Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ποιοι θα δουν φουσκωμένους λογαριασμούς παρά τις επιδοτήσεις

- Advertisement -
  • Χιλιάδες καταναλωτές θα δουν τους λογαριασμούς του επόμενου μήνα να φουσκώνουν σε σχέση με τον Ιούλιο παρά τις επιδοτήσεις που έχουν ανακοινωθεί για τον Αύγουστο

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακοίνωσε και για τον Αύγουστο την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος, ωστόσο χιλιάδες καταναλωτές θα δουν τους λογαριασμούς του επόμενου μήνα να φουσκώνουν σε σχέση με τον Ιούλιο.

Κι αυτό συμβαίνει επειδή η επιδότηση που έδωσε το ΥΠΕΝ είναι ψαλιδισμένη κατά 0,005 ευρώ/kWh ή 33%.

Για τους καταναλωτές, λοιπόν, που ηλεκτροδοτούνται από παρόχους οι οποίοι κράτησαν τον Αύγουστο αμετάβλητα σε σχέση με τον Ιούλιο τα ονομαστικά τιμολόγια τους, τότε οι τελικές χρεώσεις θα είναι αυξημένες έως 3,4%, από μήνα σε μήνα.

Επιβάρυνση που φτάνει και το 5% προκύπτει και για τους καταναλωτές, που ηλεκτροδοτούνται από προμηθευτές οι οποίοι θα μειώσουν τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου κάτω από 0,01 ευρώ/kWh το ονομαστικό (προ της επιδότησης) τιμολόγιο τους.

Πάντως, οι συγκεκριμένοι οικιακοί καταναλωτές παραμένουν ωφελημένοι σε σχέση με την αρχική τιμή που ανακοίνωσαν οι πάροχοι αφού η επιδότηση μειώνει το κόστος ρεύματος για τον Αύγουστο.

Επιδοτήσεις και για τις καταναλώσεις ρεύματος του Αυγούστου, που κυμαίνονται σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Ιουλίου ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στον Αύγουστο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση θα είναι 10€/MWh. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Για τις καταναλώσεις του Ιουλίου, η αντίστοιχη επιδότηση ήταν 15 ευρώ/MWh.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 €/MWh και απορροφά το σύνολο του αυξημένου κόστους.

Επιπλέον, για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση ανέρχεται στα 10€/MWh.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, τον Αύγουστο, ανέρχεται συνολικά σε 19 εκατ. ευρώ.

Προς παράταση και μετά τον Σεπτέμβριο

Το πιθανότερο είναι οι επιδοτήσεις να συνεχιστούν και πέραν του Σεπτεμβρίου και αυτό γιατί το υπουργείο προσανατολίζεται στο να παρατείνει τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν μέσα στην ενεργειακή κρίση, έως το τέλος του έτους.

Τιμολόγια ρεύματος Αυγούστου 2023: Οι τιμές των παρόχων

Οι χρεώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ παραμένουν στο επίπεδο του τρέχοντος μήνα, δηλαδή 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα αν η κατανάλωση είναι έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 σεντς αν η κατανάλωση του μήνα υπερβεί τις 500 κιλοβατώρες.

Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση παραμένει επίσης στα 11,4 σεντς.

Ενδεικτικά τα τιμολόγια από τους λοιπούς προμηθευτές:

Protergia Οικιακό Value: 0,0946 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 0,11115)
Ήρων SIMPLY GENEROUS HOME, 8,55 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,0855 Euro/kWh) (από 0,1125)

Elpedison Green Economy: 8 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,1)
NRG on time: 13,7 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 13,2)

Watt&Volt Value: 9,46 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,15)
Volterra: 13,98 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
Zenith Home Now: 14,4 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)

 

dnews

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog