Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Αμπέλι: Ποιες είναι οι υποχρεώσεις παραγωγών και οινοποιητικών επιχειρήσεων

- Advertisement -
  • Στις υποχρεώσεις που έχουν αμπελουργοί και οινοποιητικές επιχειρήσεις ενόψει του τρύγου των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου έτους 2023, αναφέρεται η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Αχαΐας.

Σύμφωνα µε την ενωσιακή νομοθεσία, απαγορεύεται η οινοποίηση µη οινοποιήσιµων ποικιλιών αμπέλου καθώς και η οινοποίηση ποικιλιών, που προέρχονται από αµπελοτεµάχια τα οποία δεν εντάσσονται στο δυναμικό παραγωγής του αµπελοοινικού τοµέα (χωρίς δικαίωμα φύτευσης, τεμάχια ποικιλιών διπλής/τριπλής χρήσης που ενισχύονται από άλλη ΚΟΑ ή επιτραπέζιων σταφυλιών).

Υποχρεώσεις αμπελουργών

Οι αμπελουργοί υποχρεούνται πριν την συγκομιδή των σταφυλιών, να υποβάλουν στις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εμπορικές), όλα τα αλφαριθμητικά και χαρτογραφικά στοιχεία των αµπελοτεµαχίων από τα οποία πρόκειται να παραδώσουν σταφύλια (επικαιροποιηµένη καρτέλα αµπελοκαλλιέργειας) από τα οποία θα διαπιστώνεται η επιλεξιµότητα της πρώτης ύλης και ιδιαίτερα η ύπαρξη δικαιώματος φύτευσης ή αναφύτευσης.

Τα στοιχεία αυτά, θα πρέπει να συμφωνούν µε τα στοιχεία που δηλώνονται στη δήλωση συγκομιδής των αµπελουργών, στη δήλωση παραγωγής της οινοποιητικής επιχείρησης ή την δήλωση εμπορίας της εμπορικής (κατά περίπτωση) καθώς και µε τα στοιχεία του αµπελουργικού μητρώου.

Υποχρεώσεις οινοποιητικών ή εμπορικών επιχειρήσεων

Προκειμένου να διασφαλιστεί η επιλεξιµότητα της πρώτης ύλης, οι οινοποιητικές ή εμπορικές επιχειρήσεις οφείλουν να ζητήσουν από τους αµπελουργούς, πριν την συγκομιδή των σταφυλιών, να τους προσκομιστεί αντίγραφο της προαναφερόµενης επικαιροποιηµένης καρτέλας αµπελοκαλλιέργειας.

Κατά την παραλαβή των σταφυλιών από τις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εμπορικές), καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή στα τιμολόγια/δελτία παραλαβής των παρακάτω στοιχείων:

  • το ονοµατεπώνυµο και το Α.Φ.Μ. του αµπελοκαλλιεργητή
  • η ποικιλία αµπέλου των σταφυλιών
  • ο κωδικός αµπελοτεµαχίου (δεκατριψήφιος) του Αµπελουργικού Μητρώου καθώς και
  • στην περίπτωση παράδοσης φορτίου από διαφορετικά αµπελοτεµάχια της εκµετάλλευσής του θα πρέπει να αναφέρεται στο παραστατικό η ποσότητα σταφυλικής παραγωγής που αντιστοιχεί σε κάθε αµπελοτεµάχιο.

Σε κάθε περίπτωση το ΑΦΜ του παραδίδοντος την σταφυλική παραγωγή πρέπει να ταυτίζεται µε το ΑΦΜ του εγγεγραµµένου αµπελοκαλλιεργητή στο Αμπελουργικό Μητρώο για το συγκεκριμένο αµπελοτεµάχιο.

Στην περίπτωση μεταφοράς νωπών σταφυλιών, στο συνοδευτικό έγγραφο αναγράφεται υποχρεωτικά η περιοχή προέλευσης, η ποσότητα και η ονομασία της κάθε ποικιλίας των µεταφεροµένων σταφυλιών.

Η πρώτη ύλη (σταφύλια) για την παραγωγή οίνων µε Προστατευόµενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) προέρχονται αποκλειστικά από αµπελοτεµάχια που περιλαµβάνονται στην οριοθετηµένη γεωγραφική περιοχή, για την παραγωγή δε των οίνων, τηρούνται οι εγκεκριμένες προδιαγραφές του προϊόντος.

Να σημειωθεί ότι για την τήρηση των παραπάνω έχουν προγραμματιστεί έλεγχοι στους τόπους παραγωγής σταφυλιών και οίνων.

 

 

agro-in

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog