Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Ποιοι συνταξιούχοι μπορούν να πληρωθούν για τα καλά μέσα στους επόμενους μήνες

- Advertisement -
  • Σημαντική αύξηση, ακόμη και πάνω από το 7,75% που αντιστοιχεί σε αυτή των παλαιών συντάξεων που καταβλήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2023, θα έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι εφόσον υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του έτους.

Η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού κατά το προηγούμενο έτος έχει ως αποτέλεσμα οι συντάξιμες αποδοχές των υποψήφιων συνταξιούχων να υπολογιστούν για τα έτη από το 2002 έως το 2022 με βάση το 9,6%, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης.

Παράλληλα και η εθνική σύνταξη αυξάνεται κατά 7,75%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νέες συντάξεις να είναι υψηλότερες από τις παλαιές, ακόμη κι αν έλαβαν το σύνολο της αύξησης 7,75% (δεν είχαν δηλαδή προσωπική διαφορά) και έχουν τα ίδια έτη.

Ηδη, τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι στο τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τις 220.000.

Είναι φανερό ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν έως τις 30/11/2023 συνταξιοδοτικό δικαίωμα, οφείλουν έως το τέλος της χρονιάς να υποβάλουν αίτηση, ώστε να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα. Αυτή η ευνοϊκή συνταξιοδοτική μεταχείριση δεν θα υπάρχει για το 2024.

Εκπαιδευτικοί

Ειδικά δε για τους εκπαιδευτικούς, εκτιμάται ότι εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να αποχωρήσουν σχεδόν 4.500, όσοι περίπου ήταν και αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν εντός του 2022.

Να σημειωθεί ότι για το σχολικό έτος 2022-2023 ήδη έχουν υποβληθεί οι αρχικές αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εντός του Φεβρουαρίου.

Βέβαια, αυτές θα γίνουν αποδεκτές και θα λυθεί αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση των εκπαιδευτικών στο τέλος Αυγούστου.

Παράλληλα θα πρέπει να τονιστεί ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή 5 μέτρων προκειμένου να δώσει εισοδηματικές ανάσες στους συνταξιούχους.

Νέα αύξηση συντάξεων 2024

Στο τέλος του έτους θα έρθει η νέα αύξηση των συντάξεων που πλέον έχει μόνιμο χαρακτήρα. Η νέα αύξηση των συντάξεων αναμένεται να είναι κοντά στο 3,4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει – συμπληρωματικά – επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω απόκλισης των στοιχείων του 2022.

Η διορθωτική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που θα επικυρωθούν από τη Eurostat. Αθροιστικά οι δύο αυτές αυξήσεις θα φθάσουν λίγο χαμηλότερα από το 4%, ενώ η απόδοσή τους στους συνταξιούχους προσδιορίζεται γύρω στον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2024.

Εξάλλου θα δοθούν αυξήσεις σε 9.500 συνταξιούχους. Πρόκειται για αύξηση συντάξεων σε 9.500 δικαιούχους που εντάσσονται στην ειδική κατηγορία «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).

Αφορά κυρίως συνταξιούχους παθόντες εν υπηρεσία, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, καλλιτέχνες, λογοτέχνες κ.ά. Η πλειονότητά τους (περίπου 8.000) θα δουν αύξηση 7,75% στις συντάξιμες αποδοχές τους, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν αυξήσεις μεγαλύτερες του 7,75% με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το 2017.

Φάρμακα

Αμεσα αναμένεται να θεσμοθετηθεί η διάταξη που περιλαμβάνεται στο οικονομικό νομοσχέδιο και προβλέπει τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στα φάρμακα. Αφορά στην πράξη όλους τους συνταξιούχους που σταδιακά, από το 2016 έως και το 2020, έχασαν το ΕΚΑΣ.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Εως το τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας με το οποίο θα θεσμοθετηθεί εκ νέου η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν θα λάβουν την αύξηση του 2024 στις συντάξεις, λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.

Για το τρέχον έτος, οι δικαιούχοι της ενίσχυσης «προσωπικής διαφοράς» ήταν περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έλαβαν ή έλαβαν σημαντικά χαμηλή αύξηση.

Βάσει των υπολογισμών, κάθε χρόνο και για τα επόμενα 4 έτη θα σβήνουν την προσωπική διαφορά 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι. Επομένως, όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024.

Το επίδομα θα δοθεί κατά τα πρότυπα του 2023, που είχε ύψος 200-300 ευρώ, με στόχο να στηριχθούν οι συνταξιούχοι μέχρι να «σβήσει» εντελώς η προσωπική τους διαφορά.

Συνδέεται δε άμεσα με την τρίτη παροχή, την αύξηση των συντάξεων, από 1ης Ιανουαρίου 2024, σε ποσοστό άνω του 3%.

Εισφορά αλληλεγγύης

Αλλαγές στην αποκαλούμενη Ειδική Εισφορά αλληλεγγύης: προωθείται η μείωση του ποσοστού παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης η οποία χρηματοδοτεί τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 30 δισ. ευρώ.

Η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης επιβλήθηκε το 2010 και καταβάλλεται (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%.

Απασχόληση συνταξιούχων

Όσοι συνταξιούχοι εργάζονται δεν θα χάνουν – πλέον – το 30% της σύνταξής τους, όπως ισχύει σήμερα, από την 1/1/2024. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αλλά μένει να το δούμε, θα λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξης και ως «πέναλτι» θα υπόκεινται σε μία μικρή μείωση της νόμιμης αμοιβής την οποία θα λαμβάνουν από την εργασία τους.

Το ύψος της ειδικής αυτής εισφοράς – που θα εισπράττεται από την Εφορία και θα πηγαίνει στον ΕΦΚΑ – προσδιορίζεται στο 10% έως 15%.

 

οτ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog