostis.org

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog