• Πολύ κουβέντα γίνεται για την απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης τμημάτων της 2ης φάσης της αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Λουτρακίου.

 

Λόγω των τελευταίων καταστροφών στην Θεσσαλία, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν βαρύνουσα σημασία και απόλυτη κοινωνική προτεραιότητα, τα περί απένταξης, δεν τα προσπερνάς έτσι εύκολα.

 

Ευθύς αμέσως επικοινωνήσαμε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά.

Ο Κορίνθιος υφυπουργός με την προηγούμενη θέση που είχε στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Υφυπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος ήταν ο πλέον αρμόδιος να μας εξηγήσει καθώς ήταν δικά του έργα. Δείτε εδώ

 

Μέσα σε δύο λεπτά ο υφυπουργός εξήγησε

«Η απένταξη της 2ης φάσης έγινε επειδή θα δεν έβγαιναν τα χρονοδιαγράμματα και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να πληρώσουμε και πρόστιμο καθώς η 2 φάση έπρεπε να  ολοκληρωθεί εντός του 25. Όλίγο δύσκολο όπως πήγε το χρονοδιάγραμμα.

 

Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης, αυτό σήμαινε ότι θα πληρώναμε τα λεφτά του έργου από τους Εθνικούς Πόρους+πρόστιμο και όχι από το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι λεφτά της Ευρώπης και είναι τζάμπα χρήμα.

 

Ιδιαίτερα καθησυχαστικός ήταν και ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λουτρακίου Δημήτρης Μακρίδης ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία, μας επιβεβαίωσε ότι η  αλλαγή των ”εντάξεων” των έργων γίνεται για να βγαίνουν άνετα τα χρονοδιαγράμματα στο ”αυστηρό” Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Την στιγμή που μιλάμε έχει  κατασκευαστεί το 35% του έργου της 1ης φάσης ,ένα έργο που υπολογίζεται σε 25 εκ ευρώ και αφορά τα επικίνδυνα ρέματα, όπως του Πραθίου, της Κατουνίστρας, του Καρέλη.

 

Όταν τώρα μετά από τόσα χρόνια βλέπεις να έχει ξεκινήσει- με αυτή τη κυβέρνηση- ένα αίτημα δεκαετιών με την κατασκευή να έχει φτάσει στο 20%του συνολικού έργου(ενώ το μισό είναι ήδη πληρωμένο) καλό είναι κάποιοι και κάποιες να  ”δείχνουμε” μια καλύτερη συμπεριφορά και να μην είμαστε ”αχόρταγοι” θέλοντας να γίνουν όλα τώρα με ένα μαγικό ραβδί.

Καλό είναι τα λόγια και οι κριτικές αλλά εδώ αυτή τη στιγμή εκτελείται έργο και τα έργα  μιλούν από μόνα τους.

Mifi