Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Όλη η αλήθεια για την συνέχεια των αντιπλημμυρικών έργων στο Λουτράκι

- Advertisement -
  • Πολύ κουβέντα γίνεται για την απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης τμημάτων της 2ης φάσης της αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Λουτρακίου.

 

Λόγω των τελευταίων καταστροφών στην Θεσσαλία, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν βαρύνουσα σημασία και απόλυτη κοινωνική προτεραιότητα, τα περί απένταξης, δεν τα προσπερνάς έτσι εύκολα.

 

Ευθύς αμέσως επικοινωνήσαμε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά.

Ο Κορίνθιος υφυπουργός με την προηγούμενη θέση που είχε στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Υφυπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος ήταν ο πλέον αρμόδιος να μας εξηγήσει καθώς ήταν δικά του έργα. Δείτε εδώ

 

Μέσα σε δύο λεπτά ο υφυπουργός εξήγησε

«Η απένταξη της 2ης φάσης έγινε επειδή θα δεν έβγαιναν τα χρονοδιαγράμματα και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να πληρώσουμε και πρόστιμο καθώς η 2 φάση έπρεπε να  ολοκληρωθεί εντός του 25. Όλίγο δύσκολο όπως πήγε το χρονοδιάγραμμα.

 

Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης, αυτό σήμαινε ότι θα πληρώναμε τα λεφτά του έργου από τους Εθνικούς Πόρους+πρόστιμο και όχι από το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι λεφτά της Ευρώπης και είναι τζάμπα χρήμα.

 

Ιδιαίτερα καθησυχαστικός ήταν και ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λουτρακίου Δημήτρης Μακρίδης ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία, μας επιβεβαίωσε ότι η  αλλαγή των ”εντάξεων” των έργων γίνεται για να βγαίνουν άνετα τα χρονοδιαγράμματα στο ”αυστηρό” Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Την στιγμή που μιλάμε έχει  κατασκευαστεί το 35% του έργου της 1ης φάσης ,ένα έργο που υπολογίζεται σε 25 εκ ευρώ και αφορά τα επικίνδυνα ρέματα, όπως του Πραθίου, της Κατουνίστρας, του Καρέλη.

 

Όταν τώρα μετά από τόσα χρόνια βλέπεις να έχει ξεκινήσει- με αυτή τη κυβέρνηση- ένα αίτημα δεκαετιών με την κατασκευή να έχει φτάσει στο 20%του συνολικού έργου(ενώ το μισό είναι ήδη πληρωμένο) καλό είναι κάποιοι και κάποιες να  ”δείχνουμε” μια καλύτερη συμπεριφορά και να μην είμαστε ”αχόρταγοι” θέλοντας να γίνουν όλα τώρα με ένα μαγικό ραβδί.

Καλό είναι τα λόγια και οι κριτικές αλλά εδώ αυτή τη στιγμή εκτελείται έργο και τα έργα  μιλούν από μόνα τους.

Mifi

 

 

- Advertisement -

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλά καλά δεν έσβησε το μελάνι της προεκλογικής περιόδου με τίς αναρτήσεις και τις δηλώσεις των μεγάλων έργων στο δήμο μας εκ μέρους της νυν δημοτικής αρχής Γκιώνη και άρχισαν τα όργανα. Με έκπληξη βλέπω δύο δημοσιεύσεις με διαφορά 24 λεπτών ,τόσο αντίθετες μεταξύ τους. Ο λόγος για τα αντιπλημμυρικά έργα στο δήμο. Το πρώτο δημοσίευμα του Δημάρχου κ. Γκιώνη θέτοντας την πικρία και απογοήτευση του δίχως καμία επίσημη ενημέρωση απενταχθηκε από το πρόγραμμα ανάκαμψης. Ένα έργο που ήταν στη Β φάση χωρίς έγκριση οριστικού ανάδοχου. Το δεύτερο δημοσίευμα ο διευθυντής τεχνικών έργων το Δήμου καθυσηχαζει λέγοντας ότι οι αλλαγές των ενταξεων γίνεται λόγω χρονοδιαγραμμάτων. Αυτό εμένα που ανησυχεί είναι ότι έχει κατασκευαστεί το 35% της Α φάσης δλδ 20% όλου του έργου και πληρωμένο το μισό. Αλήθεια τελικά σε ποια φάση βρίσκεται στην Α ή Β . Έχει ήδη πληρωθεί το μισό έργο? Σε ποιον αφού δεν υπάρχει οριστικός ανάδοχος. Ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας και τεχνικών έργων τη θέση παίρνει. Γνωρίζει για το έργο που προεκλογικά εκθείαζε προς όφελος του? Ο δήμαρχος γιατί τόση ανησυχία? Δεν τον ενημέρωσαν ότι όλα είναι φυσιολογικά ή περιμένει κα άλλη βόμβα να σκάσει π.χ. ΚΑΖΊΝΟ. ΕΙΔΩΜΕΝ.
    Υ.Γ. Όσο αφορά το να δείχνουμε καλύτερη συμπεριφορά και να μην είμαστε αχόρταγοι θέλοντας να γίνουν όλα τώρα με ένα μαγικό ραβδί έχω να πω τα έξεις. Όχι κύριε δεν χορτάσαμε έργα γιατί δεν είδαμε έργα. Ένα γαϊτανάκι ευθυνών είδαμε που κανένας δεν βγήκε μπροστά και να πει ΝΑΙ ΦΤΑΙΞΑΜΕ .

  2. Το παράδοξο με το συγκεριμένο έργο πάντως είναι πως ενώ γίνονται έργα ΚΑΤΩ από τον κεντρικό δρομο προς την κατεύθυνση της θάλασσας , επάνω από τον δρόμο ,εκει που βρίσκεται η εκκλησια των Ταξιαρχών και το ρέμα εξαφανίζεται δεν γίνεται τίποτα. Κάποιος μας δουλεύει …

  3. Δημότη Ισθμιας, παρακαλώ διάβασε τα παρακάτω τεχνικά και διαδικαστικά θέματα για να κατάλαβεις. Η μελέτη της αντιπλημμυρικης προστασιας Λουτρακίου χωριστηκε σε δύο αυτοτελεις “υπομελετες” ωστε να υπάρξει ευκολότερη εξευρεση χρηματοδότησης αναλογα με την ετοιμοτητα της κάθε “υπομελετης”. Στη 1η υπομελετη ( Α φάση) περιλαμβανονται τα ρεματα Πραθι, Κατουνιστρα, Καρελη. Το εργο ειναι αυτοτελες, εχει δημοπρατηθει, ο εργολαβος εχει αναδειχθει, το εργο εκτελειται, εχει ολοκληρωθεί πανω απο 35% του εργου και συνεχιζεται η ολοκλήρωση του συμφωνα με το επικαιροποιημενο χρονοδιαγραμμα του εργου. Η χρηματοδότηση ειναι εξασφαλισμενη. Στην 2η υπομελετη (Β φαση) ειναι τα υπόλοιπα ρεματα της περιοχης (Αγ.Γεωργιος, νεκροταφειο, Αγ.Φανουριος, κλπ). Το εργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα, εγινε δημοπρασια, επιλεχθηκε εργολαβος, η συμβαση προωθηθηκε στο Ελεγκτικο Συνέδριο, αλλα οπως αναφερθηκε αρμοδίως απενταχθηκε λογω στενων και αυστηρων οριων χρονοδαγραμματος. Αρα μιλαμε για 2 αυτοτελη υποεργα. Το Α προχωράει σε ολοκληρωση, το Β απενταχθηκε λογω στενοτητας χρονοδιαγραμματος υλοποιησης.

    • Λόγω διαφορετικών δημοσιεύσεων από διαφορετικούς ανθρώπους να υπήρχε παρερμηνεία των λεγόμενων τους. Ευχαριστώ για την επεξήγηση. Προφανώς θα γνωρίζεται αρκετά περί του έργου. Το σίγουρο είναι ότι τα γεγονότα απενταξης έργων δεν έγιναν μετεκλογικά όπως λέει ο δήμαρχος . Στης 31/8 έγινε αίτηση προς την Κομισιόν. Στης 11/9 έγινε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα το οποίο πολλά σάιτ δημοσίευσαν. Άρα ο καπνός υπήρχε πριν της εκλογές και σίγουρα του το είχαν σφυρίξει στ’αυτι.. Τότε έπρεπε να κουνήσει το δάκτυλο σε πάσης φύσης υπεύθυνο με ότι πολιτικό και επικοινωνιακό κόστος για τον ίδιο. Αντί αυτό στις 20/9 αναρτήθηκε στην παρέμβαση πολιτών τι μεγάλο έργο πέτυχαν. ΈΤΣΙ ΔΟΥΛΕΎΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog