Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Για αυτούς τους λόγους ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος για τα νοικοκυριά

- Advertisement -
  • Έρχεται βαρύς χειμώνας για τα νοικοκυριά, καθώς από τη μία τα τρόφιμα είναι ακριβότερα κατά 60% σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα, ενώ πετρέλαιο, φυσικό αέριο και λογαριασμοί ρεύματος θα κοστίσουν σημαντικά.

Το σήμα στέλνουν τα τρόφιμα και η βενζίνη, η οποία αγγίζει τα 2 ευρώ, ενώ τα ξεπερνάει στα νησιά και ακόμη δεν υπάρχει στον ορίζοντα το γνωστό fuel pass.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει ακολουθήσει ανοδική πορεία και αν ξεκινούν σήμερα η χειμερινή περίοδος, τότε ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα κόστιζε ακόμη και πάνω από 1,4-1,45 ευρώ το λίτρο, δηλαδή περισσότερο από ό,τι έκλεισε η περυσινή χρονιά.

Ταυτόχρονα τη νέα χρονιά θα σταματήσει η επιδότηση στους λογαριασμούς ενέργειας. Με ενεργό τον μηχανισμό εξισορρόπησης των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, η λιανική της κιλοβατώρας αναμένεται ότι θα κινηθεί στην περιοχή των 15 λεπτών μέχρι το τέλος του χρόνου.

Από το νέο έτος, θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά. Χωρίς οριζόντια κρατική επιδότηση, η τιμή χονδρικής θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 100 ευρώ για να μην υπάρξει επιβάρυνση σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Και ο φετινός χειμώνας, θα είναι γεμάτος από αβεβαιότητες. Ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθούν οι διεθνείς τιμές ούτε και ποιες θα είναι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Θα είναι ο χειμώνας 2023-2024 τόσο ήπιος όσο και ο αντίστοιχος περυσινός; Αν όχι, θα μιλάμε για ανάγκη μεγαλύτερης κατανάλωσης ενέργειας. Θα παραμείνει το φυσικό αέριο στα σημερινά επίπεδα; Αν ναι τότε θα συμφέρει σχετικά για θέρμανση.

Θα παραμείνει το πετρέλαιο πάνω από τα 85 δολαρια; Αν συμβεί αυτό θα χρειαστούν σημαντικές επιδοτήσεις για να πέσει στο 1,30 ευρώ το λίτρο και να μην μείνει πέριξ του 1,5 ευρώ.

Το ηλεκτρικό θα επιδοτείται μέσω του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου. Επομένως, τα απλά ηλεκτρικά καλοριφέρ θα είναι και φέτος ακριβή λύση.

 

ienergeia.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog