Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο στολισμός του Επιταφίου και ο συμβολισμός του

- Advertisement -

Την Μεγάλη Παρασκευή οι πιστοί προσκυνούν τον Επιτάφιο που είναι στολισμένος με βιολέτες, τριαντάφυλλα, κρίνους, πανέμορφα λουλούδια του αγρού, ενώ ιδιαίτερη σημασία για την ημέρα αυτή έχει η Πασχαλιά, δέντρο που σύμφωνα με την παράδοση ευλόγησε η Παναγία.

Με βαθιά κατάνυξη σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και όπου υπάρχει ορθόδοξη ψυχή, πιστοί στολίζουν και προσκυνούν τον Επιτάφιο.

Τα χρώματα των λουλουδιών που στολίζουν τον Επιτάφιο έχουν τον συμβολισμό τους: Το λευκό συμβολίζει την αγνότητα του Θεανθρώπου, το κόκκινο το αίμα του Χριστού στο σταυρό και το μωβ το πένθος.

Ευλογημένο δέντρο θεωρείται η πασχαλιά και μάλιστα από την ίδια την Παναγία.

Σύμφωνα με την παράδοση η Αγία Μητέρα τσακισμένη από τον πόνο και το κλάμα για το θάνατο του μονάκριβου υιού της αποκοιμήθηκε κάτω από μια πασχαλιά.

Το δέντρο λοιπόν εκείνο το βραδύ έριξε τα φύλλα στην πανάγια για να την σκεπάσει να μην κρυώνει. Όταν ξύπνησε η Πανάγια μας όπως αναφέρει η παράδοση της έκανε εντύπωση και ευχαρίστησε το δέντρο που μερίμνησε γι’ αυτό.

Ήταν το μόνο δέντρο που δεν έβγαζε άνθη. Από εκείνη την ημέρα με την ευλογία της Παναγίας άνθισε και ανθίζει κάθε χρόνο. Πρώτα βγάζει τα λουλούδια και μετά τα φύλλα.

Άλλη εκδοχή θέλει η πασχαλιά να ήταν το δένδρο που πρόσφερε τη δροσιά και τον ίσκιο του στην Παναγία και τον Ιωσήφ, όταν εκείνοι όδευαν προς την Αίγυπτο στην προσπάθεια τους να σώσουν τον Χριστό από την δολοφονική μανία του Ηρώδη, ενώ το όνομα του το πήρε όταν οι Ιουδαίοι σταύρωσαν τον Χριστό.

Είχε φυτρώσει κοντά στο Γολγοθά και βλέποντας τον Κύριο να σταυρώνεται μαράθηκε, από τον καημό του. Με την Ανάσταση του Χριστού το δεντράκι ζωντάνεψε για να πάρει κι αυτό μέρος στη μεγάλη χαρά.

 

Πηγή: ertnews.gr

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog