• Σε δοκιμασία βρίσκεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας των πολλών μετώπων πυρκαγιάς που έχουν εκδηλωθεί κοντά σε γραμμές υψηλής και υπερυψηλής τάσης.

Από νωρίς το μεσημέρι σημειώνονται βυθίσεις τάσεως, οι οποίες είναι αντιληπτές σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Με πιο απλά λόγια τα φώτα αναβοσβήνουν για ορισμένα κλάσματα του δευτερολέπτου όπως επίσης και τα κλιματιστικά και οι τηλεοράσεις.

Γραμμές μεταφοράς

Οι βυθίσεις τάσεως αποδίδονται στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στις γραμμές μεταφοράς της υψηλής και υπερυψηλής τάσεις από τις φωτιές οι οποίες έχουν εκδηλωθεί κοντά σε πυλώνες στις περιοχές Δερβονοχώρια και Λουτράκι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, λένε πληροφορίες, φέρεται να είναι στα Δερβενοχώρια όπου διέρχεται γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου με κατεύθυνση το Δίστομο Βοιωτίας.

Όπως εξηγούν στον ΟΤ οι φλόγες όταν πλησιάζουν τις γραμμές μεταφοράς για να μην προκληθεί βραχυκύκλωμα ενεργοποιούν τους μηχανισμούς αυτοπροστασίας. «Ανοιγκλείνουν τα κυκλώματα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ορολογία των ηλεκτρολόγων μηχανικών.

Ο ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ που είναι ο αρμόδιος Διαχειριστής για το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (υψηλή και υπερυψηλή τάση) βρίσκεται σε επιφυλακή ενώ στο κέντρο κατανομής ενέργειας στο Κρυονέρι το προσωπικό είναι επί ποδός παρακολουθώντας τις εξελίξεις και αντιδρώντας ανάλογα με την κατάσταση.

Διακοπές ρεύματος

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης γενικευμένου μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση, σημειώνουν στον ΟΤ αρμόδιες πηγές.

Ωστόσο, οι φωτιές κινούνται ανεξέλεγκτα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ιδιαίτερη βεβαιότητα την εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή χωρίς ηλεκτροδότηση βρίσκονται οικισμοί και περιοχές όπου οι φωτιές έχουν κάψει το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ. Όπου έχουν κατασβεστεί οι εστίες τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούν για την αποκατάσταση των ζημιών και της ηλεκτροδότησης.

ΟΤ