Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τι θα καθορίσει τις τιμές αερίου τον χειμώνα

- Advertisement -
  • Οι αποθήκες της Ευρώπης είναι σχεδόν γεμάτες εν μέσω συγκρατημένης ζήτησης, η οποία έχει επηρεάσει τη ζήτηση και τις τιμές για βραχυπρόθεσμες αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

    Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν γίνει βασικός δείκτης της αγοράς, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η ποσότητα φυσικού αερίου που θα αποθηκευτεί στο τέλος του χειμώνα θα καθορίσει πόσο LNG θα αγοράσει η Ευρώπη το καλοκαίρι, η οποία στη συνέχεια καθορίζει την παγκόσμια τιμή», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χόλτουμ, παγκόσμιος επικεφαλής φυσικού αερίου και ενέργειας στην Trafigura, στο περιθώριο της το συνέδριο Gastech στη Σιγκαπούρη.

Οι αποθήκες της Ευρώπης είναι σχεδόν γεμάτες, αλλά μπορούν να αδειάσουν λόγω κρύου

Οι αποθήκες της Ευρώπης είναι σχεδόν γεμάτες εν μέσω συγκρατημένης ζήτησης, η οποία έχει επηρεάσει τη ζήτηση και τις τιμές για βραχυπρόθεσμες αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ωστόσο, αυτά τα αποθέματα μπορούν να μειωθούν γρήγορα εάν υπάρξει κρύο τον ερχόμενο χειμώνα και η Ευρώπη αναγκαστεί να ανταγωνιστεί τους Ασιάτες αγοραστές για περιορισμένη ποσότητα διαθέσιμου LNG, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εφοδιασμός

Εκτός από τα επίπεδα αποθήκευσης, οι έμποροι παρακολουθούν επίσης προσεκτικά τις διακοπές εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων πιθανών απεργιών στην Αυστραλία που θα μπορούσαν να κλείσουν ορισμένα από τα εργοστάσια LNG της χώρας.

Οι διεθνείς αγορές φυσικού αερίου, που έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί από την απότομη πτώση των ροών των ρωσικών αγωγών προς την Ευρώπη μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, έχουν πληγεί από ενημερώσεις σχετικά με τις συζητήσεις μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης εξαγωγικών εγκαταστάσεων στην Αυστραλία και των συνδικάτων.

«Τόσο το ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου όσο και η παγκόσμια αγορά LNG έχουν χάσει την ευελιξία τους», δήλωσε ο Χόλτουμ. «Και όταν χάνεις την ευελιξία σου, είσαι πολύ επιρρεπής σε αυξήσεις τιμών».

Προβλήματα από Αυστραλία – Νορβηγία

Η αγορά βρίσκεται σε αναταραχή από την αρχή του μήνα, εν μέσω εργατικών διαφορών στην Αυστραλία –μία από τις κορυφαίες παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο– οι οποίες απειλούν περιορίσουν τις παγκόσμιες προμήθειες, την ώρα που η Ευρώπη προετοιμάζεται για το χειμώνα.

Ενώ ο βασικός εξαγωγέας της Αυστραλίας Woodside Energy Group Ltd. πλησίασε πιο κοντά σε μια τελική συμφωνία με τους εργαζόμενους, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Chevron Corp. και του προσωπικού της.

Επιπλέον, οι ροές προς την Ευρώπη από τον κορυφαίο πάροχο της Νορβηγίας μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, εξαιτίας κυρίως της εποχικής συντήρησης στο γιγάντιο πεδίο Troll. Οι προμήθειες διεκόπησαν εντελώς χθες Σάββατο με ισχύ έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

 

in.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog