Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι έρευνες με κάθε μέσο για τον εντοπισμό του σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη, κυβερνήτη του μοιραίου Phantom που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή νοτιο-ανατολικά της Ανδραβίδας ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση.

Την ίδια ώρα οι γονείς του πρόωρα χαμένου συγκυβερνήτη Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα καλούνται σήμερα για αναγνώριση του γιού τους, μια επώδυνη διαδικασία στην οποία ο πατέρας του Κωνσταντίνος Τουρούτσικας όπως είπε στην ΕΡΤ δεν θα παραστεί. «Δεν θέλω να τον θυμάμαι έτσι. Θέλω να τον θυμάμαι όπως ήταν» είπε με σπασμένη τη φωνή τονίζοντας πως στον γιο του «δεν θα άρεσε να τον λένε ήρωα, έλεγε πως ήρωες έχουμε σε καιρό πολέμου. Είχε πρότυπο τον Ηλιάκη». Η κηδεία του πιλότου, όπως είπε ο πατέρας του, θα γίνει αύριο Πέμπτη.

Ώρες αγωνίας – Υποθαλάσσια χαράδρα

Εναέρια και πλωτά μέσα «χτενίζουν» τον Κυπαρισσιακό κόλπο 8 ναυτικά μίλια στ’ ανοιχτά του Κατάκολου όπου επικρατούν σήμερα καλύτερες καιρικές συνθήκες ωστόσο αναμένονται ισχυροί άνεμοι που θα δυσχεράνουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

Όσο οι ώρες περνούν, εξανεμίζονται οι ελπίδες παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να επιχειρούν δύτες, υποβρύχιο ρομπότ με δυνατότητα να φτάσει μέχρι τα 100 μέτρα βάθους ενώ επισημαίνεται ότι θα γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να βρεθεί ο Σμηναγός.

Εκτιμάται εκεί το σημείο συντριβής, το βάθος της θάλασσας φτάνει έως και τα 1000 μέτρα, ενώ η μορφολογία του βυθού παρουσιάζει μια χαράδρα μήκους άνω των 100 μέτρων.

Στη γενέτειρά του στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας, οι γονείς του 30χρονου αεροπόρου περιμένουν να μάθουν για την τύχη του παιδιού τους. Στο πλευρό τους συγκλονισμένη όλη η τοπική κοινωνία. Οι ώρες κυλούν με αγωνία.

«Όλο το Νευροκόπι δεν μπορεί να κοιμηθεί, όλοι είμαστε υπερήφανοι για αυτό το παιδί» είπε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Κυριακίδης-Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου.

Ψαράς που είδε το μοιραίο Phantom, ελάχιστα λεπτά πριν συντριβεί στη θάλασσα και που μετείχε στις έρευνες εντοπισμού καταθέτει τα όσα έζησε. «Το αεροπλάνο πέρασε ακριβώς πάνω από το σκάφος και μου έκανε εντύπωση η πολύ χαμηλή πτήση, μου είπαν να πάω άμεσα στην περιοχή αυτή με το στίγμα που μου έδωσαν για έρευνα, ότι έπεσε το αεροσκάφος. Το μόνο που είδαμε ήταν καύσιμα, τα καύσιμα του αεροσκάφους, ήταν γεμάτη η θάλασσα, τα συντρίμμια τα μαζέψανε» είπε ο Παναγιώτης Ρούσος, ψαράς που μετείχε στις έρευνες.

Βαρύ πένθος στη γενέτειρα του Μάριου Τουρούτσικα – «Δεν θα πάω στη διαδικασία αναγνώρισης, δεν θέλω να τον θυμάμαι έτσι» λέει ο πατέρας

Στη γενέτειρα του συγκυβερνήτη Μάριου Τουρούτσικα το πένθος είναι βαρύ. Είναι μια δύσκολη μέρα γιατί σήμερα θα γίνει η διαδικασία της αναγνώρισης από συγγενείς που θα μεταβούν στην Αθήνα. Ο πατέρας μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως δεν αντέχει να παραστεί και πως θα πάει μόνο αύριο στην κηδεία και στον τάφο.

Κλαίει συνεχώς ο πατέρας κρατώντας ένα άλμπουμ με φωτογραφίες, ενώ η μητέρα είναι σε σοκ, «σε κωματώδη κατάσταση» όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά. «Εγώ είμαι καλύτερα… ο δικός μου πόνος δεν είναι σαν της μάνας… είμαι λίγο πιο καλά… με βοηθά που μιλάω και με δημοσιογράφους κι ευχαριστώ, με βοηθάει πάρα πολύ»

Ο πατέρας, η οικογένεια, η μητέρα, όλοι οι συγγενείς είχαν χθες μία εγκάρδια συνομιλία χθες με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον αρχηγό ΓΕΑ που επισκέφθηκαν το πατρικό σπίτι του Μάριου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη, όπου συνομίλησαν για αρκετή ώρα. Δύναμη, δύναμη, δύναμη είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος στον πατέρα και ότι θα σταθεί δίπλα στην οικογένεια, ενώ τόνισε αρκετές φορές ότι ο Μάριος ήταν ένας ήρωας.

Και σήμερα αρκετός ο κόσμος ο οποίος επισκέπτεται το σπίτι να λυπηθεί τους γονείς αλλά και να τους συμπαρασταθεί.

Πηγή: ertnews.gr